Drug Enforcement Administration

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drug Enforcement Administration
Dea color logo.svg
Type Agentschap
Opgericht 1 juli 1973
Voorganger(s) Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs
Office of Drug Abuse Law Enforcement
Jurisdictie Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor 600-700 Army-Navy Drive
Arlington County, Flag of Virginia.svg Virginia
Aantal werknemers 10,784 (2009)
Jaarlijks budget US$ 2 mld. (2014)
Verantwoordelijke minister Jeff Sessions
Valt onder United States Department of Justice
Directeur Chuck Rosenberg (wnd.)
Website dea.gov

De Drug Enforcement Administration (DEA) is een Amerikaanse overheidsorganisatie die belast is met het handhaven van de Controlled Substances Act uit 1970.

De DEA werd opgericht tijdens de ambtstermijn van Richard Nixon en is de belangrijkste organisatie voor het bestrijden van illegale drugs, zowel in eigen land als in het buitenland. Binnen de Verenigde Staten wordt hierbij de jurisdictie gedeeld met het Federal Bureau of Investigation (FBI).


Controverses[bewerken]

DEA-ambtenaren hebben geen jurisdictie in Nederland. Desondanks werd duidelijk dat zij, zowel met als zonder medeweten van de Nederlandse overheid, acties op Nederlands grondgebied uitvoerden. Daar het schenden van de soevereiniteit van een ander land binnen het Amerikaanse rechtssysteem niet onherroepelijk leidt tot het uitsluiten van tijdens die schending verkregen bewijsmateriaal, kon Henk Rommy (ook bekend als de Zwarte Cobra), mede op basis van dergelijk bewijs in de VS tot 20 jaar cel veroordeeld worden[1].

Met als argument terrorismebestrijding is verregaande juridische samenwerking met de DEA gerealiseerd. Op 13 en 14 maart 2003[2] maakten Amerikaanse en Nederlandse opsporingsbeambten afspraken in het kader van wat ‘internationaal strafrechtelijke samenwerking en bestrijding van het terrorisme' genoemd wordt. Volgens het CEDRO is deze samenwerking echter vooral gericht op de bestrijding van de handel in ecstasy, een criminele activiteit die doorgaans niet met terrorisme geassocieerd wordt. Uitermark & Cohen schrijven in dit kader "Een lang gekoesterde wens van de Amerikaanse opsporingsdiensten, volledige en onvoorwaardelijk medewerking van het Nederlandse justitiële systeem, lijkt nu in vervulling te gaan. Met alle nadelige gevolgen van dien."

De DEA heeft een bijzonder sterke houding aangenomen bij de handhaving van de wet inzake gecontroleerde stoffen op personen en organisaties die handelen in de wetten van de staat die medische cannabis cultuur en distributie toestaan. [3] DEA agentschapsbaas, Chuck Rosenberg heeft negatieve uitspraken gemaakt tegen patiënten die medische marihuana gebruiken. Chuck Rosenberg heeft gezegd dat hij medische marihuana beschouwt als een 'grap'. Als reactie op de negatieve uitspraken van Chuck Rosenberg naar medische marihuana, is er een internationale online petitie gevormd. Meer dan 159.737 handtekeningen zijn wereldwijd verzameld als een middel om te protesteren tegen de directeur van DEA agentschap, Chuck Rosenberg. De online petitie is opgericht met de bedoeling dat Chuck Rosenberg ontslagen zal worden of gedwongen zal worden om af te treden als hoofd van DEA. De petitie is getiteld "Petition - Trump: Fire DEA Head Chuck Rosenberg for Calling Medical Marijuana a " Joke ". De petitie om Chuck Rosenberg te ontslaan is geplaatst op Change.org.[4]

Bronnen[bewerken]

  1. Nu.nl, 17 januari 2006, "Twintig jaar celstraf voor Zwarte Cobra", laatst benaderd op 12 mei 2007
  2. Uitermark, Justus, & Peter Cohen (2003), "Nederland als filiaal van de Amerikaanse opsporingsmachine?" Amsterdam: CEDRO Centrum voor Drugsonderzoek, Universiteit van Amsterdam, gepubliceerd in de Groene Amsterdammer, 2 aug 2003, jaargang 127, nr 31, zie hier online
  3. "Feds Raid 11 Medical Marijuana Clinics, DEA Does Not Recognize California Law legalizing medical use of pot", CBS News. Geraadpleegd op August 31, 2011.
  4. "Petition to Fire DEA Chief Gains Traction", Leafly, November 18, 2015. Geraadpleegd op June 12, 2017.