Naar inhoud springen

Drug Enforcement Administration

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Drug Enforcement Administration
Drug Enforcement Administration
Geschiedenis
Opgericht 1 juli 1973
Voorganger(s) Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs
Office of Drug Abuse Law Enforcement
Geschiedenis
Type Agentschap
Directeur Uttam Dhillon
Verantwoordelijke minister Merrick Garland
Valt onder United States Department of Justice
Jurisdictie Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Hoofdkantoor 600-700 Army-Navy Drive
Arlington County, Virginia
Aantal werknemers 10,169 (2019)
Begroting
Jaarlijks budget US$ 3,13 mld. (2019)
Media
Website dea.gov

De Drug Enforcement Administration (DEA) is een Amerikaanse overheidsorganisatie die belast is met het handhaven van de Controlled Substances Act uit 1970.

De DEA werd opgericht tijdens de ambtstermijn van Richard Nixon en is de belangrijkste organisatie voor het bestrijden van illegale drugs, zowel in eigen land als in het buitenland. Binnen de Verenigde Staten wordt hierbij de jurisdictie gedeeld met het Federal Bureau of Investigation (FBI).

DEA-ambtenaren hebben geen jurisdictie in Nederland. Desondanks werd duidelijk dat zij, zowel met als zonder medeweten van de Nederlandse overheid, acties op Nederlands grondgebied uitvoerden. Daar het schenden van de soevereiniteit van een ander land binnen het Amerikaanse rechtssysteem niet onherroepelijk leidt tot het uitsluiten van tijdens die schending verkregen bewijsmateriaal, kon Henk Rommy (ook bekend als de Zwarte Cobra), mede op basis van dergelijk bewijs in de VS, tot 20 jaar cel veroordeeld worden.[1]

Met als argument terrorismebestrijding werd verregaande juridische samenwerking met de DEA gerealiseerd. Op 13 en 14 maart 2003[2] maakten Amerikaanse en Nederlandse opsporingsbeambten afspraken in het kader van wat 'internationaal strafrechtelijke samenwerking en bestrijding van het terrorisme' genoemd werd. Volgens het CEDRO was deze samenwerking echter vooral gericht op de bestrijding van de handel in ecstasy, een criminele activiteit die doorgaans niet met terrorisme geassocieerd wordt.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. 'Twintig jaar celstraf voor Zwarte Cobra', NU.nl, 17 januari 2006
  2. Justus Uitermark & Peter Cohen (2003), Nederland als filiaal van de Amerikaanse opsporingsmachine?, Amsterdam: CEDRO Centrum voor Drugsonderzoek, Universiteit van Amsterdam, gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, 2 augustus 2003, jaargang 127, nr. 31, en ook online. Gearchiveerd op 19 mei 2023.
Zie de categorie Drug Enforcement Administration van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.