Drukkunstmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Interieur

Het Drukkunstmuseum (voorheen: Museum De Historische Drukkerij) is een museum, gelegen aan de Jodenstraat 22 in de Limburgse hoofdstad Maastricht.

Het museum werd opgericht door grafisch kunstenaar René Glaser (1949). Het bevindt zich in het pand Jodenstraat 22 en in de naastgelegen voormalige kapel van de Vincentiusvereniging.

Het betreft een historische drukkerij van omstreeks 1900, die nog steeds in gebruik is, met de diverse gereedschappen die daarbij nodig zijn. Vooral wordt ingegaan op de ontwikkelingen van de druktechniek in de periode 1840-1940, toen de industrialisatie ook in deze bedrijfstak zijn intrede deed.

Daarnaast wordt de verbinding tussen druktechniek en kunst gelegd en wordt getoond hoe prenten van onder meer Rembrandt en Toulouse Lautrec tot stand kwamen.

De bijdrage van Maastricht aan de drukkunst wordt belicht. Van speciaal belang voor Maastricht is de techniek die omstreeks 1850 door de fabriek Koninklijke Sphinx werd aangewend om aardewerk te versieren. Een speciale werkplaats is nagebouwd die aan deze techniek is gewijd.

Zie de categorie Museum De Historische Drukkerij van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.