Drum & Bugle Corps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Drum & Bugle corps)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carolina Gold Drum and Bugle Corps

Een drum corps, ook wel drum & bugle corps, is een muziekkorps dat op Amerikaanse wijze muziek maakt.

Het is een onafhankelijke (jeugd)organisatie die bestaat uit maximaal 150 muzikanten in de leeftijd van 14 tot 22 jaar in Amerika, en in Europa tot een eigen bepaalde leeftijd. De leden besteden hun zomervakantie aan het repeteren en uitvoeren van een 11 tot 12 minuten durende show, die wordt uitgevoerd op een rugby- of footballveld. In Nederland traint een korps minder dagen, meestal één of twee keer in de week, met vanaf Koningsdag tot eind september een periode met optredens en wedstrijden. Drum corps onderscheiden zich van de traditionele korpsen door de snellere figuren en effecten. De muziekkeuze is meestal een samensmelting van jazz, klassiek en het populaire genre, dat door speciale arrangeurs wordt aangepast aan de bezetting van het korps. In Europa begon het drum corps zijn opmars begin jaren 80.

Bezetting/instrumentarium[bewerken]

"Contra line" Brigadiers Drum & Bugle Corps

Het muzikale gedeelte van een drum corps bestaat uit 3 onderdelen:

  • Brass (koperblazers)
  • Field Percussion (het lopende percussie in het veld)
  • Pit Percussion (melodisch percussie, stilstaand vooraan in het veld)

Brass[bewerken]

De blazersgroep (of brass) bestaat meestal uit 5 verschillende instrumenten met hun Amerikaanse benamingen:

Field Percussion[bewerken]

De Field Percussion neemt deel aan het visuele gedeelte van de show en bestaat uit 3 soorten instrumenten.

  • Snares. Alhoewel deze anders is dan bij traditionele muziekkorpsen.
  • Tenors. Ook wel quints of quad toms genoemd. Deze bestaan uit een combinatie van 4, 5 of 6 kleinere trommels die oplopend op verschillende hoogtes gestemd zijn.
  • Bass drums. In tegenstelling tot traditionele muziekkorpsen, waar maar 1 of 2 grote troms nodig zijn, heeft een Drum & Bugle corps er vaak 5 en soms 6. Deze zijn in verschillende toonhoogtes op elkaar afgestemd. Spelers hiervan moeten dus goed op elkaar in zijn gespeeld en uiterst goede timing hebben. Zij spelen hetzelfde als een snare of tenor, maar dan verdeeld over 5 of 6 personen.

In sommige korpsen wordt hier ook nog een cymbal-line aan toegevoegd.

Pit Percussion[bewerken]

Dit onderdeel - ook wel Front Ensemble genoemd - staat vooraan op het veld en heeft voor het visuele gedeelte van de show weinig waarde. Het is bedoeld om de muziek te completeren.

De Pit Percussion kan alle slagwerkinstrumenten bevatten. De nadruk ligt echter op het melodisch slagwerk, zoals:

Ook worden een concert-bassdrum en een gong vaak gebruikt om bepaalde delen van de muziek extra kracht te geven. Ook verscheidene trommels helpen de muziek naar een muzikaal hoogtepunt. Sinds een aantal jaar is het in de competitie toegestaan om elektronische versterking en elektronische instrumenten te gebruiken in de show. Een aantal corps gebruikt sindsdien synthesizers, basgitaren en keyboards.

Color Guard (het visuele gedeelte)[bewerken]

Beatrix winterguard

Het drum corps wordt visueel ondersteund door een dansgroep die met verschillende attributen, zoals een saber (sabel), rifle (geweer) of gekleurde vlaggen de muziek uitbeeldt en kleur geeft.

De officiële benaming hiervoor is Color Guard. De wortels van de color guard ligt in de oorlogsachtergrond van drum corps, toen een color guard of rifleman letterlijk de kleuren bewaakte.

Color guard heeft ook een apart winterprogramma buiten de shows met het korps. Dit wordt ook wel winterguard genoemd.

DCE[bewerken]

Drum Corps Europe, afgekort DCE, zet zich al enkele jaren in om drum corps meer bekendheid te geven in Europa. Zij regelen onder meer het Europees Kampioenschap dat vanaf 2008 in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade plaatsvindt.

Korpsen[bewerken]

Beatrix' Drum & Bugle Corps, optreden DCE finals 2007

Bekende korpsen uit Nederland zijn:

In de Verenigde Staten behoren de volgende korpsen tot de top:

Externe links[bewerken]