Druppelknopgewicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Druppelknopgewicht

Een druppelknopgewicht is een Nederlands metriek messing gewicht met een druppelvormige knop. De term werd ooit bedacht door gewichtenverzamelaar Ad van Diest. Hij schreef in 1975 als eerste in het Nederlandse kwartaalblad van de Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging (GMVV[1]), Meten & Wegen: “gewichten met een lange slanke hals en een druppelvormige knop”. In maart 1976 publiceerde Van Diest een tweede artikel over druppelknopgewichten in Meten en Wegen, echter nu vergezeld van foto’s van statige messing gewichten met een druppelvormige knop waarmee het “druppelknopgewicht” voor altijd uit de anonimiteit werd gehaald.

Geschiedenis[bewerken]

Tussen ca. 1847 en 1875 werd dit type messing knopgewicht gefabriceerd in Nederland (Amsterdam, Arnhem, Groningen, Leeuwarden, Sneek, Utrecht). Druppelknopgewichten werden gebruikt voor fijne weging (apotheek, goud- en zilverweging) en gewone weging (voedingsmiddelen).

Het buiten gebruik raken van dit type gewicht werd in gang gezet door een inspecteur van het IJkwezen, die streefde naar rationalisering en mechanisering van de gewichtenproductie, maar die bovendien op persoonlijke gronden het druppelknopgewicht verbood. Omdat deze gewichten gemaakt werden in een tijd waarin een justeerholte nog niet verplicht was, zijn ze na 1912 vrijwel allemaal afgekeurd en in onbruik geraakt.

Druppelknopgewichten zijn bekend in de groottes 1 gram t/m 10 kilogram.

Fotogalerij[bewerken]