Du Croo & Brauns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Du Croo & Brauns stoomlocomotief

Du Croo & Brauns was de bedrijfsnaam van een, oorspronkelijk in 1906 door ir. Engelbert Adolf Du Croo opgerichte Nederlandse machinefabriek, mede bekend als fabrikant van smalspoormaterieel.

Het is een voortzetting/uitbreiding van zijn in Amsterdam, op het Damrak, gevestigd Technisch Im- en Exportbureau, dat gespecialiseerd is in draagbaar spoorwegmateriaal. In 1907 gaat Du Croo een samenwerking aan met zijn vroegere studiegenoot ir. Pieter Johan Christiaan Brauns wat leidt tot de firmanaam N.V. Du Croo & Brauns. Het bedrijf richt een bedrijfsgebouw op aan de overzijde van het IJ, in Amsterdam-Noord, aan de Valkenweg, op erfpachtterrein. De onderneming groeit uit, er komt een filiaal, een dochtermaatschappij, te Londen.

Expansie en terugval[bewerken]

In 1917 volgt de oprichting van een aparte, zelfstandige dochtermaatschappij, de NV Constructiewerkplaatsen, v/h Du Croo & Brauns in Weesp, onder directie van ir. A.G.P. Harting. Deze onderneming houdt zich bezig met de bouw van stoomlocomotieven. Overig materieel wordt gefabriceerd onder de merknaam DUCROBRA.[1] [2] De onderneming te Weesp komt pas in 1921 in bedrijf en levert in 1923 zijn eerste locomotief. De eerste zeven jaar worden hier 200 loc's gebouwd. Ondertussen expandeert het moederbedrijf en neemt in Nederlandsch-Indië twee machinefabrieken over, De Volharding te Soerabaya en Kalimas (formeel gevestigd te Amsterdam). Maar de groei gaat te snel, de afzet en financiering zijn een zwak punt. In 1926 wordt een deel van het bedrijfsterrein te Weesp verkocht, in 1930 volgt het faillissement van de moedermaatschappij.

Samenvoeging[bewerken]

Het bedrijf te Weesp neemt vervolgens de bedrijfsgebouwen en activiteiten in Amsterdam over, in Weesp zelf valt het werk grotendeels stil. Mede daardoor besluit men in 1937 tot concentratie van de activiteiten in Amsterdam. Constructiewerk zoals bruggenbouw is een belangrijke pijler onder het bedrijf. Verder maakt men stoomkranen en walsen. Tijdens de bezetting worden er naast kranen en beweegbare bruggen ook tractoren gefabriceerd.

Na 1945[bewerken]

In 1947 wordt in samenwerking met Linde-Teves & Stokvis de NV Smalspoorwerkplaatsen Ducrobrauns-Lindeteves (kortweg Ducrolinde) opgericht voor afzet van smalspoormaterieel in Zuidoost-Azië. De activa in Weesp worden in 1946 en 1953 verkocht. Het 2,5 hectare grote bedrijfsterrein in Amsterdam wordt opgeeist voor de aanleg van de IJ-tunnel, in 1957 verhuist het bedrijf naar een nieuw complex in de IJpolder/Westhaven. Daar heeft men al een dochteronderneming onder de naam Westhaven. Deze 'doorstart' is weinig gelukkig. De Indonesische markt is weggevallen, de productie van smalspoorloc's en -materieel wordt gestaakt. Toelevering van onderdelen als rupskettingen voor bulldozers biedt geen blijvend soelaas. Branchegenoot Hollandia-Kloos verwerft in 1964 de meerderheid van de aandelen. Vijf jaar later volgt een fusie met stadgenoot Jonker, bedrijf, onder de naam Jonker-DuCroo. De combinatie blijft nog zo'n 15 jaar bestaan. In 1984 volgt het faillissement, DuCroo is dan al een jaar dicht.

Externe links[bewerken]