Dubbeldekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een dubbeldekker is een benaming voor een voorwerp of structuur met twee verdiepingen of lagen. Vaak wordt gerefereerd naar vervoersmiddelen, die twee verdiepingen bezitten, waaronder de dubbeldeksbus, met name de bekende rode bussen in de Engelse hoofdstad Londen, de Routemaster. Andere bekende vervoersmiddelen met twee verdiepingen zijn de dubbeldekstreinen, dubbeldeksvliegtuigen en dubbeldeksmetro's. Verwarrend is dat de benaming dubbeldekker ook gebruikt wordt voor een vliegtuig met twee boven elkaar geplaatste vleugels.

Op andere vlakken wordt bijvoorbeeld voedsel in verband gebracht met de term, zoals een club sandwich, die bestaat uit twee lagen van vlees en specerijen, omringd door drie stukken geroosterd brood, of een Double Decker-chocoladereep. Ook structuren, zoals de San Francisco-Oakland Bay Bridge, die bestaat uit twee onder elkaar liggende wegen, worden dubbeldekkers genoemd.

Deze brede term wordt op vele manieren gebruikt. Zie hieronder voor een overzicht.

Verwijzigingen[bewerken]

Structuren en vervoer[bewerken]

Overig[bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Dubbeldekker of met Dubbeldekker in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Dubbeldekker inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Dubbeldekker en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.