Dubbeldeksbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Routemaster dubbeldekker
Voor rondritten in de zomer worden vaak dubbeldeksbussen met open bovendek ingezet.
Moderne dubbeldeksbus in Berlijn

Een dubbeldeksbus is een bus met twee boven elkaar liggende reizigerscompartimenten. De bekendste dubbeldeksbus (ook wel dubbeldekker genaamd), is de rode AEC Routemaster die het openbaar vervoer in Londen verzorgde. Wanneer de allereerste dubbeldeksbus is ingezet is onduidelijk. Wel is zeker dat het een omnibus met paard en wagen was en dat deze al in 1662 reed.[1] In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van dubbeldeksbussen voor stads- en streekvervoer het meest algemeen. In dat land reden ook dubbeldekstrolleybussen, waaronder in Reading en in Londen.

Dubbeldekkers worden ook in de toeristenbranche ingezet. Meestal beslaat het onderste reizigerscompartiment dan niet de gehele lengte van de bus en wordt het achterste deel ervan gebruikt als bagageruimte.

Als alternatief voor de dubbeldekker wordt tegenwoordig ook de gelede bus ingezet. Die vergt wel meer ruimte op de openbare weg, maar is gelijkvloers, met toch een vergelijkbare capaciteit. De meeste capaciteit biedt een gelede dubbeldeksbus. Deze komt echter weinig voor.

In Nederland en België komen dubbeldeksbussen sinds de jaren tachtig voor als touringcar. In het openbaar vervoer komen zij sinds november 2017 voor op de lijn 300 Goningen-Emmen en in december 2017 op de lijn 346 Haarlem-Amsterdam Zuid. Kort na de Tweede Wereldoorlog waren bij zowel de NMVB in Belgisch Limburg als de LTM in Nederlands Limburg oude Britse dubbeldeksbussen te zien voor mijnwerkersvervoer (en ook even bij de NZH rond Haarlem), maar bij deze tijdelijke oplossingen voor een nijpend vervoersprobleem is het gebleven.