Dubbeldeksbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Routemaster dubbeldekker
Voor rondritten in de zomer worden vaak dubbeldeksbussen met open bovendek ingezet
Moderne dubbeldeksbus in Berlijn

Een dubbeldeksbus is een bus met twee boven elkaar liggende reizigerscompartimenten. De bekendste dubbeldeksbus (ook wel dubbeldekker genaamd), is de rode AEC Routemaster die het openbaar vervoer in Londen verzorgde. Wanneer de allereerste dubbeldeksbus is ingezet is onduidelijk. Wel is zeker dat het een omnibus met paard en wagen was en dat deze al in 1662 reed.[1] In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van dubbeldeksbussen voor stads- en streekvervoer het meest algemeen. In dat land reden ook dubbeldekstrolleybussen, waaronder in Reading en in Londen.

Het voordeel van het gebruik van twee compartimenten is dat er meer personen gelijktijdig vervoerd kunnen worden. Waar er in een normale bus circa 50 personen vervoerd mogen worden, is de capaciteit van een dubbeldekker circa 80 personen, terwijl de hoeveelheid buspersoneel niet toeneemt. Het vervoer met een dubbeldekker kan dan ook efficiënter zijn, omdat de lengte en wendbaarheid overeenkomen met die van een enkeldeksbus. Een vertragende factor kan wel de passagierswisseling bij de haltes zijn, omdat reizigers het bovendek moeten bereiken of verlaten via een smalle en bochtige trap.

Tegenwoordig worden dubbeldekkers ook in de toeristenbranche ingezet. Meestal beslaat het onderste reizigerscompartiment dan niet de gehele lengte van de bus en wordt het achterste deel ervan gebruikt als bagageruimte.

Als alternatief voor de dubbeldekker wordt tegenwoordig ook de gelede bus ingezet. Die vergt wel meer ruimte op de openbare weg, maar heeft als groot voordeel dat deze gelijkvloers is, met toch een vergelijkbare capaciteit. De meeste capaciteit biedt een gelede dubbeldeksbus. Deze komt echter weinig voor.

In Nederland en België komen dubbeldeksbussen sinds de jaren tachtig voor als touringcar, maar in het openbaar vervoer hebben zij geen ingang gevonden. Kort na de Tweede Wereldoorlog waren bij zowel de NMVB in Belgisch Limburg als de LTM in Nederlands Limburg oude Britse dubbeldeksbussen te zien voor mijnwerkersvervoer (en ook even bij de NZH rond Haarlem), maar bij deze tijdelijke oplossingen voor een nijpend vervoersprobleem is het gebleven.