Dubbelgeïsoleerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dubbel geïsoleerd.svg
Eurostekker
Contourstekker

Dubbelgeïsoleerd wil zeggen dat een toestel naast de gebruikelijke elektrische isolatie, een zodanige constructie en behuizing heeft, dat er geen spanning kan komen te staan op aanraakbare, geleidende delen.

Er komen steeds meer toestellen in de handel die dubbelgeïsoleerd zijn. Men noemt ze ook wel 'geheel geïsoleerd' of 'versterkt geïsoleerd'. Het zijn klasse II toestellen, herkenbaar aan de dubbele vierkantjes op het typeplaatje. Naast de functionele isolatie zijn ze voorzien van een extra isolatie die voorkomt dat bij een defect, aanraakbare metalen delen onder spanning komen te staan. Deze extra isolatie bestaat meestal uit een behuizing die geheel van kunststof is. Klasse II toestellen mogen echter ook uitwendig van metaal zijn, hoewel geheel van kunststof voordelen heeft. Immers, uitwendige metalen delen kunnen door aanraking met een blank deel van een beschadigde toevoerleiding nog onder spanning komen.

Voorbeelden van klasse II toestellen zijn: boormachines, scheerapparaten, keukenapparatuur, stofzuigers en haardrogers. Dergelijke toestellen hebben een vast, met het toestel verbonden leiding zonder aardader en idem contactstop (stekker), samen één geheel vormend. Deze contactstop past in een wandcontactdoos met en zonder aardcontact. Voor kleinere vermogens zijn dit zogenaamde eurostekkers, bij grotere vermogens contourstekkers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]