Dudok Quartet Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portretfoto van het Dudok Quartet Amsterdam (Marco Borggreve)
Dudok Quartet Amsterdam live in het Koninklijk Concertgebouw in 2019 (Eduardus Lee)

Het Dudok Quartet Amsterdam is een Nederlands strijkkwartet dat is opgericht in 2009. Het ensemble heeft zich vernoemd naar de Nederlandse architect Willem Dudok, die in zijn dagboek schreef:

Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken. Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.[1]

Anno 2023 bestaat het Dudok Quartet Amsterdam uit de violisten Judith van Driel en Marleen Wester, altviolist Marie-Louise de Jong en cellist David Faber. Eerdere leden waren altviolisten Mark Mulder (2009-2014) en Lotte de Vries (2014-2016).

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De originele leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen tijdens deelname aan tournees van het Ricciotti Ensemble. Zij studeerden individueel aan de conservatoria in Amsterdam en Den Haag. Gezamenlijk studeerden zij van 2009 tot en met 2011 aan de Hochschule für Musik und Tanz Keulen bij het Alban Berg Quartett en van 2011 tot en met 2013 aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar hun belangrijkste hoofddocenten waren Marc Danel, Peter Cropper en Stefan Metz. In de jaren sinds 2013 werd het kwartet tijdens specifieke projecten gecoacht door onder anderen Reinbert de Leeuw, Eberhard Feltz en Shunske Sato.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Het kwartet won tussen 2011 en 2013 meerdere prijzen op internationale muziekwedstrijden, waaronder tijdens de Radom String Quartet Competition (2011)[2], het Charles Hennen Concours (2012), het Internationale Joseph Joachim Kammermusik Wettbewerb (2012)[3] en Quatuors à Bordeaux (2013). In 2014 ontving het kwartet de Kersjes van de Groenekan Prijs, en in 2018 de internationale Borletti-Buitoni Trust Award.[4]

Het strijkkwartet trad op in Nederland, en daarbuiten in de Verenigde Staten, Maleisië en in diverse Europese landen.

Albums

Vanaf 2014 maakte het kwartet vijf albums voor het label Resonus Classics, met de complete strijkkwartetten van György Ligeti en werken voor strijkkwartet van Haydn, Mozart, Mendelssohn, Weinberg en Sjostakovitsj. Op hun eerste drie albums werden deze werken aangevuld met eigen arrangementen gemaakt door de kwartetleden, van werken van Brahms, J.S. Bach, Desprez en Gesualdo. Voor het vierde en het vijfde album koos het Dudok Quartet Amsterdam voor alle strijkkwartetten opus 20 van Joseph Haydn. Sinds 2021 verschijnen nieuwe albums van het kwartet bij Rubicon Classics. Het eerste album omvatte de complete strijkkwartetten van Johannes Brahms en diens strijkkwintet Opus 111 met gastaltvioliste Lilli Maijala. In november 2022 verscheen ‘Reflections, een album met muziek van Dmitri Sjostakovitsj en Grażyna Bacewicz, en in juni 2023 ‘What Remains’, een album met muziek van Joey Roukens, Steve Reich en Olivier Messiaen.

Samenwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Dudok Quartet Amsterdam trad op met diverse gastmusici, zoals de pianisten Hannes Minnaar, Olga Pashchenko en Daria van den Bercken, altviolisten Vladimir Mendelssohn en Lilli Maijala, cellisten Dmitri Ferschtman, Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, de zanger Philippe Jaroussky, en blazers Erik Bosgraaf en Annelien Van Wauwe.

Buiten de klassieke muziek werd samengewerkt met artiesten als Izaline Calister, Maarten Ornstein en Ed Verhoeff.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]