Dürnstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duernstein)
Dürnstein
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Dürnstein (Oostenrijk)
Dürnstein
Situering
Deelstaat Neder-Oostenrijk
District Krems-Land
Coördinaten 48° 24′ NB, 15° 31′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,81 km²
Inwoners
(01-01-2020)
840
(52,2 inw./km²)
Hoogte 209 m.ü.A.
Overig
Postcode 3601
Netnummer 02711
Kenteken KR
Gemeentenummer 3 13 04
Website duernstein.at/
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Dürnstein is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Krems-Land. De gemeente heeft 861 inwoners (2015).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dürnstein heeft een oppervlakte van 16,81 km². Zij omvat de kadastrale gemeentes Dürnstein, Oberloiben en Unterloiben. Ook Dürnsteiner Waldhütten en Rothenhof horen bij de gemeente. Dürnstein ligt aan de Donau in Wachau, een regio in het noordoosten van Oostenrijk, ten noordwesten van de hoofdstad Wenen en ten zuiden van de grens met Tsjechië. Samen met het naburige Spitz is Dürnstein de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio Wachau.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Ruïne Dürnstein, of Burcht Dürnstein, bekend om het feit dat koning Richard I van Engeland, op de terugreis van de Derde Kruistocht (1189-1192), hier gevangen werd gehouden door hertog Leopold V van Oostenrijk. Leopold V was in het heilige land door Richard beledigd. In 1194 werd hij ontdekt door de minstreel Blondel en na betaling van 100.000 zilvermarken vrijgelaten.
  • de Stift Dürnstein is een voormalig klooster van de Augustijnen. Het gebouw was in slechte toestand in het begin van de 18de eeuw en werd in de jaren daarna gebarokkiseerd. De kerk is in weelderige barokstijl opgetrokken. Het harmonische en witgeschilderde ingangsportaal valt onmiddellijk op. De ranke blauw-wit geschilderde kerktoren, het meest in het oog springende onderdeel van het klooster, is een belangrijk oriëntatiepunt voor de hele regio Wachau.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Dürnstein op Wikimedia Commons.