Duffelcoat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alex Kapranos van Franz Ferdinand met een houtje-touwtjejas aan.

Een duffel(coat), houtje-touwtjejas of montycoat (vernoemd naar de Britse veldmaarschalk Montgomery) is een jas van duffel die oorspronkelijk ontworpen was voor Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd de duffelse jas erg populair onder de burgerbevolking.

Etymologie[bewerken]

Ondanks de naam is het geen Duffels, maar wel een Angelsaksisch product.[bron?] Toch is er een duidelijk etymologisch verband tussen dit type jas en de gemeente. De naam duffelcoat verwijst immers naar de soortnaam duffel, dat "een zware, ruwe stof" betekent. En deze lakensoort is dan weer op zijn beurt nauw verbonden met de plaatsnaam Duffel. In deze gemeente werd eeuwenlang een soortgelijke lakenstof geweven, die over gans Europa werd geëxporteerd. De kwaliteit was eeuwen later nog zo bekend dat de bekende winterjas met "houtje-touwtjessluiting" duffelcoat werd genoemd.

Beschrijving[bewerken]

De duffelcoat is vermoedelijk het bekendst in zijn klassieke uitvoering (donkerblauwe of kakikleurige stof met houten pennen en touwen gespen) en wordt als winterjas gedragen. Het speciale van de sluiting bestaat daarin dat de knopen niet door knoopsgaten in de stof van het andere voorpand gaan, maar dat op de rand van het andere voorpand met behulp van opgestikt touw lussen zijn gemaakt die om de knopen vallen.

Ook hedendaagse modeontwerpers laten zich nog vaak inspireren door de duffelcoat, en leidt in dit opzicht vaak tot de creatie van trendier modellen met eigentijdse accessoires voor onder andere de jassluitingen, kraag en boorden.

In de jaren zeventig werd er ook een afwijkend zeer eenvoudig model veelal aangeduid als duffeltje veel gedragen. De stof was het zelfde maar de vorm was van een eenvoudig jack met rits zonder capuchon met twee zakken. De kleur was vaak zwart, maar groen kwam ook voor.