Duhok (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duhok
Plaats in Irak Vlag van Irak
Duhok (stad)
Duhok (stad)
Situering
Autonome regio Koerdistan
Provincie Duhok
Coördinaten 36° 51′ NB, 42° 59′ OL
Algemeen
Inwoners 493.283
Foto's
Centrum van Duhok.jpg
Centrum van Duhok
Portaal  Portaalicoon   Azië

Duhok (Arabisch: ‏دهوك, Dahūk; Koerdisch: ‏دهۆك, Dihok; Aramees: ܢܘܗܕܪܐ, Nohadra) is een stad in Iraaks-Koerdistan en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Duhok. Deze provincie staat ook wel bekend als Bahdinan. De stad Duhok heeft 493.283 inwoners. De stad is vooral van belang omdat het een aansluitpunt is met Turkije en Syrië. Duhok is na Arbil, Sulaimaniya en Kirkoek de op drie na grootste stad van het Koerdische Noord-Irak. Dicht bij de stad ligt het Meer van Duhok.

Geschiedenis[bewerken]

Dohuk kent een rijke geschiedenis van culturen waaronder van Akkadiërs, Sumeriërs, Amorieten, Hurrieten, Assyriërs, Arameeërs. 200 jaar geleden was Dohuk een onbekend dorpje dat zich had gevestigd bij het Duhok-meer, na de eerste wereldoorlog steeg de populariteit van het dorp en ontwikkelde het zich tot een stad. Sindsdien breidde de stad zich al snel uit uit. Tot de jaren 90 lag het aantal inwoners rond de 100.000, dat aantal steeg behoorlijk na 1992. Vandaag de dag wonen er rond de 500.000 mensen in Duhok, bestaande uit verschillende volkeren waaronder Koerden, Irakezen en Arameeërs die behoren tot de christelijke minderheid in de stad. De naam Duhok is afgeleid van "Klein Dorpje". Maar velen zien het vooral afgeleid van een plaats waar herders rust kwamen zoeken.

Bahdini[bewerken]

In tegenstelling tot de rest van Iraaks-Koerdistan spreken de bijna 1 miljoen inwoners van de provincie Duhok Bahdini. Bahdini is een subdialect van het Kirmanci dat gesproken wordt door 65% van alle Koerden. In de andere delen van Iraaks-Koerdistan wordt Sorani gesproken.

KDP-bolwerk[bewerken]

De KDP, de Democratische Partij van Koerdistan van de regionale president Massoud Barzani, heeft een zeer grote aanhang in de provincie en met name in de stad Duhok. Duhok wordt dan ook gezien als een KDP-bolwerk. Dit komt vooral doordat Mustafa Barzani, die als Vader der Koerden wordt gezien, uit het Bahdinan-district kwam. Ook staat er een groot standbeeld van deze Koerdische leider in Duhok.

De KDP bestaat uit Hoofdkwartieren (in het Koerdisch Liq/Shakh). Deze zijn allemaal aangeduid met nummers; hoe hoger het nummer, hoe recenter het hoofdkwartier is geplaatst. In Duhok staat de Eerste Hoofdkwartier van de KDP (Liqa 1).

Toerisme[bewerken]

Het aantal toeristen is vrij laag, ondanks dat er tal van bezienswaardigheden als Sulaf, Ashawa en de Dam van Duhok gevestigd zijn in de stad.

Infrastructuur[bewerken]

Duhok heeft niet een ontwikkelde infrastructuur. Nabij Bamarne ligt een klein militair vliegveld dat niet functioneert. Verder kent Duhok alleen enkele nationale en provinciale hoofdwegen. Deze liggen tussen Duhok en Zakho, Duhok en Amediye, Amediye en Shila Diza, Duhok en Mosoel, Amediye en Barzan en een grote hoofdweg die onlangs omgebouwd is tot een autosnelweg tussen Duhok en Arbil.

Olie[bewerken]

Vorig jaar is het Noorse oliebedrijf DNO begonnen met het zoeken naar olie in de provincie. Nabij Zakho is men bezig met het graven van olie waaruit er winst kan worden gemaakt. Eind maart 2007 moet de verkoop van ruwe olie plaatsvinden, volgens DNO.

Economie van Duhok[bewerken]

De stad Duhok is wat betreft het BNP de rijkste stad van Irak en Iraaks-Koerdistan. Vooral omdat het relatief minder inwoners heeft dan andere steden en de vrije markt volop draait. In Duhok staan vele wijken met villa's en rijden er veel dure auto's rond. De mensen hebben het vooral goed, door de export en import van landen als Syrië en Turkije

Criminaliteit[bewerken]

Na de val van Saddam Hoessein in 2003 is het relatief rustig gebleven in de stad, hoewel er meerdere malen terroristen zijn opgepakt en er bomauto's zijn onderschept kent Duhok een oase van veiligheid.

Geboren[bewerken]