Duhok (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Duhok
Plaats in Irak Vlag van Irak
Duhok (Irak)
Duhok
Situering
Autonome regio Koerdistan
Provincie Duhok
Coördinaten 36° 51′ NB, 42° 59′ OL
Algemeen
Inwoners 493.283
Foto's
Gezicht over Duhok met de Duhokdam op de achtergrond
Gezicht over Duhok met de Duhokdam op de achtergrond
Portaal  Portaalicoon   Azië

Duhok (Arabisch: دهوك, Dahūk; Koerdisch: دهۆک, Dihok; Aramees: ܢܘܗܕܪܐ, Nohadra) is een stad in Koerdische Autonome Regio (KAR) in Irak. Dicht bij de stad ligt het Duhokmeer. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Duhok, die ook wel bekendstaat als Bahdinan. De stad Duhok heeft 493.283 inwoners. Duhok is na Erbil, Suleimaniya de op twee na grootste stad van de in Irak. Ook Kirkoek, dat door de Koerden geclaimd wordt, is groter.

De stad is vooral van belang omdat het een aansluitpunt is met Turkije en Syrië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Duhok was oorspronkelijk een Assyrische stad genaamd Beth Nuhadra of Naarda, waar het een bisdom in het metropolitanate van Adiabene (de regio rond Erbil) werd. Tweehonderd jaar geleden was het een kleine nederzetting aan het Duhokmeer. Duhok bleef een dorpje tot na de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien breidde de stad zich uit. Hoewel het tot de jaren 90 niet een groter inwonersaantal kreeg dan 100.000, is het na 1992 behoorlijk gegroeid. Momenteel wonen er 500.000 mensen in Duhok. De naam Duhok is afgeleid van "Klein Dorpje".

Bahdini[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot de rest van Iraaks-Koerdistan spreken de bijna 1 miljoen inwoners van de provincie Duhok Bahdini. Bahdini is een subdialect van het Kirmanci dat gesproken wordt door 65% van alle Koerden. In de andere delen van Iraaks-Koerdistan wordt Sorani gesproken. Verder kent de stad een significante populatie Assyriërs (ܐܬܘܪ̈ܝܐ).

KDP-bolwerk[bewerken | brontekst bewerken]

De KDP, de Democratische Partij van Koerdistan van de regionale president Massoud Barzani, heeft een zeer grote aanhang in de provincie en met name in de stad Duhok. Duhok wordt dan ook gezien als een KDP-bolwerk. Dit komt vooral doordat Mustafa Barzani, die als Vader der Koerden wordt gezien, uit het district Bahdinan kwam. Er staat een groot standbeeld van deze Koerdische leider in Duhok. In Duhok staat het Eerste Hoofdkwartier van de KDP (Liqa 1).

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Duhok heeft geen ontwikkelde infrastructuur. Nabij Bamarne ligt een klein militair vliegveld dat niet functioneert. Verder kent Duhok alleen enkele nationale en provinciale hoofdwegen. Deze liggen tussen Duhok en Zakho, Duhok en Amediye, Amediye en Shila Diza, Duhok en Mosoel, Amediye en Barzan en een grote hoofdweg die onlangs omgebouwd is tot een autosnelweg tussen Duhok en Erbil.

Olie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 is het Noorse oliebedrijf DNO begonnen met het zoeken naar olie in de provincie. Nabij Zakho is men bezig met het winnen van olie. Vanaf 2007 vindt de verkoop van ruwe olie plaats.

Economie van Duhok[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Duhok is wat betreft het bnp de rijkste stad van Irak en Iraaks-Koerdistan. Vooral omdat het relatief minder inwoners heeft dan andere steden en de vrije markt volop draait, is de situatie goed. In Duhok staan vele villawijken. Sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 is de sociale situatie rustig gebleven.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zana Allée (9 maart 1994), Frans-Irakees voetballer
  • Rewan Amin (8 januari 1996), Nederlandse-Irakees voetballer
Zonsondergang boven Duhok
Zonsondergang boven Duhok
Zie de categorie Dohuk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.