Duhok (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duhok
Plaats in Irak Vlag van Irak
Duhok (stad)
Duhok (stad)
Situering
Autonome regio Koerdistan
Provincie Duhok
Coördinaten 36° 51′ NB, 42° 59′ OL
Algemeen
Inwoners 493.283
Foto's
Centrum van Duhok.jpg
Centrum van Duhok
Portaal  Portaalicoon   Azië

Duhok (Arabisch: ‏دهوك, Dahūk; Koerdisch: ‏دهۆك, Dihok; Aramees: ܢܘܗܕܪܐ, Nohadra) is een stad in Iraaks-Koerdistan en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Duhok. Deze provincie staat ook wel bekend als Bahdinan. De stad Duhok heeft 493.283 inwoners. De stad is vooral van belang omdat het een aansluitpunt is met Turkije en Syrië. Duhok is na Arbil, Sulaimaniya en Kirkoek de op drie na grootste stad van het Koerdische Noord-Irak. Dicht bij de stad ligt het Meer van Duhok.

Geschiedenis[bewerken]

Dohuk was oorspronkelijk een Assyrische stad genaamd Beth Nuhadra of Naarda, waar het een bisdom in het metropolitanate van Ḥadyab werd (Arbil). [3] [4] Vroeger, zo een 200 jaar geleden, was het een onbekend dorpje dat zich vestigde bij het Duhok-meer. Duhok bleef een dorpje tot na de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien breidde de stad zich uit. Hoewel het tot de jaren 90 niet een groter inwonersaantal kreeg dan 100.000, is het na 1992 behoorlijk gegroeid. Vandaag wonen er maar liefst 500.000 mensen in Duhok. De naam Duhok is afgeleid van "Klein Dorpje". Maar velen zien het vooral afgeleid van een plaats waar herders rust kwamen zoeken. Zo is de naam Duhok ontstaan.

Bahdini[bewerken]

In tegenstelling tot de rest van Iraaks-Koerdistan spreken de bijna 1 miljoen inwoners van de provincie Duhok Bahdini. Bahdini is een subdialect van het Kirmanci dat gesproken wordt door 65% van alle Koerden. In de andere delen van Iraaks-Koerdistan wordt Sorani gesproken. Verder kent de stad een significante populatie Assyriërs (ܐܬܘܪ̈ܝܐ).

KDP-bolwerk[bewerken]

De KDP, de Democratische Partij van Koerdistan van de regionale president Massoud Barzani, heeft een zeer grote aanhang in de provincie en met name in de stad Duhok. Duhok wordt dan ook gezien als een KDP-bolwerk. Dit komt vooral doordat Mustafa Barzani, die als Vader der Koerden wordt gezien, uit het Bahdinan-district kwam. Er staat zelfs een groot standbeeld van deze Koerdische leider in Duhok. Hij geniet zeer veel respect en aanhang in Duhok.

De KDP bestaat uit Hoofdkwartieren (in het Koerdisch Liq/Shakh). Deze zijn allemaal aangeduid met nummers; hoe hoger het nummer, hoe recenter het hoofdkwartier is geplaatst. In Duhok staat de Eerste Hoofdkwartier van de KDP (Liqa 1). In Kirkoek bijvoorbeeld het Derde Hoofdkwartier van de KDP.

Toerisme[bewerken]

Duhok kan op het gebied van toerisme zeer worden ontwikkeld. Er zijn tal van plaatsen die bezocht kunnen worden. Onder andere Sulaf, Ashawa en de Dam van Duhok.

Infrastructuur[bewerken]

Duhok heeft niet een ontwikkelde infrastructuur. Nabij Bamarne ligt een klein militair vliegveld dat niet functioneert. Verder kent Duhok alleen enkele nationale en provinciale hoofdwegen. Deze liggen tussen Duhok en Zakho, Duhok en Amediye, Amediye en Shila Diza, Duhok en Mosoel, Amediye en Barzan en een grote hoofdweg die onlangs omgebouwd is tot een autosnelweg tussen Duhok en Arbil.

Olie[bewerken]

Vorig jaar is het Noorse oliebedrijf DNO begonnen met het zoeken naar olie in de provincie. Nabij Zakho is men bezig met het graven van olie en dit zal veel geld opleveren. Eind maart 2007 moet de verkoop van ruwe olie plaatsvinden, volgens DNO.

Economie van Duhok[bewerken]

De stad Duhok is wat betreft het BNP de rijkste stad van Irak en Iraaks-Koerdistan. Vooral omdat het relatief minder inwoners heeft dan andere steden en de vrije markt volop draait, is de situatie goed. In Duhok staan vele wijken met villa's en rijden er veel dure auto's rond. De mensen hebben het vooral goed, omdat het voedsel, brandstof en andere levensbehoeften vanuit Turkije en Syrië als eerste in Duhok komen.

Geen aanslagen in Duhok[bewerken]

Wat betreft terrorisme en aanslagen is het in Duhok sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 heel rustig gebleven. Er is nog geen enkele aanslag gepleegd en nog geen enkele persoon om het leven gekomen door een terreurdaad. Hoewel er vaker terroristen zijn opgepakt en bomauto's zijn onderschept, kent Duhok een oase van veiligheid.

Geboren[bewerken]