Duimen (steun)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duimen.JPG

Met duimen wordt doorgaans het handgebaar bedoeld waarbij de duimen rondom elkaar worden gedraaid. Het doel is, hiermee voorspoed af te roepen voor eigen of vaak andermans onderneming of beproeving.

Gebaar[bewerken]

In de Nederlandssprekende gebieden verwijst duimen doorgaans naar een handeling die gebeurt met ineengesloten handen, waarbij slechts de duimen vrij van elkaar zijn zodat er genoeg ruimte is om rond elkaar te kunnen roteren.

Een alternatieve vorm wordt ook wel gevonden, maar komt meer algemeen voor in Groot-Brittannië. Daarbij worden afwisselend de linker wijsvingertop tegen de rechter duimtop en de rechter wijsvingertop en de linker duimtop tegen elkaar gedrukt. Zo ontstaat een ononderbroken roterende beweging, die kan worden volgehouden zolang de betrokkene dat wenst.

De Engelse uitdrukking Let's keep our fingers crossed, "Laten we er het best van hopen", verwijst letterlijk naar een andere handhouding; nu worden wijs- en middelvinger van een van beide handen kruiselings gehouden.

Magie[bewerken]

Het duimen is een bezwerende handeling, bedoeld om het lot gunstig te stemmen, en een gewenste afloop te bevorderen. Aangezien er geen oorzaak en gevolg kan worden vastgesteld (het duimen kan niet worden gezien als de werkelijke oorzaak van een gunstige afloop), betreft het een in wezen magische handeling; er wordt een symbolisch verband gelegd. In afgezwakte vorm is het duimen overigens nog slechts een teken van hoop of goede wil; een werkelijke oplossing wordt er in de hedendaagse cultuur niet meer van verwacht.

Wel kunnen parallellen met religieuze handelingen worden gepostuleerd. De ineengesloten handen doen immers denken aan de positie van de handen wanneer iemand bijvoorbeeld een gebed zou doen. Het gebaar is ook een variant op: een kaarsje voor iemand branden, in dit zin van dat men aan die ander denkt en hem/haar hiermee mentaal ondersteunt.

Uitdrukkingen[bewerken]

Een aantal uitdrukkingen geeft de goede wil jegens anderen, of de hoop op eigen succes weer. Deze uitdrukkingen kunnen nog een verdergaande symboliek vormen: het blijft dan bij woorden, terwijl het eigenlijke handgebaar overbodig wordt geacht. De uitgesproken intentie is al voldoende.

  • We zullen maar duimen dat ... wordt gebruikt om de hoop op een goede afloop te verwoorden.
  • Ik zal voor je duimen wordt tegen iemand gezegd die voor een examen, een wedstrijd of sollicitatiegesprek staat, of wie een dreiging boven het hoofd hangt, waarvan men hoopt dat zij kan worden afgewend.

Zie ook[bewerken]