Duimstok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Houten en Kunststof (wit) timmermansduimstok.

Een duimstok of vouwmeter is een meetgereedschap. Hij wordt in diverse materiaalsoorten gemaakt. Vaak van palmhout, echter ook van kunststof en metaal. De kwaliteit van de houten duimstok verdient de voorkeur, zowel in gebruik als in duurzaamheid. De duimstok is 1 meter lang en onderverdeeld in centimeters en millimeters. Vaak staat op de smalle kant nog de verdeling in inches (of duimen, vandaar de naam duimstok). Een inch is 2,54 cm.

Er zijn voor de verschillende (techniek)vakgebieden verschillende modellen. Een timmermansduimstok bijvoorbeeld is opvouwbaar in vier gelijke delen, daartoe zit er op elke 25 cm afstand een messing scharniertje. Ook de uiteinden zijn versterkt met messing U-tjes. Maar er zijn ook vouwduimstokken, zoals bij schilders en metaalmensen in gebruik.

De traditionele timmermansduimstok van 1 meter heeft verder op enkele plaatsen handige "duimsmaten". Zo is de duimstok volledig opgevouwen exact 1 duim breed en een halve duim hoog, dit maakt dat elke van de vier delen van de duimstok een halve duim breed is en een kwart duim hoog. Deze maten werden tot voor kort nog regelmatig gebruikt. Vooral in oudere ontwerpen van houten bouwwerken werden op veel plaatsen de nodige spelingen en eventuele sierstrippen op een hele, halve of kwart duim gezet, met behulp van de dikte van de duimstok.

De meeste vouwduimstokken zijn ook 1 duim breed.