Duinrell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duinrell
Ligging van Wassenaar
Ligging van Wassenaar
Slagzin Duinrell, daar kikker je van op!
Locatie Wassenaar, Vlag van Nederland
Eigenaar familie van Zuylen van Nijevelt
Opening 1935
Eerdere namen Landgoed Duinrell
Bezoekers 1,5 miljoen
Attracties
Totaal 41
Achtbanen 3
Darkrides 0
Waterattracties 4
Officiële website
Duinrell op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
De achtbaan Falcon.
Onride foto van de Kikkerachtbaan.

Landgoed Duinrell is een Nederlands landgoed in Wassenaar, provincie Zuid-Holland. Het landgoed heeft een oppervlakte van 110 hectare en wordt geëxploiteerd door Attractiepark en camping Duinrell BV. Zowel het landgoed als het recreatiebedrijf worden kortweg Duinrell genoemd.

Zowel voor dagrecreatie als verblijfsrecreatie zijn het attractiepark met subtropisch zwemparadijs Tikibad en het omliggend bebost duingebied toegankelijk. Voor verblijfsrecreatie kent het park de mogelijkheden:

In Duinrell Plaza (eerder Kikkertuin geheten) zijn een supermarkt,en restaurants en zalen gehuisvest.

's Avonds en in het winterseizoen zijn de meeste attracties uitgeschakeld en afgesloten. Het Tikibad is wel geopend in deze periode. Enkele terreinen, zoals van Wonderland, worden afgesloten. Verblijfsrecreanten en personen die overdag het attractiepark hebben bezocht kunnen wel rondlopen tussen de attracties en in het duinbos, en gebruikmaken van de speeltuin, restaurants en supermarkt.

De grond wordt gehuurd van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Het bedrijf is eigendom van en wordt geleid door Philip van Zuylen van Nijevelt en diens broer Roderick.[2] Hun vader Hugo is nog als commissaris verbonden aan het bedrijf. Afgezien van de recreatiewoningen en dienstwoningen, zijn er drie woningen op het terrein, waaronder boerderij Oudt Duinrell, het woonhuis van Hugo en zijn vrouw Clarine. De familie had graag nog twee woningen gebouwd, maar de gemeente staat dat niet toe.[3]

De mascotte heet Rick de Kikker en komt regelmatig terug in de reclames van het park met de slogan "Duinrell, daar kikker je van op".

Historie[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

Philip van Zuylen van Nijevelt (1898-1940) was cavalerist en kamerheer van koningin Wilhelmina toen hij op 19 april 1935 de poorten van Landgoed Duinrell voor het publiek opende. Er was niet veel meer dan een theetuin met speeltoestellen eromheen. In het verleden was er een skibaan, verder werden er motorcrosswedstrijden gehouden.

Philip woonde met zijn vrouw Constance gravin van Zuylen van Nijevelt-baronesse van Pallandt en zoon Hugo op het "kasteel" (het grote landhuis), gebouwd in 1682. Op 12 mei 1940 werd hij als verdachte passant aangemerkt en door Nederlandse militairen op zijn eigen landgoed om het leven gebracht.

Na de oorlog werd Duinrell op bescheiden schaal geëxploiteerd en naast dagrecreatie creëerden de Van Zuylens met een klein team van medewerkers ook overnachtingsmogelijkheden. Hugo werkte aan een internationale carrière en hield zich in zijn vrije tijd bezig met de ontwikkeling van Duinrell. Constance bleef op Duinrell wonen en fokte cairnterriërs. Zij koos er echter voor om niet meer het "kasteel" te bewonen en nam met haar gezin haar intrek in boerderij Oudt Duinrell aan de rand van het landgoed. Deze stamt ook uit de 17e eeuw.

Constance wilde in 1962 Duinrell verkopen aan de Haagse vastgoedhandelaar Reinder Zwolsman. Met tegenzin onderhandelde Hugo voor haar hierover. De directeur van buiten de familie kreeg intussen van Zwolsman een betere baan elders. Dit wekte irritatie waardoor de verkoop niet door ging; Hugo zegde zijn baan op en werd zelf directeur. Duinrell werd uiteindelijk zijn levenswerk.

In 2000 verkocht Hugo het bedrijf aan Philip en Roderick, die ook de nieuwe directeuren werden.[4] Één jaar later werd de Mad Mill tegenover de Splash en Waterspin geopend. Aangezien het landgoed inmiddels een recreatie- en attractiepark is geworden, wonen de huidige eigenaren Philip en Roderick niet meer op Duinrell.[5]

Begin van Duinrell[bewerken]

Belangrijk was in 1984 de bouw van het Tikibad, voor een bedrag hoger dan de jaarlijkse omzet. In datzelfde jaar werd aan de rand van het park de Rodelbaan geopend. De allereerste achtbaan van Duinrell werd in 1985 onder de naam Kikkerachtbaan geopend. Het "kasteel" werd een jaar later gesloopt, in 1986. Het torentje (puntdak) is bewaard en bij de "Paardenstal" geplaatst. In 1989 opende Duinrell de attractie Aqua Swing, een zweefmolen.

Meer attracties[bewerken]

In 1990 werd de waterglijbaan Aqua Shute geopend. Twee jaar later werd de shout-the-chute Splash geopend, een 'mega-waterglijbaan'.

In 1996 werd naast de Splash de attractie Waterspin geopend. Één jaar daarop, in 1997, werd De Batflyer opgeleverd. Dit was een hangende achtbaan (Single Suspended Coaster) met een enkele rail en een lengte van 850 meter. Doordat de karretjes (in de vorm van een vleermuis) op sommige punten te snel gingen, en bij de bocht voor het station weer te langzaam (waardoor de karretjes het station niet bereikten) is de achtbaan nooit open gegaan voor publiek. De attractie is meerdere keren aangepast, maar kon niet voldoen aan veiligheidseisen. De leverancier, Caripro, ging tijdens de bouw failliet. Het resulteerde in een uiteindelijke schadepost van 2 miljoen gulden voor Duinrell.[bron?]

In 2002 werd de nooit geopende De Batflyer deels afgebroken. Van de Batflyer is nog enkel het station over, waarin nu een stationnetje zit voor een trein en voorheen een souvenirwinkel. In het station is nog een complete regelinstallatie te zien.Er zijn werkende modellen van het type Batflyer,[6] maar met die in Duinrell ging het mis, doordat deze anders was.

Schip Ahoi, een klein schommelschip, werd in in 2004 geopend.

La Place[bewerken]

Duinrell heeft 2 restaurants van La Place, waarvan 1 in Duinrell Plaza.

Recente geschiedenis[bewerken]

Duinrell maakte plannen om in 2007 een nieuwe achtbaan van de Duitse firma Gerstlauer te openen, maar kreeg geen vergunning van de gemeente. De vergunningsaanvraag voor de achtbaan Rick's Delight werd op 7 mei 2008 door de Raad van State afgewezen vanwege fouten bij diverse metingen in het ontwerp. Op 7 januari 2009 werd het bestemmingsplan toch goedgekeurd, zodat de bouw kon beginnen. Wel vond er een naamswijziging voor de achtbaan plaats naar Falcon[7] Op 14 mei 2009 werd de achtbaan geopend.

Op 14 april 2007 stortte een wiek van de attractie Mad Mill in. Er vielen geen gewonden.[8] Twee jaar later in september van 2009 liep een Brits echtpaar lichte verwondingen op in de rodelbaan, nadat de man op zijn vrouw inreed toen deze plotseling afremde. De man had de aanwijzingen niet goed opgevolgd. Zo staat er, ook in het Engels, bij de ingang van de rodelbaan vermeld dat bezoekers tijdens de rit minimaal 25 meter afstand van elkaar moeten hebben.[9]

Op 31 maart 2012 werd de nieuwe achtbaan Dragonfly geopend. Deze is gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer, die eerder ook al de Falcon bouwde.

In 2016 bouwt Duinrell aan een sky fly attractie van de Duitse fabrikant Gerstlauer. Deze werd geopend op 21 april 2016. Passagiers zitten in bakjes met aan de zijkanten twee vleugels die ze kunnen bedienen. Daardoor bepalen inzittenden zelf of ze over de kop gaan.

Attracties[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van attracties in Duinrell voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In tegenstelling tot vroeger, toen voor veel attracties per attractie betaald moest worden (pay as you go), zijn de meeste attracties tegenwoordig inbegrepen in de entreeprijs. Men moet wel apart betalen voor de attracties Katapults en het Tikibad. In het Tikibad moet men daarenboven apart betalen voor de individuele stoomcabines. Het grote buitenbad met ligweide, indien geopend, is wel vrij toegankelijk vanuit het attractiepark.

Bestemmingsplan[bewerken]

Het bestemmingsplan[3] schrijft onder meer voor:

  • Vijf zichtlijnen vanuit de locatie van het voormalige "kasteel", naar onder meer de entree en de uitkijktoren. Bij nieuwe gebouwen, andere bouwwerken en beplanting moet hier rekening worden gehouden. Voor de locatie waar de lijnen samenkomen hebben burgemeester en wethouders van Wassenaar de wijzigingsbevoegdheid om de bouw van een centraal gebouw toe te staan.
  • Beperking van hoogte en oppervlak van gebouwen en andere bouwwerken.
  • Indeling van het terrein in 17 bestemmingen, waarvan gedeelten als dubbelbestemming hebben waterwinning. Zo mogen bijvoorbeeld geen attracties worden aangelegd in het duinbosgebied.

Externe links[bewerken]


Attractieparken in Europa
België:Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije:Sofia Land
Denemarken:Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland:Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland:Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk:Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije:Vidámpark
Italië:Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland:Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen:Tusenfryd
Oostenrijk:Wiener Prater
Polen:Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje:Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk:Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden:Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland:Conny-Land