Duitse Mexicanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Duitse Mexicanen
Totale bevolking ong. 1 miljoen
Verspreiding Mexico (voornamelijk Campeche, Chiapas, Chihuahua, Durango, Sinaloa, Puebla, Sonora, Mexico-Stad, Nuevo León)
Taal Spaans, Plautdietsch, Duits
Geloof Rooms-katholiek, mennonitisme, overig christelijk, geen
Verwante groepen Duitsers, andere Mexicanen, andere Duitse Latijns-Amerikanen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Duitse Mexicanen (Spaans: Mexicanos alemanes, Duits: Deutschmexikaner) zijn inwoners van Mexico van Duitse afkomst of met Duitse voorouders.

De eerste grootschalige migratie van Duitsers naar Mexico vond plaats in het begin van de 19e eeuw, toen onder Friedrich Ernst zich Duitse migranten in het (toen nog Mexicaanse) Texas vestigden. Na de onafhankelijkheid van Texas en haar annexatie door de Verenigde Staten verlieten de meesten van hen Texas om in Mexico te gaan wonen. Ten tijde van het Tweede Mexicaanse Keizerrijk vond er op aansporing van keizer Maximiliaan van Mexico enige migratie plaats naar Yucatán en Tamaulipas en in 1890 tekenden Porfirio Díaz en Otto von Bismarck een verdrag waarbij Duiters werden uitgenodigd zich in de Soconusco in het uiterste zuiden van Mexico te vestigen, waar zij zich richtten op de export van koffie. In de jaren '20 migreerden op uitnodiging van de Mexicaanse regering 25.000 Canadese mennonieten naar Mexico.

Bekende Duitse Mexicanen[bewerken]

Zie ook[bewerken]