Duitse bevrijdingsoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Duitse bevrijdingsoorlog
Onderdeel van de Zesde Coalitieoorlog, napoleontische oorlogen
Centraal-Europa bij het uitbreken van de Duitse bevrijdingsoorlog
Centraal-Europa bij het uitbreken van de Duitse bevrijdingsoorlog
Datum 1813–1814
Locatie Duitsland en Centraal-Europa
Resultaat Geallieerde overwinning
Strijdende partijen
Oorspronkelijke coalitie
Flag of Russia.svg Rusland
Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Pruisen
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Oostenrijk
Flag of Sweden.svg Zweden

Na de Slag bij Leipzig

Flag of France.svg Frankrijk

Tot januari 1814

  • Flag of Denmark.svg Denemarken
  • Rijnbond (veel lidstaten gingen over naar de geallieerden na de Slag bij Leipzig)

De Duitse bevrijdingsoorlog (Duits: Befreiungskriege) was de strijd van de Duitsers tegen de hegemonie van Napoleon I. De Franse keizer had veel invloed in Duitsland als beschermheer van het Rijnverbond en bondgenoot van Saksen, Württemberg en Beieren, waarvan de heersers hun koningskroon en de uitbreiding van hun gebieden aan hem persoonlijk te danken hadden.

De Duitse gebieden ten westen van de Rijn en de Noordzeekust tot aan Lübeck, waren Frans grondgebied. In Midden-Duitsland regeerde Napoleons broer Jerôme Bonaparte als koning Hieronymus Napoleon I van Westfalen over een deel van Midden-Duitsland. Pruisen en Oostenrijk waren gedwongen bondgenoten van Napoleon.

Toen de (voor een groot deel uit Duitsers bestaande) Grande Armée in de winter van 1812 op 1813 in Rusland was vernietigd, kwamen overal in Duitsland, maar vooral in Pruisen, Duitsers tegen de Fransen in opstand. De koning van Saksen bleef Napoleon trouw tot de Volkerenslag bij Leipzig. Toen liep ook zijn leger, midden in het gevecht, over naar de vijanden van Napoleon.

De Duitse bevrijdingsoorlog kan niet los worden gezien van het ontwaken van het Duitse nationalisme en de Duitse romantiek. De Duitsers spiegelden zich aan de glorie van de Duitse gotiek, de oude Germaanse stammen en hun vrijheidslievende aard. De oriëntatie op de Latijnse wereld, op de Romeinen en op Frankrijk nam af.