Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn
Overzicht van de graven op de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn
Voor de overledenen van de periode Mei 1940 - mei 1945
Bouwjaar 1946
Inhuldiging 1946
Locatie Ysselsteyn, Nederland
Totaal begraven 31.714
Ongeïdentificeerd 6.000
Verantwoordelijke Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge
Slachtoffers per oorlog
Eerste Wereldoorlog:     87 gesneuvelden
Tweede Wereldoorlog:  31.513 gesneuvelden

De Duitse Oorlogsbegraafplaats aan de Timmermannsweg 75 in Ysselsteyn (Limburg) is met meer dan 31.714 doden de grootste oorlogsbegraafplaats in Nederland. Het is ook de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Er liggen voornamelijk omgekomen Duitse militairen van de Tweede Wereldoorlog begraven. Ook liggen er Nederlanders die in Duitse dienst (met name de SS) zijn gesneuveld.

De begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal liggen er 31.714[1] voornamelijk Duitse soldaten begraven, waarvan de overgrote meerderheid is gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog tijdens de inval in 1940, de bezettingsperiode of gedurende de frontperiode in 1944/1945.

Er liggen tevens 87 soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld (Duitse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog liggen ook nog in Rotterdam (Crooswijk), Weert, IJmuiden en op Schiermonnikoog; tien gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog liggen in Vorden). Ongeveer 6000 doden zijn ongeïdentificeerd.

Naast Duitse soldaten liggen er ook Oostenrijkers, Polen, Nederlanders, Russen en andere nationaliteiten begraven die hebben gediend binnen de Duitse strijdkrachten of andere organisaties. In totaal liggen er 550 doden uit Nederland, van wie ruim 500 lid waren van de SS, of als collaborateur of verrader vermoord werden door het verzet of in die hoedanigheid omkwamen.

Eveneens zijn hier graven te vinden van overleden mannen, vrouwen en kinderen uit Kamp Vught, het concentratiekamp nabij 's-Hertogenbosch dat vanaf september 1944 als interneringskamp voor Duitsers, collaborateurs en oorlogsmisdadigers werd gebruikt.

De oudste dode was 90 jaar oud, de jongste één dag.

In het bezoekersgebouw, links van de toegangsweg, liggen namenlijsten ter inzage.

Er vindt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid plaats in november, op Volkstrauertag. De begraafplaats trekt jaarlijks rond de 25.000 bezoekers.

Bezoekersgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 werd het nieuwe bezoekersgebouw opgeleverd. Bij de ingang liggen lijsten met de namen en grafligging van de oorlogsdoden ter inzage. Daarnaast bevinden zich in het bezoekersgebouw een horecagelegenheid, verschillende kantoren, presentatieruimtes en een grote, multimediale tentoonstelling. Deze tentoonstelling zal in de loop van 2021 geopend worden en vertelt op multimediale wijze het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, het werk van de gravendienst en tevens de persoonlijke verhalen achter de graven van Ysselsteyn. In een uitgebreide database kan de bezoeker tevens detailinformatie omtrent deze oorlogsdoden raadplegen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats werd in 1946 aangelegd door de Nederlandse gravendienst, om de Duitse gesneuvelden op een collectieve begraafplaats een laatste rustplaats te geven. Graven van Duitse soldaten lagen toen nog door heel Nederland verspreid, van Maastricht tot Ameland. Zo liggen er 1700 gesneuvelden uit het gebied rond Arnhem en zijn er ongeveer 3000 doden overgebracht van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. De herbegravingen begonnen op 5 oktober 1946. De eerste die in Ysselsteyn werd begraven was Unteroffizier Johann Siegel.

De gravendienst heeft vanaf 1950 van 7330 onbekenden de identiteit kunnen vaststellen, in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge en de Duitse Dienststelle in Berlijn. Dit heeft enkele jaren (ten minste t/m 1968) geduurd.

Kapitein Lodewijk Johannes Timmermans beheerde de begraafplaats van 1948 tot 1976. Hij gold als "vader van soldatenbegraafplaats Ysselsteyn". Na zijn overlijden in 1995 is hij conform zijn laatste wens gecremeerd en is zijn as over de begraafplaats uitgestrooid. Er staat een gedenksteen voor hem nabij de centrale gedenkplaats.

Deze begraafplaats wordt sinds 1 november 1976 door de Volksbund onderhouden. Tussen mei 1977 en oktober 1981 werden nieuwe grafkruizen geplaatst door soldaten van de Bundeswehr. In 1982/1983 werden de centrale gedenkplaats en de kameradengraven vernieuwd.

Algemene opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de militaire begraafplaats is ongeveer 28 hectare, hierdoor is het qua oppervlakte de grootste Duitse Oorlogsbegraafplaats ter wereld. Het gebied waar de graven liggen bestaat uit 106 blokken met twaalf rijen van telkens 25 graven. Eromheen bevindt zich aan alle zijden bosgebied. Er loopt een 800 meter lang pad over de begraafplaats.

Het centrale kruis[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrale kruis vormt het middelpunt van de begraafplaats. Het is gemaakt van beton met een natuurstenen mantel. Er staan lage grafzuilen van natuursteen omheen. Bij het kruis bevindt zich een steen met de tekst: "Auf diesem Friedhof ruhen 31585 deutsche Soldaten".

Vlak bij de gedenkplaats is een carillon van 25 klokken, die in vijf staalconstructies hangen. Deze beiaard is 4 meter hoog. Hij is gebouwd op initiatief van familieleden van gevallenen.

De graven[bewerken | brontekst bewerken]

Een graf van een ongeïdentificeerde militair.

In totaal liggen stoffelijke resten van 31.714 (stand augustus 2018) soldaten begraven, van wie veruit de meeste zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. De grafstenen hebben allemaal de vorm van een Latijns Kruis, ongeacht welk geloof de gesneuvelde aanhing. De grafstenen zijn grijs van kleur en gemaakt van natuursteen.

Op de grafstenen staan de naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum en de rang (indien bekend) met witte kleur vermeld. In tegenstelling tot oorlogsgraven van andere nationaliteiten staat er op deze Duitse graven geen regiment of legeronderdeel. Hier is bewust voor gekozen vanwege de negatieve naam die sommige onderdelen van het Duitse leger hebben. Al bij de aanleg wilde men zowel de vernieling als de verheerlijking van sommige graven verhinderen. De grafstenen van ongeïdentificeerde soldaten dragen allemaal dezelfde tekst: "ein deutscher soldat".

Direct bij de ingang van de begraafplaats bevindt zich aan de linkerkant een sarcofaag uit muschelkalk. Deze sarcofaag werd in 1937 door de Volksbund als gedenkteken ter nagedachtenis aan de overleden soldaten uit de Eerste Wereldoorlog op de Algemene Begraafplaats in Maastricht onthuld. Onder de sarcofaag liggen dertien soldaten; hun namen staan er op vermeld. Daar omheen liggen 74 graven; allen kwamen om in de strijd in de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn onder andere uit Maastricht hiernaartoe overgebracht.

Op een strook links en rechts van de centrale gedenkplaats ligt een aantal gemeenschappelijke graven, de zogenaamde "kameradengraven".

Op de begraafplaats werden militairen van de Wehrmacht begraven, naast SS'ers uit zowel Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Polen[2], Sudetenland, de Baltische staten, Volksduitsers uit Polen en Roemenië, overgelopen militairen uit de voormalige Sovjet-Unie. Onder de Nederlanders bevinden zich verder ook collaborateurs en oorlogsmisdadigers. Een van de meest beruchte Nederlandse oorlogsmisdadiger op de begraafplaats is Anton van Dijk[3], politiecommissaris in Nijmegen in de oorlog en Jodenjager, die tevens de lege huizen van gedeporteerde Joden beroofde. Een van de bekendste SS'ers van Nederlandse afkomst is Willem Heubel die zich als eerste Nederlander vrijwillig aanmeldde bij de Waffen-SS. Heubel was een broer van Florrie Rost van Tonningen, de echtgenote van de hooggeplaatste radicale NSB-voorman Meinoud Rost van Tonningen. Ook ligt hier Ernst Knorr, lid van de Sicherheitsdienst in de stad Groningen. In totaal liggen er ruim 500 uit Nederland afkomstige collaborateurs, landverraders en oorlogsmisdadigers op de begraafplaats[4]. Voor enkele mensen is de aanwezigheid van vooral deze graven een doorslaggevend bezwaar om een dodenherdenking op de begraafplaats te houden.

Naast militairen liggen er op de begraafplaats ook burgers begraven. Onder andere Duitse burgers uit de Selfkant, maar ook burgers uit Nederland met een Duitse nationaliteit die kort na de bevrijding in Kamp Vught geïnterneerd werden. De omstandigheden in het kamp waren vaak dermate slecht dat geïnterneerden met een zwakke gezondheid overleden.

Japanse notenboom[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 mei 1995 werd in de buurt van de ingang van de militaire begraafplaats, naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, een Japanse notenboom geplant. Deze boom is een teken van hoop. Deze boomsoort begon namelijk, na de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945, als eerste weer te bloeien. Na ongeveer een jaar droeg hij weer groene bladeren. Daarom is hij een teken geworden van hoop op vrede in een betere wereld.

Een Japanse notenboom als symbool van hoop.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Doeke J. Oostra (2009): Gesneuvelden in Steen - Oorlogsgraven in Nederland en het grensgebied, Leeuwarden, Penn Uitgeverij (hoofdstuk XXVI)
  • Hans Sakkers (2018): Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn, Duits beheer over Nederlands erfgoed, Uitgeverij Aspekt

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ysselsteyn War Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.