Duitse staande hond (draadhaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duitse staande hond (draadhaar)
Hondenras
GermanWirehrPtr1 wb.jpg
Basisinformatie
Andere namen Duitse staande hond (draadhaar)
Oorsprong Duitsland
Classificatie FCI : Groep 7 Sectie 1 #98
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

Korte ontstaansgeschiedenis: De Duitse Staande Draadhaar is een ruwharige staande hond, die volgens de fokkerijbeginselen aan het einde van de 19e eeuw ( Griffon Korthals ) op basis van de ideeën van ”Hegewald” ( graaf Sigismund von Zedlitz und Neukirchen ) sinds de eeuwwisseling werd gefokt met het uitdrukkelijke doel, een evenwichtige en sterk presterende, draadharige Duitse jachtgebruikshond te creëren. Volgens het beginsel ”via de prestatie naar het type” en met de vrijheid van fokken consequent voor ogen, is uit het beste materiaal van de ruwharige rassen ( Poedelpointer, Griffon Korthals, Duits Stichelhaar ) en met inkruising van de Duitse Staande Korthaar in korte tijd een jachtgebruikshond ontstaan, die zich kenmerkt door een praktische, weerbestendige beharing en een veelzijdigheid op alle terreinen van de jachtpraktijk. Door deze eigenschappen is de Duitse Staande Draadhaar binnen enkele decennia het populairste en betrouwbaarste ras onder de grote jachtgebruikshondenrassen in Duitsland en in vele landen van de wereld geworden. Algemeen voorkomen Een staande hond van een adellijke verschijning, met een harde beharing die de huid volkomen beschermt en met een attente en energieke expressie. De bewegingen moeten krachtig, ruim, vloeiend en harmonieus zijn.

Belangrijke proporties De romplengte en de schouderhoogte zijn bij voorkeur aan elkaar gelijk. De romplengte mag de schouderhoogte maximaal 3 cm. overschrijden.

Gedrag / Karakter Standvastig, beheerst, evenwichtig, niet wildschuw of schotgevoelig, schuw noch agressief.

Beharing Draadharig, hard, aanliggend en dicht. Dekhaar ca. 2 tot 4 cm lang; dichte, waterafstotende onderwol. De contouren van het lichaam mogen niet door vrij lang haar worden verdoezeld. Het haar moet door de structuur en de dichtheid een optimale bescherming tegen weersinvloeden en verwondingen bieden. Het hoofd en de oren alsmede het onderste gedeelte van benen, borst en buik moeten korter en dichter, maar niet zachter behaard zijn. Geprononceerde wenkbrauwen en een krachtige, niet te lange maar zo hard mogelijke baard versterken de energieke gelaatsuitdrukking.

Schoft hoogte van een reu is 61-68 CM van een teef is dit 57-64 CM.