Duiventoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De duiventoren van het kasteel Kasteel van Waleffe (1 juli 2006)
Duiventoren aan het conservatorium in Kortrijk
De duiventoren van Manoir d'Ango

Een duiventoren is een toren die als duivenonderkomen dienstdoet. Duiventillen zijn veel kleiner; een duiventoren kan duizenden duiven herbergen. De duiventoren van Manoir d'Ango uit 1532 gaf onderdak aan 3.200 duiven.

Geschiedenis[bewerken]

Duiventorens vond men vroeger bij kastelen en hoeven. Tijdens het ancien régime was het houden van duiven middels het duivenrecht streng gereglementeerd. De aanwezigheid van een duiventoren was een teken van rijkdom. Heren mochten 1 koppel duiven houden per hectare grond die ze bezaten. Diverse exemplaren zijn nog behouden, zo ook in Nederland en België, Frankrijk (colombier en vanaf de 17e eeuw gebruikte men het woord pigeonnier) en Spanje (palomar). Na de Franse revolutie werd het duivenrecht afgeschaft omwille van de schade aan de oogsten.

Overlast[bewerken]

In Vlaanderen worden sinds 2005 duiventillen geplaatst om de wilde stadsduiven-populatie binnen de perken te kunnen houden door broedeieren te verwisselen met kunsteieren. Duivenoverlast wordt op deze manier teruggedrongen. Door het beperken van het voedselaanbod in de stad, zullen de duiven in de duiventillen naar eten komen zoeken. Er wordt vers voer en water aangeboden, zodat de duiven niet ziek worden. Bovendien kunnen de dieren er ook slapen en broeden.

Door de duiventillen en hun omgeving schoon te houden, wordt de overlast door ratten en vliegen die op etensresten en vogelmest afkomen, beperkt. Zie ook: tillenmethode.

Enkele duiventorens[bewerken]