Dulle Griet (bier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dulle Griet
Dulle Griet
Alcoholpercentage 6,5%
Graan gerstemout, Aroma 150, Cara 120
Hop Hallertau
Oorsprong Meer
Brouwer Scheldebrouwerij
Type hoge gisting
Kleur donker bruinrood (81 EBC)
Smaak zoetig van drop met een bitterig tintje nadien
Bitterheidsgraad 20 IBU
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Dulle Griet is een Belgisch-Nederlands bier. Het wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij te Meer, een deelgemeente van Hoogstraten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De naam verwijst naar de Dulle Griet, een bombarde (kanon) van Gent uit de 15e eeuw. Op het etiket van het bier staat een groot kanon dat gedragen wordt door twee wildemannen. Deze zijn typisch voor de Scheldebrouwerij. Zij verwijzen naar Bergen op Zoom, de Nederlandse gemeente die twee wildemannen in het wapenschild draagt en waar de oprichters van de brouwerij banden mee hadden. Op het kanon zit een “dulle griet”. Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in Nederland en werd Dulle Griet daar ook gebrouwen. In 2007 vestigde de Scheldebrouwerij zich in België (vandaar "Belgisch-Nederlands bier") en wordt het bier daar gebrouwen en gepromoot als "Belgisch bier" om de export te bevorderen.[1]

Het bier[bewerken | brontekst bewerken]

Dulle Griet is een donker bruinrood bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,5%.[2] Het wordt gebrouwen sinds 1999. Oorspronkelijk had het een alcoholpercentage van 8,5%. Rond de periode van de verhuis naar België werd het etiket vernieuwd en het alcoholpercentage verminderd naar 6,5%.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]