Dun (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dun
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Dun (Nederland) (Noord-Brabant)
Dun (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Hilvarenbeek Hilvarenbeek
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 9′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Dun is een buurtschap in de gemeente Hilvarenbeek, ten zuiden van de plaats Esbeek.

De buurtschap is gelegen aan de Reusel op een open plek in de bossen van Landgoed de Utrecht. Het riviertje meandert hier en ten noorden van Dun stroomt het door De Hertgang, een beekbegeleidend bos dat bij de ontginningen gespaard is gebleven.

In geschriften uit 1835 en later wordt verondersteld dat er in dit gebied een kasteel zou hebben gestaan, dan wel een voorloper van de plaats Hilvarenbeek moet hebben gelegen. Zelfs de Tempeliers kwamen in een geschrift uit 1924 ter sprake. Deze beweringen zijn echter nimmer door historische feiten gestaafd.

Vanuit buurtschap Hoogeind ten zuiden van Esbeek loopt de Dunse Dijk in de richting van de Reusel, die via de Dunse Brug kan worden overgestoken.

Enkele boerderijen en uitspanning De Bockenreijder vormen de huidige bebouwing van de buurtschap. Ondanks het antieke uiterlijk van de uitspanning, is ze slechts enkele tientallen jaren oud. En ook de bende der Bokkenrijders, die het uithangbord van de herberg siert, is in deze omgeving nimmer actief geweest.

Externe bron[bewerken]