Dune 2000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dune 2000
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Intelligent Games
Westwood Studios
Uitgever Electronic Arts
Datum van uitgave Windows
Vlag van Verenigde Staten 31 augustus 1998
Vlag van Europa 1998
PlayStation
Vlag van Verenigde Staten 31 oktober 1999
Vlag van Europa 16 november 1999
Genre Real-time strategy
Spelmodus singleplayer
multiplayer (via LAN)
Platform PlayStation, Windows
Media cd-rom
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Dune 2000 is een computerspel dat in 1998 gemaakt is door Westwood Studios, de makers van het originele spel Dune en Dune II. Alle Dune-spellen zijn geïnspireerd door het boek Dune (Duin) van Frank Herbert, hoewel Dune meer op het oorspronkelijke verhaal georiënteerd is dan Dune II en Dune 2000.

Dune 2000 is min of meer een remake van Dune II met een aantal verbeteringen. Zo zijn de graphics verbeterd en zijn sommige units veranderd. Bij Dune 2000 moet spice ("specie") geoogst worden op de planeet Arrakis.

Huizen[bewerken]

Atreides[bewerken]

Atreides komt van de planeet Caladan. Met als leider de nobele, rechtvaardige hertog Leto Atreides en als mentat de meestermoordenaar Noree Moneo gaan zij de strijd aan tegen de Ordos en de Harkonnen. De kleur van de Atreides is blauw en hun sterkte is goede units van goede kwaliteit. De Atreides zullen na verloop van tijd bevriend raken met de Fremen, de oorspronkelijke bewoners van Arrakis.

Harkonnen[bewerken]

De Harkonnen komen van de planeet Giedi Prime, een duistere, wrede, industriële wereld. Met als leider de Baron Harkonnen en als Mentat Hayt DeVries gaan zij de strijd aan tegen de Atreides en de Ordos. De kleur van de Harkonnen is rood en hun sterkte is brute kracht.

Ordos[bewerken]

Ordos komt van de ijzige planeet Draconis 4 waar maar heel weinig van bekend is, net als de leider en de mentat. De kleur van het Huis Ordos is groen en hun kracht is een enorme welvaart. De Ordos worden niet genoemd in de oorspronkelijke Duin-verhalen (maar worden wel eenmaal terloops genoemd in de Dune Encyclopedia).

Verhaal[bewerken]

The Duke, de dictatoriale leider van Arrakis, is geobsedeerd met macht en het veroveren van spice. Hij geeft een vrijbrief voor alle troepen op Arrakis; het huis dat de meeste spice verzameld zal de machtigste worden op de planeet, na hemzelf uiteraard. Er zijn geen regels, alle tactieken zijn geoorloofd. Dit zorgt voor een aanzuigend effect op Atreides, Harkonnen en Ordos. Hongerig naar rijkdom en macht komen zij naar Arrakis.

Dune 2000 begint met een kadet die aangesproken wordt door een vrouw op een ruimteschip onderweg naar Arrakis. Ze vertelt de soldaat dat ze vele toekomstvisioenen heeft gezien, de meeste daarvan eindigden in de totale vernietiging van Arrakis. Één voorspelling liet echter zien hoe de nieuweling orde en vrede bracht naar de planeet. Het is deze toekomst die zij nastreeft. Het is aan de speler om die voorspelling uit te laten komen.

Op dit moment krijgt de speler de keuze om 1 van de 3 huizen te kiezen. Elk hebben hun eigen speciale troepen en elk huis heeft een andere benadering richting de eindoverwinning. Atreides ziet zichzelf als een verheven huis, gericht op diplomatie. Harkonnen is alleen uit op macht; brute kracht is het enige dat hen aanspreekt. Ordos is technologisch ontwikkeld, niets drijft hen meer dan geld.

De speler moet (ongeacht welk huis gekozen is) eerst zichzelf bewijzen met eenvoudige missies waarbij een kleine basis uitgebreid moet worden om zoveel mogelijk spice te verzamelen. Naarmate het spel vordert wordt er van de speler verwacht om complexe veldslagen tot een succesvol einde te brengen. Afhankelijk van welk huis de speler kiest krijgt de speler verschillende verhaallijnen te zien die elk een verschillende toekomst voor Arrakis laten zien.

Multiplayer[bewerken]

Dune 2000 is het eerste "Dune" spel dat beschikt over een multiplayer functie. Hiermee kan over een LAN (Local Area Network) of via het internet worden gespeeld. Ook kan er een practice (oefen) spel spelen.

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
GameGenie PlayStation 1999 80%
Gamesmania Windows 1998 75%
Power Play Windows augustus 1998 70%
GameGenie Windows 1998 60%
Computer Gaming World (CGW) Windows december 1998 60%
Gaming Entertainment Monthly Windows 1998 55%
Adrenaline Vault, The (AVault) Windows 1 oktober 1998 50%
IGN PlayStation 3 januari 2000 40%
Svenska PlayStation Magasinet PlayStation mei 2000 40%
Gaming Age PlayStation september 2004 33%