Dunnenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dunnenbos
Natuurgebied
Dunnenbos (Limburg (Nederland))
Dunnenbos
Situering
Land Nederland
Locatie Gulpen-Wittem
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 54′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Partij-Wittem

Het Dunnenbos, ook geschreven als Dunnenbosch, is een bosgebied in de gemeente Gulpen-Wittem in de Nederlandse provincie Limburg. Het hellingbos ligt ten noordoosten van Mechelen, ten zuidwesten van Partij-Wittem, ten zuidoosten van Gulpen en ten oosten van Berghem. Het ligt op een noordelijke uitloper van het Plateau van Crapoel dat in het noordwesten nog een uitloper heeft met de Gulperberg. Tussen beide uitlopers ligt een klein dalletje. Het Dunnenbos ligt op de oostelijke helling van dat dalletje, op de westelijke helling van de uitloper.

Aan de zuidzijde gaat het bos over in het Schweibergerbos. Ten zuidwesten ligt aan de overzijde van een smalle akker het Wagelerbos.

Moordkruis[bewerken]

In het Dunnenbos, waar het al overgaat in het Schweibergerbos, staat tussen de bomen een moordkruis. Het gietijzeren kruis met corpus ligt verscholen in het bos op 10 meter van het oostelijke pad waar een smal paadje heen voert, op de coördinaten 50° 48′ 0″ NB, 5° 54′ 14″ OL. De tekst op het kruis luidt:

Aanhalingsteken openen

Ter nagedachtenis aan de Eerw Pater F.P. Capucijner, te Hoogcruts Hier vermoord in het * Jaar 1753. * Mens bid niet alleen tot God in nood, Maar dank Hem voor uw dagelijks brood.

Aanhalingsteken sluiten

Het Klooster van Hoogcruts was in die tijd geen Capucijner klooster, maar een Sepulchrijnen klooster. Waarschijnlijk was F.P. onderweg naar huis, het Capucijner Klooster te Wittem, na een bezoek aan de kanunniken te Hoogcruts.