Duponcheliamot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duponcheliamot
Duponchelia fovealis FvL.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Crambidae (Grasmotten)
Geslacht:Duponchelia
Soort
Duponchelia fovealis
Zeller, 1847
Afbeeldingen Duponcheliamot op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten
Duponchelia fovealis fovealis

De duponcheliamot (Duponchelia fovealis) is een vlinder uit de familie grasmotten (Crambidae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt rond de 20 millimeter. Het oorspronkelijke leefgebied van deze vlinder ligt rond de Middellandse Zee, maar hij heeft zijn areaal naar het noorden uitgebreid. De naam verwijst naar de Franse entomoloog Philogène-Auguste-Joseph Duponchel.

Waardplanten[bewerken]

De rups van de duponcheliamot is zeer polyfaag. In kassen kan de vlinder zich ontwikkelen tot plaaginsect. De vlinder kan met name schadelijk zijn in de teelt van begonia, gerbera, kalanchoë, cyclaam en paprika.

Levenscyclus[bewerken]

De eieren worden langs de nerf aan de onderkant van bladeren afgezet, afzonderlijk of in kleine groepjes, een vrouwtje legt er ongeveer 250. Ze zijn rood en ovaal van vorm. De rupsen komen na een ruime week uit, en groeien in vier weken tot zo’n 2 tot 3 centimeter voor ze verpoppen. De pop, die in een zijden cocon met aarde en frass zit, komt na een ruime week uit. De imago leeft daarna weer zo’n 10 dagen. Er is vermoedelijk geen diapauze.

Voorkomen in Nederland en België[bewerken]

De duponcheliamot is in Nederland en in België in snel tempo een vrij algemene soort geworden. De soort is in die streken waarschijnlijk als adventief terechtgekomen, meegekomen met planten in serres en kassen. In België stamt de eerste waarneming van 1998 (Volgens site Lepidoptera of Belgium) of 1999 (Faquaet), in Nederland is de vlinder al wat langer bekend.

Externe links[bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: