Dura Ace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Linker EX crank met het enorme gat voor het Dyna Drive pedaal. De kogellagers van deze crank lagen naast het pedaal waardoor het lager kon worden geplaatst.
De achterderailleur bij AX: Geen buitenkabel meer nodig door het metalen boogje dat de versnellingskabel geleidt. Bovendien is het bovenste wieltje afgedicht om de luchtstroom optimaal te geleiden, ondanks het extra materiaal.
Lance Armstrong gebruikte de toen twintig jaar oude deltaremmen van AX tijdens een door hem gewonnen tijdrit van de Tour de France in 2001.
Dura Ace 7400 2x8speed rem-schakelhandels. De eerste generatie met veel chroom.

Dura Ace is de naam van een groep van onderdelen voor de racefiets van de Japanse fietsonderdelenproducent Shimano. Dura staat voor duraluminium, het ijzersterke lichtgewicht metaal dat voor de onderdelen wordt gebruikt, het Engelse ace staat voor aas, wat het beste suggereert.

De geschiedenis van Dura Ace begint in 1973, wanneer Shimano, dat al langer fietsonderdelen fabriceerde, besluit het monopolie van het Italiaanse Campagnolo aan te vallen met haar nieuwe high-end onderdelengroep Dura Ace. Tot dan toe hadden fabrikanten zich veelal op een enkel onderdeel van de racefiets geconcentreerd, maar Campagnolo en Shimano begrepen dat de consument liever alle onderdelen van dezelfde fabrikant en hetzelfde cosmetische uiterlijk wilden.

Dura Ace[bewerken]

Shimano's eerste Dura Ace achterderailleur heette de Crane. Deze had niet het diagonale parallellogram zoals dat later werd gefabriceerd.

Dura Ace EX[bewerken]

Vijf jaren van ervaring leidden tot de tweede generatie van onderdelen die door Shimano Dura Ace EX werden gedoopt. Belangrijkste innovatie was de zgn. free hub, oftewel de 6speed achternaaf met een body waarop de afzonderlijk achtertandwieltjes werden geschoven. Het kleinste tandwieltje bezat aan de binnenkant een schroefdraad waarmee ze allemaal werden vastgezet. Groot voordeel van deze innovatie was het feit dat de rechter kogellager vanuit de naaf aan het rechteruiteinde van de body kon worden verschoven waarmee het geheel stabieler werd.

Dura Ace AX[bewerken]

In 1980 lanceerde Shimano Dura Ace AX. AX betekent in het woordenboek van Shimano aerodynamica. AX was dan ook een poging van Shimano om samen met enkele producenten van frames de racefiets zo aerodynamisch mogelijk te maken. AX werd een tragische mislukking toen profs na korte tijd weigerden de onderdelen nog langer te gebruiken. De deltarem bezat namelijk aanzienlijk minder remkracht dan de standaardremmen en de cranks waren berucht vanwege het feit dat ze meer dan eens afbraken.

Het idee van Shimano achter AX was om een groep onderdelen op de markt te brengen die zodanig ontworpen waren, dat ze de luchtstromingen zo gunstig mogelijk langs het frame geleidden. Alhoewel dit in theorie zeker een goed idee was, bleek het in de praktijk ontzettend tegen te vallen; de grootste factor is namelijk de fietser zelf. In 1983 concludeerde Shimano dat AX geen toekomst had en ging verder met EX.

De naven waren bijzonder in twee opzichten. Hoewel het niets te maken heeft met verminderde luchtweerstand, was het de eerste naaf die geschikt was voor zeven kransjes. Ten tweede waren er in de naven uitsparingen aangebracht waardoor de spaakkoppen niet meer uitstaken.

Dura Ace 7400[bewerken]

De belangrijkste innovatie bij de Dura Ace 7400 was Shimano Indexed System (SIS) oftewel geïndexeerd schakelen. Dat werd pas in 1984 mogelijk toen het patent van Suntour op het diagonale parallellogram, dat geïndexeerd schakelen technisch betrouwbaar maakt, verliep.

Met het mislukken van AX nog vers in het geheugen, besloot Shimano op de rechter commandeur een zogenaamde "SIS/Friction mode switch" aan te brengen; mocht blijken, dat de consumenten het nieuwe geïndexeerde schakelen toch niet waardeerden, dan kon met een draai aan de knop de commandeur op het beproefde frictieschakelen worden omgezet.

De dual-pivot remmen bezitten twee draaipunten waardoor de remblokjes niet langer één voor één tegen de velg worden gedrukt maar meer gelijktijdig.

Misschien wel de grootste sprong voorwaarts: Shimano Total Integration STI, de naam van de remschakelgrepen die tegenwoordig op elke nieuwe fiets zitten.

Dura Ace 7700[bewerken]

De in 1996 gelanceerde 9-speed, de enige versie met drie kettingbladen.

Octalink oftewel de achthoekige trapas waarmee het probleem van "rond" getrapte assen tot het verleden behoort.

Dura Ace 7800[bewerken]

De Dura Ace 7800 werd vanaf 2003 gebruikt in profpeloton en was verkrijgbaar in de winkels vanaf 2004. De 7800 werd een 10-speed, wat in vergelijking met de 7700 van Dura-Ace Shimano een hele verbetering is.

Dura Ace 7900 / 7950 / 7970[bewerken]

In 2009 werd de opvolger van de 7800 groep gelanceerd. De 7900 uitvoering omvat vooral gewichtsverlies en hogere stijfheid in bijvoorbeeld het crankstel. Naast de 7900 groep werd de 7950 groep gelanceerd met een compact (50t/34t) crankstel. Tevens werd de 7970 gelanceerd met elektronische schakeling. Di2 genaamd (Di2 staat voor Digital Integrated Intelligence)

Dura Ace 9000 / 9050[bewerken]

op 1 juni 2012 werd de opvolger van de 7900 groep gepresenteerd. De Dura Ace 9000 groep. Deze groep is een sterk verbeterde versie van de 7900 waarbij de 4-armige crankstel direct in het oog sprint. voorheen bestond deze uit een 5-armige crankstel. Verder zijn de remmen sterk verbeterd, is men naar een 11-speed gegaan en uiteraard is er gesleuteld aan het gewicht. Een tussentijdse verbetering zijn de schakel shifters. deze voeren de naam 9001. De Di2 versie gaat als 9050 door het leven.