Dutch Button Works

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige knopenfabriek Dutch Button Works

Dutch Button Works was een knopenfabriek in Bredevoort in de Nederlandse provincie Gelderland die vanaf 1884 tot 1976 heeft bestaan. Er werkten voor de sluiting ongeveer 100 mensen in deze fabriek. Het voormalige terrein maakt plaats voor woningbouw op deze locatie.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste fase[bewerken]

In 1884 was de heer te Gussinklo die voor dat jaar langs Duitse pijpenfabrieken trok om zich in het vak te bekwamen voor zichzelf begonnen in Aalten. Hij stichtte daar de eerste pijpenfabriek in Nederland. Men ging zich toeleggen op het maken van de Duitse kromme pijp en later ook wandelstokken. In 1905 ging men ook, voor het eerst in Nederland, knopen van hoorn maken. Voor de Eerste Wereldoorlog was men al grotendeels op automatisering overgegaan, en in 1923 werd de N.V. Dutch Button Works opgericht.

Tweede fase[bewerken]

In de loop van 1924 werd het oude gebouw te klein, en verhuisde men naar Bredevoort in de voormalige weverij van H. van Eijck & zoon. De export werd belangrijk, waarbij men zich op Engelstalige landen richtte, vandaar de Engelse naam Dutch Button Works. De grondstoffen werden per trein aangevoerd en gelost op het station Bredevoort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren grondstoffen schaars geworden en maakte men knopen van hout. Na 1946 begon men met de productie van knopen van parelmoer uit schelpen. In 1950 stopten ze met productie van de kammen, en in 1954 stopte men met de productie van wandelstokken. Men ging vanaf toen slechts door met de knopen en gespen.

Personeelsvereniging[bewerken]

De fabriek had een actieve personeelsvereniging, met onder anderen een eigen voetbalteam, zwem- en reisvereniging en een eigen muziekvereniging. Toen de werknemersaantallen terug liepen van 300 naar 100 betekende dat op de reisvereniging na, het einde van deze verenigingen. Er was geen animo om activiteiten op eigen kosten voort te zetten.

Einde van een tijdperk[bewerken]

Nadat men in 1963 overging op de productie van kunststof knopen, bleek het uiterst moeilijk om de concurrentie aan te gaan met andere producenten. In 1976 was men genoodzaakt de fabriek te sluiten. Het gebouw staat op de slooplijst. Ondanks verzet van o.a. Bredevoorts Belang voor behoud van de voorgevel van het gebouw. Op de locatie zal uiteindelijk een nieuwbouwcomplex komen.

Bronnen[bewerken]