Dutch Dakota Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dakota (DC-3) PH-PBA (cn 19434) op de "Stampe Fly in", 2011. Het toestel vliegt in de kleuren van KLM in de jaren zestig en heeft de naam "prinses Amalia"

De Dutch Dakota Association (DDA) is een Nederlandse stichting die in 1982 is opgericht als vliegend luchtvaartmuseum. De stichtingsnaam verwijst naar het historische vliegtuigtype Douglas DC-3 dat door de Royal Air Force meestal Dakota werd genoemd. Beschermheer was Z.K.H. Prins Bernhard, voormalig eigenaar van twee van de zes toestellen van de DDA. Met verschillende toestellen van de DDA worden voor donateurs en andere belangstellenden vluchten uitgevoerd.

Sinds 2003 opereert de DDA haar twee Dakota's onder de JAR-OPS norm; een Europese norm waaraan ook moderne toestellen van Europese luchtvaartmaatschappijen moeten voldoen. De DDA is de enige stichting in de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart die haar vliegtuigen op deze wijze onderhoudt en opereert, waardoor zij erin slaagt het vliegen met haar beide DC-3 Dakota’s toegankelijk te maken voor het publiek.

Geschiedenis[bewerken]

Dakota (DC-3) PH-PBA (cn 19434)

De stichting heeft als motto "Werken aan de toekomst van het verleden" en is op 10 maart 1982 opgericht door de Transavia-vliegers Anne Cor Groeneveld en Gerrit van Gelder. Zij wilden graag een DC-3 naar Nederland halen. In 1983 vond DDA een DC-3 in Finland, die in 1984 op Schiphol arriveerde. Dit toestel werd geheel gerestaureerd en kreeg als registratiecode PH-DDA. In 1987 werd een tweede DC-3 aangekocht, die na restauratie werd opgeleverd in de originele kleuren van Martin's Air Charter, de vroegere naam van Martinair. Dit toestel kreeg als registratiecode PH-DDZ. In 1995 werden in Zuid-Afrika twee DC-4's gekocht.

In 1998 werd het voormalige regeringstoestel de DC-3 PH-PBA overgedragen aan de DDA. Dit toestel had een VIP-interieur met 17 zitplaatsen. In 2004 had de DDA naast de twee DC-3's ook twee toestellen van het type Douglas DC-4 in bezit, alsmede een Stinson en een Douglas DC-2. De Douglas C-54 (NL-316) staat tentoongesteld in de Aviodrome op Lelystad Airport. De ex-PH-DDS staat in Zuid-Afrika en is eind 2014 verkocht aan de stichting Flying Dutchman Foundation.

Op 17 december 2005 (de zeventigste verjaardag van het het vliegtuigtype DC-3 Dakota) veranderde de organisatie haar naam in DDA Classic Airlines en in het voorjaar van 2006 werd ook een nieuw logo geïntroduceerd.

Dakotaramp[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dakotaramp voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 25 september 1996 verongelukte de DC-3 PH-DDA. Die gebeurtenis staat bekand als de Dakotaramp. Op de terugreis van Texel naar Schiphol kreeg het toestel boven de Waddenzee pech aan een van de twee motoren. Na het uitvallen van de motor bleek het niet mogelijk de propeller in de vaanstand te zetten. Korte tijd later stortte het toestel neer op een ondiep gedeelte van de zandplaat Lutjeswaard ten noorden van Den Oever. Alle 32 inzittenden kwamen om het leven. Het toestel werd op dat moment gebruikt voor een personeelsuitje van Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. Naar aanleiding hiervan werd de controle op dergelijke vluchten verscherpt. Ter herinnering aan de ramp is op Texel International Airport en het provinciehuis Noord-Holland een gedenkteken geplaatst.

Externe link[bewerken]