Duurzaamheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Aspecten van duurzaamheid

In ecologie is duurzaamheid de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven. Langlevende en gezonde wetlands en bossen zijn voorbeelden van duurzame biologische systemen. Meer in het algemeen is duurzaamheid het uithoudingsvermogen van systemen en processen. Het organiserend principe voor duurzaamheid is duurzame ontwikkeling, die vier met elkaar verbonden domeinen omvat: ecologie, economie, politiek en cultuur. Duurzaamheidswetenschap is de studie van duurzame ontwikkeling en milieukunde.

Definities[bewerken]

Een algemeen erkende definitie is te vinden in het Brundtland-rapport[1] en wordt regelmatig gebruikt:

“Sustainable development is development that meets the need for the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.” (Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorziet zonder de komende generaties te beperken om in hun behoeften te voorzien.)

Er zijn specifieke afgeleide definities in omloop, bijvoorbeeld met betrekking tot ondernemen:

“Duurzaam ondernemen is het leveren van concurrerend geprijsde goederen en diensten, die in de behoefte van de mens voorzien en die kwaliteit aan het leven geven, waarbij geleidelijk de milieubelasting en het grondstof- en energiegebruik door de levenscyclus en in de keten gereduceerd worden tot een niveau dat tenminste in balans is met de draagkracht van de aarde.”

Duurzaam ondernemen, aldus omschreven, is in gang gezet door vooral industriële grootbedrijven. Aanleiding was de toenemende invloed van 'stakeholders', waaronder consumentenorganisaties, waar tegenwoordig serieus rekening mee wordt gehouden. Hun macht heeft bedrijven gedwongen om verantwoording af te leggen over de positie die wordt ingenomen op People Planet Profit.

Deze ontwikkeling breidt zich uit naar niet-industriële sectoren en MKB. Zo ziet het MKB het duurzaam ondernemen als:

“Ondernemers en directies streven bij alle bedrijfsbeslissingen niet alleen een hoger bedrijfsrendement na, maar benutten ook de kansen voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij.”[2]

De Europese Stichting ter Verbetering van Leef- en Werkomstandigheden heeft ook arbeidsomstandigheden in de definitie opgenomen als aparte vierde dimensie.[3]

Toepassingen[bewerken]

Verschillende produkten hebben een soort van duurzaamheidskeurmerk. Voor duurzaam hout bijvoorbeeld, is dit de duurzaamheidsklasse of de Forest Stewardship Council.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]