Duvel (bier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duvel Moortgat)
Ga naar: navigatie, zoeken
Duvel
Duvel van't vat in het Duvel Depot
Duvel van't vat in het Duvel Depot
Gisting hoge gisting
Alcoholpercentage 8,5%
Stamwortgehalte 15,5° Plato
Graan gerst
Afwerking nagisting op fles
Oorsprong Breendonk
Brouwer brouwerij Duvel Moortgat
Type speciaalbier
Kleur blond (5,7 EBC)
Bitterheidsgraad 32 EBU
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Duvel is een Belgisch blond speciaalbier van Brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.

Duvel wordt gedronken uit een tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt (voorheen was er enkel een kras onderaan in plaats van een gravering).

Ontstaan van een bierstijl[bewerken]

De directe voorloper van Duvel was Victory Ale, een donkere Scotch, die brouwerij Moortgat uitbracht na de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor gebruikte men de gisten van het Schotse bier McEwan's Scotch Ale, dat in die tijd met hergisting op fles werd uitgevoerd.[1]

De naam van Victory Ale veranderde omstreeks 1923 in Duvel. Naar verluidt was deze naam afkomstig van een proeverij, waarbij een van de deelnemers, doelend op de sterkte van het bier, spontaan uitroep dat het "een echte duvel" was. Door deze naamsverandering werd Duvel de "goddeloze" tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde periode opkwamen.

De gebruikte gist werd door bierprofessor Jean De Clerck aan een analyse onderworpen. Het bleek dat er 10 à 20 verschillende giststammen in aanwezig waren. Door zorgvuldige selectie zijn hiervan enkel de giststammen behouden die voor de optimale smakencombinatie zorgde.[1]

Vanaf 1967 werd er geëxperimenteerd, samen met professor De Clerck, met een goudblonde versie. Deze versie werd in 1970 op de markt gebracht en verving het tot dan toe donkere bier. Bij de herlancering hoorde een doelgerichte marketing. Het bier werd geschonken uit typische, tot dan toe in België weinig geziene Steinie-flesjes, in buikige tulpvormige glazen. Het glas werd een icoon en een verzamelobject.[2]

Het succes van het bier inspireerde andere brouwers vanaf de jaren 1980 om hun eigen zware blonde bieren op de markt te brengen, waarbij de namen soms overduidelijk verwezen naar Duvel: Lucifer (1983), Sloeber (1983), Judas (1985), Satan Gold (1994). Bierkenner Michael Jackson noemde de zo ontstane bierstijl golden ales. Derek Walsh noemt ze sterke blonde.

Het bier werd zo belangrijk voor Brouwerij Moortgat dat zij, toen ze in 1999 op de beurs werd geïntroduceerd, de naam Duvel Moortgat aannam.

Productiewijze[bewerken]

Groene Duvel

Duvel wordt met niet bijzonder veel meer gerst gebrouwen dan een gewone pils, maar voor de hoofdgisting wordt er nog glucose toegevoegd, die volledig wordt omgezet tot alcohol. Daardoor behoudt het bier de helderheid van een pils maar verkrijgt het een aanzienlijk hoger alcoholgehalte.

Het unieke karakter van een Duvel wordt ook verkregen door de gebruikte giststammen, die teruggaan op de oorspronkelijke scotch-gist. Het wort wordt in afzonderlijke gistingskuipen door twee verschillende giststammen gefermenteerd. De twee zo ontstane basisbieren worden vervolgens in een bepaalde verhouding vermengd. Dit bier wordt gefilterd. Bij de botteling wordt één van de twee giststammen en een dosis suiker toegevoegd, voor de hergisting op fles.[1]

Groene Duvel[bewerken]

Er is ook een variant van dit bier op de markt: de zogenaamde "Groene Duvel". Dit is gewoon het bier dat wordt afgevuld zonder hergisting in de fles. Het alcoholpercentage is dan ook lager: 7,5%. Deze variant wordt verkocht in flesjes van 25 centiliter. Het bekende rode Duvel logo is hier in het groen aangebracht.

In zeldzame gevallen kan men deze Groene Duvel aantreffen wanneer hij van het vat wordt getapt.[3]

Duvel Tripel Hop[bewerken]

Duvel Tripel Hop 2010
Duvel Tripel Hop 2012

In 2007 is er voor het eerst Duvel Tripel Hop gebrouwen. In eerste instantie was dit eenmalig, maar in 2010 bracht de brouwerij het bier nog eens op de markt na een Facebookactie van de "Lambiekstoempers".[4] Duvel Tripel Hop werd op donderdag 30 september 2010 terug voorgesteld in het duvel depot te Breendonk. Later werden meer dan 60.000 flessen op de markt gebracht zodat iedereen van het bier zou kunnen genieten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9,5%.
Vanaf 2012 werd beslist om van dit bier jaarlijks een variant te brouwen, elk jaar met een andere extra hopvariëteit. In 2012 koos men voor de Amerikaanse hopvariëteit Citra, geteeld in de Yakima Vallei, Washington. In tegenstelling tot de vorige brouwsels werd nu ook gekozen voor 33cl-flessen.[5]. In 2016 werden de de zes Duvel Tripel Hops uitgegeven in het tijdelijke "Duvel Tripel Hop-sixpack". Vervolgens kan de consument stemmen op de drie beste varianten. Het bier dat verkozen werd tot de lekkerste Duvel Tripel Hop-smaak ooit (met Citra) wordt vanaf 2017 permanent gebrouwen.

Jaar Derde hopsoort
2007/2010 Amarillo
2012 Citra
2013 Sorachi Ace
2014 Mosaic
2015 Equinox
2016 HBC-291

Duvel van 't vat[bewerken]

Lang werd gespeculeerd over het al dan niet bestaan - of mogelijk zijn - van Duvel van het vat. Maar in april 2017 raakte bekend dat de brouwerij al een tijdje experimenteert met een getapte versie van het bier, namelijk in Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk. In België is het voorlopig nog maar enkel mogelijk in het Duvel Depot, het café van de brouwer zelf in Puurs. Het is onbekend wanneer Duvel de getapte vorm ook aan het grote publiek zal aanbieden[6].

Trivia[bewerken]

Ssst... hier rijpt den Duvel
 • Tegenover de brouwerij is een café waar een groot bord staat met de tekst:
  "Hier spreekt men van den Duvel geen kwaad"
 • Hoofdinspecteur Van In, hoofdpersonage uit de boeken van Pieter Aspe, is net als de schrijver een groot liefhebber van Duvel.
 • Op de loods naast de brouwerij staat de tekst:
  "Ssst.... hier rijpt den Duvel", die in 2012 werd aangevuld met "Ssst.... hier rijpt ook de Duvel Tripel Hop".
 • Duvel bestaat in het buitenland ook van het vat, dit is Duvel Single. In België bestaat deze ook maar dan uit flessen van 25cl: Duvel Green van 7,5%.
 • Buiten het Nederlands taalgebied spreekt men de naam vaak uit als "Duvél", alsof het om een Waals bier gaat, maar eigenlijk is de uitspraak "Dúvel" omdat het een Belgisch bier uit Vlaanderen betreft.
 • In 2009 is er eenmalig Duvel Distilled gestookt.
 • In 2014 werd overeengekomen met de Efes Beverage Group, de grootste brouwerij van Turkije, om Duvel als luxebier te verkopen in steden als Izmir en Istanboel.
 • Op sommige flesjes is op het gekende embleem een duiveltje en engeltje te zien.[7]

Prijzen[bewerken]

 • In 2011 werd Duvel door Test-Aankoop na een test van 210 speciaalbieren uitgeroepen als behorende tot de 18 beste bieren (bieren waarover de 30 proevers unaniem lovend waren).[8]
 • Brussels Beer Challenge 2012 - Gouden medaille voor Duvel Tripel Hop in de categorie Pale&Amber-Ale: Strong Blonde/Golden Ale

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]