Dwergbaardagame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dwergbaardagame
Pogona henrylawsoni.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Pogona
Soort
Pogona henrylawsoni
Wells & Wellington, 1985
Afbeeldingen Dwergbaardagame op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dwergbaardagame op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De dwergbaardagame (Pogona henrylawsoni) is een hagedis uit de familie agamen (Agamidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Richard Walter Wells en Cliff Ross Wellington in 1985.

Indeling[bewerken]

De agame is de kleinste van de zeven soorten uit het geslacht Pogona, en daardoor populair in de handel in exotische dieren waardoor er veel over de soort bekend is. Opmerkelijk is dat de agame al begin jaren tachtig in Europa werd ingevoerd voor de dierenhandel, maar pas in 1985 wetenschappelijk werd beschreven. De soort werd oorspronkelijk als Pogona henrylawsoni beschreven maar kreeg later Pogona breviceps (1994) en Pogona rankini (1999) als wetenschappelijke naam, in 2000 is dit teruggedraaid.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort is naast de 'gewone' baardagame de meest ingevoerde Pogona-soort, het belangrijkste verschil met de baardagame is het ontbreken van een duidelijke 'baard'; de stekels op de keel die worden opgezet bij de dreighouding. De soorten P. minima en P.minor hebben overigens ook geen baard, maar worden net als deze soort baardagamen genoemd. Zoals alle Pogona-soorten is de lichaamsbouw vrij gedrongen en de kop stomp, bij deze soort zelfs meer als bij andere soorten. Net achter het oog loopt een oogstreep tot de nek met daaronder een evenwijdige streep van de mondhoek tot de nek, deze kunnen wat variëren.
De basiskleur is beigebruin tot zandkleurig met op de rug in het midden een donkerdere, variabele tekening met aan weerszijden daarvan donkerbruine dwarsstrepen. Het geheel lijkt op een bandering op de rug, die in het midden is onderbroken. De staart is gebandeerd en de buik wit tot witgeel, er komen wat lichtere variaties voor die meer naar licht bruingrijs neigen en ook wat donker gekleurde die afstekendere strepen en banderingen hebben en meer oranje van kleur zijn.

Over de hele zijkant van het lichaam zitten kleine, witte stekelachtige bultjes. Ook op de bovenzijde zitten bultjes, deze zijn kleiner en donkerder en vallen minder op. De lengte is ongeveer 28 tot 30 centimeter waarvan iets meer dan de helft staart, mannetjes blijven wat kleiner dan vrouwtjes.

Algemeen[bewerken]

De dwergbaardagame komt voor in centraal- en westelijk Queensland, een provincie in noordoostelijk Australië. De habitat bestaat uit bosranden die overgaan in droge gebieden met een bodemtype genaamd zwarte aarde. Hier groeien niet veel bomen, hooguit enkele struiken en rotspartijen. Dwergbaardagamen houden een winterslaap waarbij ze zich enkele maanden terugtrekken en inactief zijn.

Tijdens het paarseizoen kunnen er meerdere keren legsels worden afgezet. De agame is een bodembewoner en een slechte klimmer die onder een steen of in een rotsspleet schiet en zich vastzet bij gevaar, hier komen de bultjes van pas die zorgen voor een betere grip zodat de hagedis moeilijk los komt. Bij acute bedreiging spert de agame de van binnen knaloranje bek open in de hoop een schrik-effect te veroorzaken.

Bronvermelding[bewerken]