Dwergmiereneter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dwergmiereneter
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Individu op Trinidad
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Pilosa (Luiaards en miereneters)
Onderorde:Vermilingua (Miereneters)
Familie:Cyclopedidae (Dwergmiereneters)
Geslacht:Cyclopes
Soort
Cyclopes tridactyla
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Myrmecophaga didactyla
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dwergmiereneter op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De dwergmiereneter (Cyclopes didactylus) of wespeneter[2] is een soort uit de familie van de dwergmiereneters (Cyclopedidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Myrmecophaga didactyla gepubliceerd door Carl Linnaeus.[3][4][5] Deze soort werd lange tijd als de enige soort in zijn familie gerekend, totdat uit onderzoek in 2017 bleek dat de diversiteit van de dwergmiereneters zwaar was onderschat en dat er zeven soorten in het geslacht Cyclopes bestaan.[6]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vacht is lang, dicht, fijnharig en bruingeel van kleur over het gehele lijf. Kenmerkend is een donkere streep op zowel de rug als de buik. Cyclopes xinguensis heeft vergelijkbare strepen op rug en buik, maar die zijn een stuk valer. De vacht op de ledematen is grijsachtig van kleur.[6] Het heeft een grijpstaart en sterke klauwen aan zijn voorpoten. De lichaamslengte bedraagt 16 tot 21 cm,[7] de staartlengte 16 tot 23 cm en het gewicht 1,5 tot 2,75 kg.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Dit solitaire dier is ’s nachts actief. Het leeft in bomen en klampt zich stevig aan de takken vast met zijn haakvormige klauwen en grijpstaart, die onder de top onbehaard is. Het dier breekt nesten van boommieren open en haalt er de mieren met zijn lange, speekselrijke tong uit.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de tropische wouden van het noorden van Zuid-Amerika van Oost-Colombia, oostelijk en zuidelijk Venezuela, Trinidad, Guyana, Suriname, Frans-Guyana, en noordelijk en noordoostelijk Brazilië.