Dysmaturiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Dysmaturiteit of intra-uteriene groeivertraging betekent dat een kind wordt geboren met een te laag geboortegewicht in verhouding tot de duur van de zwangerschap. Een baby met te laag geboortegewicht noemt men een dysmatuur. Kenmerkend voor een dysmatuur zijn een magere buik en een relatief groot hoofd.

Dysmaturiteit kan samengaan met prematuriteit (vroeggeboorte), maar er kan ook sprake zijn van een voldragen zwangerschap. In het laatste geval zijn de longen en andere organen meestal gewoon ontwikkeld, dit in tegenstelling tot premature kinderen.

Oorzaken[bewerken]

Geboortegewicht van baby's met een normaal gewicht (bovenste curve) en een voorbeeld van de curve bij baby's met een groeiachterstand (onderste curve)

Er zijn veel verschillende oorzaken van dysmaturiteit. Soms kan er geen oorzaak gevonden worden. Dysmaturiteit kan onder andere ontstaan door:

Bij tweelingzwangerschappen komt dysmaturiteit ook voor.

Risico's[bewerken]

  • De baby heeft meer kans op een zuurstoftekort tijdens de bevalling. Als hier aanwijzingen voor zijn, bijvoorbeeld wanneer er ontlasting (meconium) in het vruchtwater zit, dan moet de bevalling snel plaatsvinden; meestal gebeurt dit met een keizersnede.
  • Direct na de geboorte is er een risico op hypoglykemie (te laag bloedsuikergehalte). Dysmaturen hebben namelijk maar een kleine energievoorraad, terwijl er direct na de geboorte veel energie nodig is. Bij een te laag suikergehalte kan hersenschade ontstaan. Het suikergehalte van een dysmatuur moet daarom goed in de gaten gehouden worden.
  • Verder kan een dysmatuur zichzelf moeilijk warm houden. Ze hebben immers weinig vet en energie. Na de geboorte kan het zijn dat ze dan ook in een couveuse worden verzorgd. In ieder geval wordt de temperatuur van de baby nauwlettend in de gaten gehouden.

Ontwikkeling[bewerken]

In de eerste 6 maanden na de geboorte groeit een dysmatuur extra snel, maar meestal blijven deze baby's toch klein voor hun leeftijd.

Bij kinderen met dysmaturiteit is de kans hoger dat een kind een stoornis ontwikkelt zoals ADHD, autisme, verstandelijke of lichamelijke handicap, vooral als de groeivertraging al in het begin van de zwangerschap is ontstaan.