E-Plus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eplus.JPG

E-Plus is een Duitse telecomaanbieder. Het bedrijf is in handen van het Nederlandse telecomconcern KPN. Met 19,6 miljoen klanten is E-Plus de op twee na grootste aanbieder in Duitsland, na T-Mobile (38,5 miljoen klanten) en Vodafone (36,2 miljoen).

E-Plus was de allereerste telecomaanbieder in Duitsland die i-mode introduceerde, toen de andere aanbieders nog geen MMS aan hun klanten boden. Dit heeft ervoor gezorgd dat E-Plus een sterke positie in de markt kreeg.

Verkoop E-Plus[bewerken]

Op 23 juli 2013 werd bekend dat alle aandelen van E-Plus overgaan van KPN naar Telefónica Deutschland.[1] KPN ontvangt in ruil € 3,7 miljard in geld en een aandelenbelang van 24,9% in het grotere Telefónica Deutschland. KPN verkoopt direct 7,3% van de aandelen voor € 1,3 miljard aan moedermaatschappij Telefónica,[1] na deze transactie resteert voor KPN een belang van 17,6% in de Duitse activiteiten van Telefónica.[1] E-Plus was in 2000 gekocht om de Europese ambities van KPN gestalte te geven. KPN gaat de verkoopopbrengst gebruiken om haar financiële positie te versterken.[1]

De grootaandeelhouder América Móvil in KPN was aanvankelijk tegen de verkoop van E-Plus.[2] América Móvil, Telefónica en KPN hebben gezamenlijk over de nieuwe voorwaarden onderhandeld en het bod is verbeterd. KPN krijgt in Telefónica Deutschland een groter belang van 20,5% en geeft KPN een call-optie voor maximaal 2,9% aandelen in Telefónica Deutschland, die een jaar na de levering van E-Plus kan worden uitgeoefend.[2] De verkoop van E-Plus levert KPN een onveranderd bedrag op van € 5 miljard in contanten. De totale transactiewaarde komt na deze wijzigingen uit op € 8,55 miljard,[2] dit is bijna € 0,5 miljard meer dan in juli was afgesproken. Op de verkoop van E-Plus lijdt KPN een boekverlies van ongeveer € 3,7 miljard.[3] Dat is het verschil tussen het bedrag waarvoor de dochteronderneming in de boeken staat en het bedrag dat Telefónica Deutschland ervoor betaalt.

In september 2014 werd de transactie afgerond.[4] KPN kreeg € 5 miljard in contanten en een belang van 20,5% in Telefónica Deutschland.[4] De verkoop zal naar verwachting meer dan € 5 miljard aan synergievoordelen opleveren, waarvan KPN zal profiteren middels dit minderheidsbelang.[4]

Externe links[bewerken]