E-reader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een e-reader op een stapel boeken

Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen. Het hoofdonderdeel van een e-reader is een scherm waarop de tekst wordt weergegeven van speciale uitgaves zoals van boeken, tijdschriften en kranten.

Scherm[bewerken]

De meeste schermen die gebruikt worden zijn van e-ink, e-paper of elektronisch papier type, dat bestaat uit kleine bolletjes die al naargelang de aansturing zwart of wit kleuren. Wanneer het scherm is opgebouwd is er geen energie meer nodig om deze toestand in stand te houden. Dit stilstaande beeld is goed te lezen en vergelijkbaar met drukwerk. Door deze energiezuinige techniek gaat de accu of batterij vrij lang mee. Verder is het mogelijk de lettergrootte en -type aan te passen aan de wensen van de lezer. lcd- en ledschermen toegepast in tablets hebben deze voordelen niet en zijn daarom minder geschikt als e-readerscherm.

Typen[bewerken]

Sony Librie uit 2004 wordt aangemerkt als de eerste e-reader, al werd de standaard voor e-Books al eind jaren 90 van de vorige eeuw vastgelegd. Voorbeelden van e-readers op basis van elektronisch papier zijn: Iriver HD story en cover story, Icarus, Irex iLiad, Bookeen Cybook, Amazon Kindle, Sony eBook Reader, de Hanlin V3 en de diverse typen van Kobo. Sommige e-readers hebben Wi-Fi, zodat boeken en teksten van internet kunnen worden geladen.

Zie ook[bewerken]