E-reader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een e-reader op een stapel boeken

Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen. Het hoofdonderdeel van een e-reader is een scherm waarop de tekst wordt weergegeven van speciale uitgaves zoals van boeken, tijdschriften en kranten. Elk toestel dat tekst op een scherm kan weergeven kan als een e-reader beschouwd worden. Maar een e-reader is geoptimaliseerd om tekst te lezen door de combinatie van zijn e-ink scherm, draagbaarheid en batterijduur.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Een e-reader is in de eerste plaats ontworpen om e-books te lezen. In plaats van een LCD scherm zijn de meeste schermen die gebruikt worden van e-ink, e-paper of elektronisch papier type. Deze type schermen bestaan uit kleine bolletjes die al naargelang de aansturing zwart of wit kleuren. Wanneer het scherm is opgebouwd is er geen energie meer nodig om deze toestand in stand te houden. Dit stilstaande beeld is goed te lezen en vergelijkbaar met drukwerk. Door deze energiezuinige techniek gaat de accu of batterij vrij lang mee. Verder is het mogelijk de lettergrootte en -type aan te passen aan de wensen van de lezer. lcd- en ledschermen toegepast in tablets hebben deze voordelen niet en zijn daarom minder geschikt als e-readerscherm.

De meeste e-readers zijn vandaag uitgerust met Wifi of soms zelfs met 4G. De software kan hierdoor een link maken met een digitale bibliotheek genaamd Open Publication Distribution System (OPDS). Via dit systeem kan een gebruiker e-books kopen maar zelfs ook ontlenen. Maar het is ook mogelijk om e-books via een computer te downloaden en ze op je e-reader te plaatsen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een manifest genaamd The Readies[1] geschreven in 1930 door Bob Brown beschrijft een simpel leestoestel dat je overal mee naartoe kunt nemen en kunt aansluiten op een stopcontact. Sony Librie uit 2004 wordt aangemerkt als de eerste e-reader, al werd de standaard voor e-Books al eind jaren 90 van de twintigste eeuw vastgelegd. Zoals bijvoorbeeld de Rocket eBook[2] dat in 1998 verkocht werd maar niet succesvol was. Maar e-readers werden pas echt populair met de komst van de Kindle in 2007. De eerste Kindle was namelijk uitverkocht in vijf en een half uur.[3]

Populaire e-readers[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van populaire e-readers die in België zijn:

Kobo Aura H2O, Clara HD en de Forma

Pocketbook Inkpad, Touch Lux en Touch HD

Amazon Kindle, Paperwhite en Oasis

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Brown, Bob, 1886-1959., Saper, Craig J. (2009), The readies. Rice University Press, Houston. ISBN 9780892630226.
  2. (en) Retro review: Rocket eBook. Vakblog (12 november 2016). Geraadpleegd op 17 juni 2019.
  3. Amazon verkoopt meer e-books dan klassieke boeken. De Tijd (29 augustus 2013). Geraadpleegd op 17 juni 2019.