e-teken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het e-teken

Het -teken (ook EEG-teken of geschat-symbool (Engels: Estimated symbol) genoemd) is een teken dat lijkt op een kleine letter e en dat in Europa op serieverpakkingen te vinden is. Het is wettelijk verplicht om op de verpakking de netto-inhoud weer te geven. De fabrikant is echter vrij om de netto hoeveelheid al of niet te vermelden volgens het systeem van het e-teken. Wanneer dit systeem wordt gevolgd, staat op het etiket het gemiddelde gewicht van de inhoud van de serieverpakkingen vermeld. De afwijking van het gewicht moet goed en aantoonbaar worden beheerst. Wordt de netto hoeveelheid vrij, dat wil zeggen: zonder e, vermeld, dan moet elke verpakking ten minste de hoeveelheid bevatten die op het etiket staat en worden afwijkingen naar beneden niet getolereerd.


achtergrond[bewerken]

Het -teken staat op verpakkingen van voorverpakte waren die zijn afgevuld in overeenstemming met de Europese Richtlijn 1976/211/EEG. In Nederland was deze Richtlijn geïmplementeerd in het Hoeveelheidsaanduidingenbesluit en is per 1 januari 2015 vervangen door het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakkingen.

De reikwijdte van het Besluit beperkt zich tot voorverpakkingen met een vooraf bepaalde gedeclareerde hoeveelheid tussen 5 g of ml en 10 kg of l, die zijn afgevuld zonder dat de consument aanwezig was en waarvan de hoeveelheid product niet gewijzigd kan worden zonder de verpakking te openen of beschadigen.

Het symbool geeft aan dat:

  • het gemiddelde van de werkelijke hoeveelheid product van de voorverpakkingen in een partij ten minste gelijk is aan de gedeclareerde hoeveelheid, en
  • slechts een gering aantal voorverpakkingen een werkelijke hoeveelheid product bevat die lager is dan de gedeclareerde hoeveelheid minus de onnauwkeurigheid uit onderstaande tabel, en
  • geen voorverpakking een werkelijke hoeveelheid product bevat die lager is dan de gedeclareerde hoeveelheid minus twee keer de onnauwkeurigheid uit onderstaande tabel

Toegestane onnauwkeurigheid:

Aangeduide hoeveelheid (g of ml) % fout abs. fout
Van 5 tot 50 9
Van 50 tot 100 4,5
Van 100 tot 200 4,5
Van 200 tot 300 9
Van 300 tot 500 3
Van 500 tot 1000 15
Van 1000 t/m 10.000 1,5

Het e-teken mag worden gebruikt bij toepassing van een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkend bedrijfscontrolesysteem, nadat er metrologisch advies over is uitgebracht door de in het Besluit bedoelde metrologische instantie (NMi Certin B.V.).

Het is verboden een teken dat op het e-teken lijkt of ermee verward kan worden op verpakkingen te gebruiken.

Het symbool is te vinden in Unicode onder nummer 212E, in HTML onder code ℮.

Controle[bewerken]

Keuringsambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleren door middel van een feitelijk onderzoek middels steekproeven van waren uit partijen genomen op het in de bovenstaande tabel aangegeven goedkeur- onderscheidenlijk afkeurcriterium. Consumenten die afwijkingen constateren kunnen daarvan aangifte doen via de website van de NVWA of via hun telefoonnummer 0800-0388 (de warenklachtenlijn).

Externe links[bewerken]