E.S.V. Demos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Eindhovense Studenten Vereniging Demos is een studentenvereniging in Eindhoven die op 14 maart 1963 is opgericht, kort na de oprichting van de TU/e. E.S.V. Demos is de jongste studentenvereniging van Eindhoven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij haar oprichting was de vereniging bedoeld als tegenhanger van de reeds bestaande studentenverenigingen in Eindhoven. Het karakter van Demos hoorde bij de tijdsgeest waarbij democratisering van de samenleving hoog op de agenda stond. De vereniging is gebaseerd op gelijkheid van leden, en kent daardoor geen anciënniteit. Hiervan is ook haar naam afgeleid: Demos is het Griekse woord voor "het volk". In 1968 trad Demos toe tot de Federatie van Unitates en Bonden en is daarmee tot dusver de enige niet-Christelijke vereniging in Eindhoven die tot een landelijke federatie van verenigingen behoort. Van 1969 tot 2016 was Demos gevestigd in De Bunker, samen met SSRE en ook het Eindhovens Studenten Corps. Deze sociëteit had "Batjevier" als naam.

In 2012 werd bekend dat de Eindhovense studentenverenigingen de Bunker eind 2015 moeten verlaten. Dit pand is door de TU/e verkocht voor herontwikkeling. Demos moest zodoende op zoek naar een nieuwe locatie. Op 28 juli 2015 heeft Demos het pand "De Keizer" aan de Keizersgracht 17 verworven om na verhuizing uit de Bunker als sociëteit in gebruik te nemen. In tegenstelling tot het ESC en het SSRE, werd besloten om de naam van de eerdere sociëteit niet mee te nemen, maar de naam van het nieuwe pand over te nemen. In april van 2016 werd door een besluit van de ledenvergadering bepaald dat niet "Batjevier" maar "De Keizer" van dat moment de sociëteit is. Daarmee was de verhuizing officieel.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Demos is een democratische vereniging, waarbij de ALV het hoogste orgaan is. De vereniging wordt draaiende gehouden door een dagelijks bestuur en een verzameling commissies waarin de leden actief zijn. Daarnaast zijn er ook gezelligheidsverbanden. Alle nieuwe leden vormen in hun eerste jaar jaarclubs en in de hogere jaren zijn er enkele jaarverenigingen. Naast deze horizontale verbanden zijn er ook verticale verbanden. De vereniging heeft bijvoorbeeld verschillende onderverenigingen. Demos kent daarnaast zes actieve disputen: Adregé, Axipr, Congo, Diabolo, Drago en Dysis. De meeste leden zijn echter geen lid van een dispuut, wat door het open karakter van de vereniging geen belemmering vormt.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Demos kent een wekelijkse ledenavond, welke op woensdag plaatsvindt. Ook op de andere doordeweekse avonden is de bar vanaf 16:00 geopend. Demos is een vereniging voor en door leden, wat betekent dat er regelmatig activiteiten georganiseerd worden, voornamelijk door groeperingen en commissies. Veel groeperingen vieren bijvoorbeeld ieder jaar hun dies natalis, en ook de dies van de vereniging zelf wordt uitgebreid gevierd.

Stepestafette[bewerken | brontekst bewerken]

Een karakteristieke activiteit die door de vereniging wordt georganiseerd is de jaarlijkse stepestafette. Hierbij is er een race tussen diverse stepteams om zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Deze activiteit is open en ook toegankelijk voor mensen die geen student zijn. Aanvankelijk startte de stepestafette altijd in Breda en eindigde op het bunkerterrein in Eindhoven. Door het toetreden van Ovum Novum tot de Federatie van Unitates en Bonden is er in 2007 gekozen om de sociëteit van deze vereniging als startplek te kiezen. Ovum Novum is in 2015 uit de Federatie gestapt. Als gevolg hiervan startte de stepestafette in 2015 in Utrecht.

Sociaal Ondernemende Studenten (SOS)[bewerken | brontekst bewerken]

De SOS is een stichting die bestaat uit leden van E.S.V. Demos. Deze stichting organiseert activiteiten voor en verleent steun aan minder bedeelde groepen in de maatschappij. De SOS haalt geld op om lokale projecten te ondersteunen, onder andere door een jaarlijkse vlooienveiling. Ook organiseert de SOS vrijwilligersactiviteiten waaraan andere Demosleden meehelpen, zoals een spelshow voor ouderen, en het opknappen van de tuin van een huis van Lunet zorg.

Compositum[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat alle drie de Eindhovense studentengezelligheidsverenigingen ooit in één gebouw gevestigd waren, was het eenvoudig om op een aantal vlakken samen te werken. Een voorbeeld hiervan is de NED (Na-Examen Dagen), waarbij vwo- en hbo-studenten die in Eindhoven gaan studeren worden uitgenodigd om met het studentenleven kennis te maken. Ook werken de drie verenigingen mee aan de introductieperiode van de TU/e. Voor deze samenwerking is het compositum opgericht dat de koepel is van de drie verenigingen. Deze koepel behartigt ook de gezamenlijke belangen van de verenigingen. Van iedere vereniging is een bestuurslid in het compositum vertegenwoordigd.

Bekende (oud-)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]