ECHELON

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

ECHELON is de naam waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zich gezamenlijk inspannen om wereldwijd alle vormen van communicatie af te luisteren. De verkregen informatie wordt signals intelligence genoemd, in jargon afgekort als sigint. De gezamenlijke inspanning is gebaseerd op het United Kingdom-USA Communications Intelligence Agreement, beter bekend als het UKUSA-akkoord. Dit akkoord werd in 1948 gesloten.

Werking[bewerken]

Het systeem ontleent zijn naam aan een bepaald type computer (Echelon) dat sinds de jaren zeventig werd gebruikt om in de gigantische hoeveelheid verzamelde data de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te vinden.

De zogenaamde volglijsten zijn een fundamenteel concept in de inspanningen. Op deze lijsten staan de targets (doelen) die afgeluisterd moeten worden. Alle bekende informatie van deze targets, zoals namen, telefoonnummers en internetadressen, worden als een trefwoord gebruikt om de onderschepte communicatie te doorzoeken. De verzameling trefwoorden worden de ECHELON Dictionaries genoemd. Hoewel de vijf aangesloten organisaties (zie hieronder) de targets onderling verdeeld hebben, zijn alle organisaties in het bezit van de complete Dictionaries waarmee ze de door hen onderschepte communicatie doorzoeken.

Eind jaren negentig werd het originele ECHELON-systeem geüpdatet naar ECHELON II.

Organisaties[bewerken]

De met afluisteren belaste geheime diensten van de vijf landen aangesloten bij het UKUSA-akkoord zijn:

Bases[bewerken]

Een groot deel van de communicatie wordt afgeluisterd vanuit een aantal bases waarvandaan de up- en downlink van communicatiesatellieten wordt opgevangen. Enkele van deze bases zijn:

Controverse[bewerken]

Op 5 juli 2000 besloot het Europees Parlement tot het opzetten van een tijdelijke commissie om onderzoek naar ECHELON te doen. De reden hiervoor was een rapport getiteld Interception capabilities 2000, waarin melding werd gemaakt van het gebruik van de door het ECHELON-netwerk vergaarde inlichtingen voor commerciële doeleinden van de bij het UKUSA aangesloten landen. Zo zou in 1994 het Franse bedrijf Thomson-CSF een contract in Brazilië ter waarde van 1,3 miljard dollar zijn misgelopen ten gunste van het Amerikaanse Raytheon als gevolg van onderschepte commerciële informatie die aan Raytheon zou zijn doorgespeeld. In datzelfde jaar zou Airbus een contract van 6 miljard dollar in Saoedi-Arabië zijn misgelopen ten gunste van de Amerikaanse bedrijven Boeing en McDonnell Douglas, doordat via ECHELON alle onderhandelingen tussen Airbus en Saoedi-Arabië waren afgeluisterd en de informatie werd doorgespeeld aan de beide Amerikaanse bedrijven.

Zie ook[bewerken]