EKO-keurmerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
EKO-keurmerk
EKO-keurmerk op jampot

Met het EKO-keurmerk wordt op de verpakking van voedingsmiddelen aangegeven dat het product biologisch is. Dat wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese wettelijk gestelde normen voor ecologische producten en productiemethoden. Het EKO-keurmerk moet onder meer garanderen dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bovendien mogen er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Ook is door het veevoer mengen van antibiotica en groeihormonen niet toegestaan. De term biologisch is wettelijk beschermd, en mag dus alleen gebruikt worden als een product het EKO-keurmerk mag gebruiken.

Stichting EKO-keurmerk is een Nederlandse non-profit instelling die eigenaar is van het collectieve EKO-keurmerk en van onder meer de EKO-keurmerken voor de horeca en winkels.

Het gebruik van het EKO-keurmerk is aan strenge regels gebonden en slechts toegestaan na toestemming van Skal. De regels voor het gebruik zijn vastgelegd in een speciaal reglement.

Een onderzoek uit 2001 in opdracht van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, uitgevoerd door accountantskantoor KPMG, concludeerde echter dat vooral bij in het buitenland gemaakte 'biologische producten' het risico bestaat dat ze geen biologische oorsprong hebben.

Externe link[bewerken]