EPC betaling QR-Code

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Quick Response Code richtlijnen van de Europese Betalingsraad (EPC) bepalen de inhoud van een QR-code die kan worden gebruikt om SEPA-overschrijving (SCT) te initiëren. Het bevat alle nodige informatie in duidelijke tekst. Deze QR-coderichtlijnen worden gebruikt op veel facturen en betalingsverzoeken in de landen die het ondersteunen (Oostenrijk, België, Finland, Duitsland, Nederland) waardoor tientallen miljoenen kunnen worden betaald zonder dat handmatige invoer vereist is, wat leidt tot lagere foutenpercentages.

De EPC-richtlijnen [1] zijn verkrijgbaar bij de EPC zelf. Een andere versie [2] is gepubliceerd door de Federation of Finnish Finance Services (FFI).

EPC QR code sample
EPC QR-code om 1 € te betalen aan het Belgische Rode Kruis
EPC QR-code om 1 € te betalen aan het Oostenrijkse Rode Kruis

Voorbeeld inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Servicetag: BCD
Versie: 001
Karakterset: 1
Identificatie: SCT
BIC: BPOTBEB1
Naam: Rode Kruis van België
IBAN : BE72000000001616
Bedrag : EUR1
Referentie : Urgentiefonds
Informatie: Voorbeeld QR-code

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van 2012 heeft Stuzza de inhoud van een QR-code gedefinieerd die kan worden gebruikt voor het initiëren van geldovermakingen binnen de Single Euro Payments Area .

In februari 2013 publiceerde de Europese Betalingsraad (EPC) het document 'Quick Response Code: richtlijnen om gegevensinvoer mogelijk te maken voor het initiëren van een overschrijving'. [3]

Deze richtlijnen werden snel door de Oostenrijkse banken aangenomen. Deze QR-code is te herkennen aan de woorden "Zahlen mit code" aan de rechterkant. [4]

Deze richtlijnen werden later gebruikt in veel landen: Finland (2015 [5] ), Duitsland (2015 [6] ), Nederland (2016 [7] ) en België (2016).

Generatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende generatoren zijn beschikbaar om de QR-code te genereren volgens de EPC richtlijnen:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]