Eagles (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eagles
studioalbum van Eagles
Uitgebracht 1 juni 1972
Opgenomen februari 1972
Genre rock country rock
Label(s) Asylum
Producent(en) Glyn Johns
Chronologie
  1972
Eagles
  1973
Desperado
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Eagles is het gelijknamige debuutalbum van de Amerikaanse countryrockband Eagles. Dit album is in 1972 uitgebracht op Asylum Records en werd meteen een succes, vooral in de Verenigde Staten.

Muzikanten[bewerken]

De band Eagles is in 1971 opgericht. De bandleden maakten enige tijd deel uit van de begeleidingsband van zangeres Linda Ronstadt, voordat ze een eigen band gingen vormen en een platencontract tekenden. Gitarist Glenn Frey had eerder een duo gevormd met singer/songwriter J. D. Souther, Don Henley had deel uitgemaakt van de band Shiloh, Bernie Leadon was lid geweest van de bekende countryrock band the Flying Burrito Brothers en bassist Randy Meisner speelde in de band Poco.

Muziek[bewerken]

Het eerste album van Eagles bevat een mengeling van countrymuziek en rock, met veel meerstemmige zang. Alle vier bandleden hebben nummers geschreven voor dit album. Don Henley heeft slechts een nummer geschreven, terwijl hij op de latere albums samen met Glenn Frey het merendeel van de composities voor zijn rekening heeft genomen.

De zanger/schrijver Jackson Brown is een vriend en collega van de Eagles, die meerdere liedjes heeft geschreven voor de band, waaronder Take it easy dat hij later zelf ook heeft uitgebracht. Gene Clark was in 1964 een van de oprichters van de folkrockgroep the Byrds. De Amerikanse singer/songwriter Jack Tempchin heeft diverse composities geschreven voor de Eagles.

Op dit album staan een paar ballads (o.a.Most of us are sad, Take the devil en Train leaves here this morning) en een paar rocksongs (Chugg all night, Nightingale en Tryin’). Early bird en Peaceful easy feeling hebben veel country invloeden.

Tracklijst[bewerken]

kant een[bewerken]

  1. Take it easy – (Glenn Frey, Jackson Browne) – 3:34 leadzang: Glenn Frey
  2. Witchy woman (Don Henley, Bernie Leadon) – 4:10 leadzang: Don Henley
  3. Chug all night (Glenn Frey) – 3:18 leadzang: Glenn Frey
  4. Most of us are sad (Glenn Frey) – 3:38 leadzang: Randy Meisner
  5. Nightingale (Jackson Browne) - 4:08 leadzang: Don Henley

kant twee[bewerken]

  1. Train leaves here this morning (Bernie Leadon; Gene Clark) – 4:13 leadzang: Bernie Leadon
  2. Take the devil (Randy Meisner) – 4:04 leadzang: Randy Meisner
  3. Earlybird (Bernie Leadon) – 3:03 leadzang: Bernie Leadon
  4. Peaceful easy feeling (Jack Tempchin) – 4:20 leadzang: Glenn Frey
  5. Tryin’(Randy Meisner) – 2:54 leadzang: Randy Meisner

Album[bewerken]

Dit album is opgenomen in februari 1972, deels in de Olympic Studios in Londen en deels in de Wally Heider Studios in Los Angeles. De plaat is geproduceerd door Glyn Johns, die ook albums heeft geproduceerd van onder anderen Rolling Stones, Steve Miller Band en the Who. Het album is uitgebracht op 1 juni 1972 op Asylum Records. Deze platenmaatschappij besteedt vooral aandacht aan folkrock en singer/songwriters zoals Joni Mitchell en Jackson Browne. Het album is vanaf 1987 ook verkrijgbaar op Compact Disc.

Van dit album zijn drie singles verschenen: Take it easy (met als B-kant Get you in the mood), Witchy woman (met als B kant Early bird) en Peaceful easy feeling (met als B-kant Tryin’).

Ontvangst[bewerken]

Het debuutalbum van de Eagles is vooral in de Verenigde Staten goed ontvangen. Het album heeft 49 weken in de Billboard album top 200 gestaan met als hoogste plek # 22. De single Take it easy haalde in de USA # 12. Witchy woman haalde in de USA # 9 en in Nederland # 26 en Peaceful easy feeling haalde in de Verenigde Staten# 22.

Het album kreeg van de site AllMusic drie sterren en van het blad Rolling Stone drie en een halve ster (beide maximaal vijf). Take it easy staat op de lijst van 500 Songs that Shaped Rock and Roll (opgesteld door de Rock and Roll Hall of Fame en het album Eagles staat op de lijst met 500 Greatest Albums of All Time van het blad Rolling Stone op nummer 368. In de Verenigde Staten zijn meer dan 1.000.000 exemplaren verkocht van dit album. De Eagles kregen hiervoor een platina album.

In de Radio 2 Top 2000 stond in 2017 Take it easy op # 352, Witchy woman op # 1823 en Peaceful easy feeling # 1769.