Naar inhoud springen

Easy listening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het radioprogramma van de AVRO, zie Easy Listening (AVRO).
Easy listening
Roger Whittaker tijdens een optreden in de Weser-Erms-Halle te Oldenburg in 1976
Populariteit 1950-heden
Afgeleide varianten New age
Subgenres
Ambient, chill-out, lounge
Fusiongenres
Bossanova
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Easy listening (ook wel middle-of-the-roadmuziek genoemd) is een vorm van popmuziek en amusementsmuziek die in het midden van de twintigste eeuw opkwam.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

De muziekstijl kenmerkt zich door eenvoudige, pakkende melodielijnen, rustige harmonieën en rustig dansbare ritmes. De muziek is meestal instrumentaal. Zangers zoals Andy Williams, Engelbert Humperdinck en Roger Whittaker hebben een stemgeluid dat goed past bij easy listening, en zij hebben dan ook veel muziek in deze stijl uitgebracht. Muziek van artiesten als Bing Crosby en Tom Jones werd echter als "te wild" bestempeld om in de categorie easy listening te kunnen vallen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1980 was easy listening de meestbeluisterde stijl op de Nederlandse radio, met populaire radioprogramma's als Arbeidsvitaminen en Muziek terwijl u werkt als voorlopers. De muziek werd daarna echter minder gedraaid, niet zozeer omdat de populariteit afnam, maar omdat de luisteraars "te oud" werden en dus niet meer interessant waren voor de adverteerders.

Nadat deze muziekvorm uit de mode was geraakt, werd er steeds vaker negatief over gesproken. Het zou "muzak" zijn, earcandy, slechts bedoeld als achtergrondmuziek.

Radiozenders met easy listening[bewerken | brontekst bewerken]

Sky Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Sky Radio is de muziekzender die in 1988 begonnen is als zender met rustige popmuziek. De zender kenmerkt zich door non-stopmuziek zonder presentatoren. Naderhand kwamen er wel nieuwsuitzendingen op deze zender, voorgelezen door onder meer Arend Langenberg en Ad Valk. Van 1993 tot 2001 bracht Radio 10 een tegenhanger onder de naam Love Radio.

Easy FM[bewerken | brontekst bewerken]

Diskjockey en jingleproducent Ferry Maat heeft in 2008 het idee opgevat om een zender speciaal voor babyboomers op te starten, waarop easy listening te horen moet zijn. Volgens hem valt deze muziek heden ten dage nog slechts zelden op de radio te beluisteren. De naam van de zender is Easy FM. Begin december 2019 is Easy FM gestart met uitzenden op 95.5 MHz vanuit het WTC in Almere[1].

Easy-listeningartiesten[bewerken | brontekst bewerken]