Eaton Square

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
St Peter's, gebouwd door Henry Hakewill in 1827

Eaton Square is een beroemd langwerpig plein in de wijk (district) Belgravia in Londen. Eaton Square wordt vooral bewoond door particulieren, terwijl aan het andere beroemde plein in Belgravia, het vierkante Belgrave Square, vooral kantoren staan, onder meer de ambassades van Bahrain, Duitsland, Noorwegen, Portugal, Syrië en Turkije.

Het plein is gebouwd op grond van de familie Grosvenor en werd genoemd naar hun landhuis in Cheshire. Het is ongeveer 500 meter lang en wordt door midden gedeeld door de King's Road. Ook wordt het plein door twee straten doorkruist, waardoor het plein uit zes tuinen bestaat. Om het plein staat grote huizen die tussen 1826 en 1855 werden gebouwd.

Het oudste gebouw is de St Peter's, een anglicaanse kerk die in 1827 voltooid werd. Daarna werden de huizen aan de zuidkant gebouwd door Seth Smith (8-23 in 1830, 24-48 daarna). Charles Freake bouwde in de jaren 1840 het blok 63-66. Thomas en Lewis Cubitt bouwden 67-71, 73-82, 83-102 en 103-118, waar nu de Belgische ambassade is. De lagere nummers werden pas rond 1850 gebouwd. Bijna alle huizen zijn nu opgedeeld in appartementen.

Beroemde bewoners[bewerken]

Aan het plein hebben veel beroemde mensen gewoond, onder meer:

Tijdens de Slag om Engeland woonde koningin Wilhelmina op Eaton Square 82. Omdat de situatie te gevaarlijk werd – ze bracht een aantal nachten door in een schuilkelder – verhuisde ze naar Stubbings House waar ze tot begin 1944 zou blijven wonen. Op nummer 82 was daarna de Nederlandse Centrale Inlichtingendienst (CID) gestationeerd. Ook hebben verschillende Engelandvaarders daar onderdak gevonden, onder meer Rudy Burgwal, Sietske Riensma en Kees Waardenburg.

Externe links[bewerken]