Eau de vie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eau-de-vie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Distilleerderij

Eau de vie (Frans voor "levenswater") is een verzamelnaam voor allerlei sterk-alcoholische dranken, die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedistilleerde vruchten.

Herkomst[bewerken]

Al in de Middeleeuwen maakten Franse en Zwitserse monniken een eigen eau de vie. Het woord eau de vie komt dus uit Frankrijk en het Franstalige deel van Zwitserland. Het Deense Akvavit is ook een letterlijke vertaling van "levenswater", net als het Iers-Gaelische Uisge Beatha en het Schots-Gaelische Uisge Bheatha, waar het woord whisky van is afgeleid.

Eaux de vie worden onder andere gemaakt van abrikozen, appels, bramen, kersen, peren en pruimen. Een eau de vie is meestal helder als water, maar het kan ook licht gekleurd zijn. De drank bevat 37,5% tot 45% alcohol.

Taalgebruik[bewerken]

In het Duits heet eau de vie, gemaakt van vruchten, Obstler, in het Engels wordt het fruit brandy genoemd. In Zweden is eau de vie een verzamelnaam voor distillaten van wijn of vruchtenwijn. In de Franse taal wordt eau de vie gebruikt voor alle distillaten van shochu tot wodka.

Zwitserland[bewerken]

Uit het Rhônedal in het Zwitserse kanton Valais komt de beroemde Poire Williamine, ook wel Poire William of Poire Williams genoemd. Hij wordt tegenwoordig ook buiten de Valais geproduceerd, onder andere in Bern, en ook in Frankrijk. Soms wordt hij nog verkocht met een peer in de fles, waardoor hij ook wel een Poire Prisonière wordt genoemd.
In 2001 kreeg de Poire Williamine het AOC-label (Appellation d'Origine Contrôlée), samen met de bekende Gruyère kaas (nu AOP). Er mag nu alleen Eau-de-vie de poire du Valais op staan als de peren uit de Valais komen en de eau de vie daar wordt geproduceerd. Er is acht kilo peren nodig om één fles Poire te maken [1]. Distillerij Morand uit Martigny, een familiebedrijf dat sinds het einde van de 19de eeuw distillaten maakt, is de grootste pruducent.

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt met eau de vie voornamelijk een vruchtendistillaat bedoeld. Er worden onder andere eaux de vie gemaakt door distilleerderij Rutte &Zn te Dordrecht, distilleerderij Van Wees te Amsterdam, stokerij Lubberhuizen & Raaff in het Betuwse Varik, distilleerderij Janssens in Amsterdam, distilleerderij De Campen te de Kampen nabij Tzum en stokerij en fruitteeltbedrijf Verhage te Luttelgeest. Echte eaux de vie, namelijk van vergist fruit, worden in Nederland alleen door Lubberhuizen-Raaff, De Campen en Verhage gemaakt.

Cocktails[bewerken]

Een eau de vie werd tot enkele jaren geleden altijd puur gedronken, voor het diner of als digestief na een diner. Tegenwoordig worden er cocktails mee gemaakt, waarbij de wodka, gin of rum door een eau de vie wordt vervangen, bijvoorbeeld een Mirabelle tonic, als een gin-tonic, met een schijfje sinaasappel.