Eau-de-vie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Distilleerderij

Eau-de-vie (Frans voor "levenswater") is een verzamelnaam voor allerlei sterke alcoholische dranken, die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedistilleerde vruchten.

Herkomst[bewerken]

Al in de Middeleeuwen maakten Franse en Zwitserse monniken een eigen eau-de-vie. Het woord eau-de-vie komt dus uit Frankrijk en het Franstalige deel van Zwitserland. Het Deense Akvavit is ook een letterlijke vertaling van "levenswater", net als het Iers-Gaelische Uisge Beatha en het Schots-Gaelische Uisge Bheatha, waar het woord whisky van is afgeleid.

Eaux-de-vie wordt o.a. gemaakt van abrikozen, appels, bramen, kersen, peren en pruimen. Een eau-de-vie is meestal helder als water, maar het kan ook licht gekleurd zijn. De drank bevat 37,5% tot 45% alcohol.

Taalgebruik[bewerken]

In het Duits heet eau-de-vie, gemaakt van vruchten, Obstler, in het Engels wordt het fruit brandy genoemd. In Zweden is eau de vie, zonder koppeltekens geschreven, een verzamelnaam voor distillaten van wijn of vruchtenwijn. In de Franse taal wordt eau-de-vie gebruikt voor alle distillaten van shochu tot wodka.

Zwitserland[bewerken]

Uit het Rhônedal in het Zwitserse kanton Valais komt de beroemde Poire Williams, ook wel Poire William of Poire Williamine genoemd. Hij wordt tegenwoordig ook buiten de Valais geproduceerd, onder andere in Bern, en ook in Frankrijk. Soms wordt hij nog verkocht met een peer in de fles, waardoor hij ook wel een Poire Prisonière wordt genoemd.
Sinds 2001 heeft Poire William het AOC label, Appellation d’Origine Contrôlée, gekregen, samen met Gruyère. Er mag nu alleen Eau-de-vie de poire du Valais op staan als de peren uit de Valais komen en de eau-de-vie daar wordt geproduceerd. Er is acht kilo peren nodig om één fles Poire te maken. Distillerij Morand uit Martigny maakt 400.000 flessen per jaar.[bron?]

Nederland[bewerken]

In Nederland wordt met eau-de-vie voornamelijk een vruchtendistillaat bedoeld. Er worden onder andere eaux-de-vie gemaakt door distilleerderij Rutte &Zn te Dordrecht, distilleerderij Van Wees te Amsterdam, stokerij Lubberhuizen-Raaff in het Betuwse Varik, distilleerderij Janssens in Amsterdam, distileerderij De Campen te Tzum en door stokerij en fruitteeltbedrijf Verhage te Luttelgeest. Echte eaux-de-vie, namelijk van vergist fruit worden in Nederland alleen door Lubberhuizen-Raaff, De Campen en Verhage gemaakt.

Cocktails[bewerken]

Een eau-de-vie werd tot enkele jaren geleden altijd puur gedronken, voor het diner of als digestief na een diner. Tegenwoordig worden er cocktails mee gemaakt, waarbij de wodka, gin of rum door een eau-de-vie wordt vervangen, bijvoorbeeld een Mirabelle tonic, als een gin-tonic, met een schijfje sinaasappel.