Echiuroidea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echiuroidea
Bonellia viridis (wijfje)
Bonellia viridis (wijfje)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Onderrijk: Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam: Lophotrochozoa
Stam: Echiura
Klasse
Echiuroidea
Echiuroidea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Echiuroidea is een klasse van mariene wormen, algemeen bekend onder de naam "lepelwormen". Deze klasse behoort tot de stam van de Echiura en bestaat zelf uit twee ordes, nl de Bonelliida en de Echiurida. Hoewel leden van de klasse op het eerste gezicht geleed lijken zijn ze vrij ongesegmenteerd. Fylogenetische studies hebben aangetoond dat ze even nauw verbonden zijn met weekdieren als met ringwormen.

Classificatie[bewerken]

Kenmerken[bewerken]

De lichamen van lepelwormen zijn over het algemeen cilindrisch met twee grote delen die van elkaar gescheiden zijn door een kleiner deel. Er is een grote uitschuifbare, lepelvormige snuit voor de mond aanwezig. Hieraan danken de dieren hun naam.

Levenswijze[bewerken]

De levenswijze is erg gevarieerd: sommige soorten lepelwormen graven tunnels in zand, modder of andere zachte ondergronden, terwijl anderen zich verbergen in rotsspleten, lege schelpen, zanddollars en dergelijke plaatsen. Ze zijn aaseters, en slepen afval met hun slurf naar hun hol en verteren het daar samen met de deeltjes van de ondergrond die daarmee gepaard gaan.