Echte Verhalen: De Buurtpolitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echte Verhalen: De Buurtpolitie
Echte Verhalen: De Buurtpolitie
Alternatieve titel De Buurtpolitie
Genre Scripted reality
Speelduur ± 25 minuten
Hoofdrollen Zie: Rolverdeling
Intromuziek Promises of no man's land van Blaudzun (seizoen 1-5)
Onbekend (gecomponeerd voor de reeks) (seizoen 6-13)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Gerelateerde series Echte Verhalen: De Kliniek
Echte Verhalen: SOS 112
Productie
Productiebedrijf Zodiak Belgium
Uitzendingen
Start 3 februari 2014
Einde 24 april 2020
Afleveringen 779
Seizoenen 13
Netwerk of omroep Medialaan
Zender VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Echte Verhalen: De Buurtpolitie (vaak afgekort tot De Buurtpolitie) is een Belgische televisieserie die van 3 februari 2014 tot en met 24 april 2020 werd uitgezonden op VTM. De serie wordt nog regelmatig heruitgezonden. De scripted realityreeks is een productie van Zodiak Belgium en volgt een fictief Vlaams politiekorps in zijn werkzaamheden. De afleveringen zijn losjes gebaseerd op waargebeurde feiten.

De muziek van de begingeneriek van seizoen 1 tot en met 5 is afkomstig van Blaudzun, met Promises of no man's land. De generiek van het zesde tot en met het dertiende seizoen is gecomponeerd voor de reeks zelf; de artiest en titel zijn onbekend.

Opnamen[bewerken | brontekst bewerken]

De buitenopnamen van het eerste tot en met het derde seizoen vonden plaats in en rond Dilbeek (Vlaams-Brabant). Ook het Dilbeekse politiekantoor kwam regelmatig in beeld en werd gebruikt voor buitenopnamen van de serie. Door de verhuizing van het productiehuis moesten de buitenopnamen van latere seizoenen plaatsvinden in een andere regio. Dat werden onder andere de Antwerpse gemeenten Kontich, Boechout, Vremde, Hove, Mortsel, Edegem, Lint, Wommelgem en Lier.[1][bron?]

Uitzendingen en programmatie[bewerken | brontekst bewerken]

VTM bevestigde in april 2014 dat er een tweede seizoen zou komen van Echte Verhalen: De Buurtpolitie.[2][3] Dat seizoen ging uiteindelijk op 25 augustus 2014 van start en telde 70 afleveringen.[4]

Het derde seizoen begon op 30 maart 2015, waarbij inspecteur Velimir Maric vervangen werd door inspecteur Obi Basu.[5] Het derde seizoen werd op 15 mei 2015 beëindigd. Op 31 augustus 2015 werd het derde seizoen hervat en aangevuld met tien nog niet uitgezonden afleveringen, om dan op 14 september te starten met het vierde seizoen. Tijdens het vierde seizoen verhuisde het korps naar een nieuw politiekantoor. Voor opnamen van het exterieur maakt men gebruik van het politiekantoor van Lier, de binnenopnamen worden genomen op een set van de AED Studios.

Het vijfde seizoen van Echte Verhalen: De Buurtpolitie werd uitgezonden vanaf 29 februari 2016 en bevatte in totaal 55 afleveringen.[6] Tijdens het seizoen werd het korps uitgebreid met twee nieuwe inspecteurs die samen een team vormen: Femke Van Acker en Robin Verhaegen. In een van de afleveringen heeft Qmusic-presentator Maarten Vancoillie een gastrol.[7]

Het zesde seizoen liep van 29 augustus tot 25 november 2016. Het politiekorps werd aangevuld met undercoveragente Ines Saloua, gespeeld door Rania Gaaloul.[8]

Het zevende seizoen ging van start op 30 januari 2017. Undercoveragente Ines Saloua speelt sinds dat seizoen niet meer mee.

Het achtste seizoen startte op 28 augustus 2017. Aan de vaste cast werden twee nieuwe personages toegevoegd: Aziz Souliman (die reeds in eerdere seizoenen een terugkerende gastrol had) en Tom Vaneetvelde.

Op 29 januari 2018 begon het negende seizoen. Sinds februari 2018 werkt Tineke Schilebeeckx halftijds en wordt ze vervangen door Lotte Vissers, de halfzus van Koen Baetens die ook al in enkele eerdere afleveringen te zien was. In een van de afleveringen kregen Qmusic-presentators Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe een gastrol.

Seizoen 10 begon op 3 september 2018. Vanaf dit seizoen worden Baetens en Vissers vaste partners en verlaat Schilebeeckx het korps om terug te revalideren van haar schotwonde en om daarna haar psychologie verder af te maken.

Seizoen 11 begon direct na seizoen 10 namelijk op 11 maart 2019 en telde 40 afleveringen. Er waren geen wijzigingen in het korps. Seizoen 11 is tot nu toe het seizoen met de minste afleveringen.

Seizoen 12 begon op 2 september 2019 en telde 65 afleveringen. Er werden 4 stagiaires aan het korps toegevoegd, namelijk Emma Claes, Vince Willems, Nour Jacobs en Sami Gunes.

Seizoen 13 startte op 24 februari 2020. Het was de bedoeling dat dit seizoen uit totaal 50 afleveringen zou bestaan. Door de coronapandemie werden de opnames onderbroken. Daardoor konden ze zes afleveringen niet uitzenden en werd op 24 april voorlopig de laatste aflevering van dit seizoen uitgezonden. Het is de bedoeling dat de laatste afleveringen op een later moment opgenomen en uitgezonden gaan worden. Er zullen zes personages niet meer terugkeren, namelijk: Lotte Vissers, Obi Basu, Aziz Souliman, Femke Van Acker, Robin Verhaegen en Tom Vaneetvelde. Er zal een nieuwe inspecteur het korps versterken, namelijk Louise Mertens. Ook zal Floor Lommelen vanaf dit seizoen de rang Hoofdinspecteur dragen.

Kort na het 13de seizoen werd door VTM beslist om voorlopig geen 14de seizoen te bestellen omdat er nu zo'n kleine 800 afleveringen beschikbaar zijn om opnieuw uit te zenden wanneer nodig. De kijkcijfers tussen de nieuwe afleveringen en de herhalingen blijven ongeveer gelijk.[9]

Eind september 2021 maakte Dag Allemaal bekend dat VTM nieuwe afleveringen van De Buurtpolitie zal opnemen. De opnames zouden in november 2021 al starten en zouden uitgezonden worden eind dit jaar. Het is niet duidelijk of de huidige castleden allemaal te zien zullen zijn, Andy Peelman heeft eerder al laten weten dat hij wegens zijn drukke schema waarschijnlijk niet beschikbaar zal zijn. Ook zal de reeks vanaf seizoen 14 "De Buurtpolitie Vips" heten, mede met de naamswijziging werd bekend gemaakt dat er in iedere aflevering een bv centraal zal staan. Opvallend An Swartenbroekx zal vanaf dit seizoen meeschrijven aan de scenario's.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Functie Seizoenen
Peelman, Andy Andy Peelman Koen Baetens Inspecteur 1-13
Hummel, Nicoline Nicoline Hummel Tineke Schilebeeckx Hoofdinspecteur 1-9
Frateur, Manoe Manoe Frateur Eric Buelens Rechercheur 1-13
La Monaca, Ilse Ilse La Monaca Brigitte Broeckx Rechercheur 1-13
Tavernier, Ianthe Ianthe Tavernier Floor Lommelen Inspecteur / Hoofdinspecteur (seizoen 13) 1-13
Senders, Lars Lars Senders Velimir Maric Inspecteur 1-2
Peeters, Eric Eric Peeters Patrick Tilkens Onthaal / Inspecteur 1-13
Herremans, Willy Willy Herremans Roger Berckmans Commissaris 1-13
Kalifa Bals, Johan Johan Kalifa Bals Obi Basu Inspecteur 3-12
De Croock, Souliman Souliman De Croock Aziz Souliman Gastrol / Inspecteur-stagiair (seizoen 8-12) 2-12
Reynaert, Dorien Dorien Reynaert Femke Van Acker Inspecteur 5-12
Seroeyen, Henny Henny Seroeyen Robin Verhagen Inspecteur 5-12
Gaaloul, Rania Rania Gaaloul Ines Saloua Rechercheur/undercoveragente 6
Ost, Tim Tim Ost Tom Vaneetvelde Inspecteur 8-12
De Groof, Charlotte Charlotte De Groof Lotte Vissers Gastrol / Hoofdinspecteur (seizoen 9-12) 8-12
Gerlo, Lisa Lisa Gerlo Emma Claes Stagiair / Inspecteur (seizoen 13) 12-13
Samad, Idalie Idalie Samad Nour Jacobs Stagiair / Inspecteur (seizoen 13) 12-13
Hendrickx, Dempsey Dempsey Hendrickx Vince Willems Stagiair / Inspecteur (seizoen 13) 12-13
Lazaar, Junes Junes Lazaar Sami Gunes Stagiair / Inspecteur (seizoen 13) 12-13
Sadzo, Liandra Liandra Sadzo Louise Mertens Inspecteur 13

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Koen Baetens
Inspecteur, voorheen partner van Tineke Schilebeeckx en Lotte Vissers. In het begin van de reeks gedroeg Baetens zich normaal en heldhaftig, en deed zijn werk graag met volle overtuiging. Naarmate de seizoenen vorderen wordt Baetens eerder de clown van het politiekorps, die graag eten bietst, vreemde dingen meemaakt en vaak een grote mond opzet. Hij toont interesse in jonge vrouwen en doet er alles aan om ze te helpen. Hoewel hij zich soms kinderachtig gedraagt, heeft Baetens nog steeds het heldhaftige in zich. Zijn politiehond Barry is zijn trouwe kompaan. Hij heeft een tante Maria die hem graag betuttelt en een halfzus Lotte Vissers, die hoofdinspecteur is en samen met Baetens een team gevormd heeft. Vanaf seizoen 13 ging Koen vooral op pad met Louise, Emma en Nour.
Tineke Schilebeeckx
Hoofdinspecteur en maatschappelijk assistente, alsook voormalig partner van Koen Baetens. Ze was de slimste en rustigste van het duo. Ze had weleens discussies met Baetens, maar ze vergaf zijn streken. Sinds seizoen 9 werkte ze halftijds om psychologie te studeren. Op het einde van het seizoen werd ze neergeschoten, en gaat ze een zeer lange revalidatieperiode tegemoet.
Eric Buelens
Rechercheur en partner van Brigitte Broeckx. Hij doet al het politiewerk, maar werkt vooral aan moordzaken en verdachte overlijdens. Buelens is erg gedreven, wat blijkt uit zijn verhoren. Hij is van opleiding criminoloog en pedagoog.
Brigitte Broeckx
Rechercheur en partner van Eric Buelens. Ze doet al het politiewerk, maar werkt vooral aan moordzaken en verdachte overlijdens. Broeckx is eerder rustig, maar kan niet tegen onrecht. Meestal is zij diegene die details van de moordzaak opmerkt. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen.
Lotte Vissers
Hoofdinspecteur en voormalig partner van Koen Baetens sinds seizoen 9. Vissers is de halfzus van Baetens; ze hebben dezelfde moeder, maar verschillende vaders. Ze is ouder en maakt daar graag gebruik van. Ze zat al eerder bij de politie, maar ging in hun korps werken omdat dat dichter bij haar huis is.
Obi Basu
Voormalig inspecteur, voorheen partner van Floor Lommelen en sinds seizoen 8 stagebegeleider van Aziz Souliman. Basu heeft een hart voor dieren en is een vriendelijke man, streng maar rechtvaardig. Meestal werkt hij aan de mindere strafbare zaken of zaken die goed eindigen voor beide partijen. Hij is sinds seizoen 8 de stagebegeleider van Aziz Souliman en vindt hem geschikt voor politiewerk, hoewel hij soms moeite heeft met zijn creatieve ideeën. Hij leefde tot zijn acht jaar in Mali, en kwam dan naar België.
Aziz Souliman
Voormalig inspecteur-stagiair. In het begin van de reeks was Souliman een lastige kerel die vaak in de problemen kwam en een regelmatige bezoeker van het politiekantoor. Hij begon later zijn leven te beteren door zich te verdiepen in de kunst. Ook dit zorgde weleens voor een bezoek van Koen Baetens en Tineke Schilebeeckx. Later besloot hij om een documentaire te maken over de politie, waardoor hij vaak met Patrick Tilkens op patrouille ging. Souliman besloot om stage te doen bij de politie. Hij komt vaak met creatieve ideeën om de zaken op te lossen.
Floor Lommelen
Inspecteur, voorheen partner van Velimir Maric, Obi Basu en Femke Van Acker. Ze houdt van dieren en heeft huisdieren. Zij was stagebegeleidster van Emma, Nour, Vince en Sami. In seizoen 13 wordt ze gepromoveerd tot Hoofdinspecteur. Ze gaat vooral op pad met Sami en Vince
Femke Van Acker
Voormalig inspecteur en partner van Floor Lommelen en eerder van Robin Verhaegen. Ze werkte vroeger bij de Drugsbrigade van zone Brussel. Ze is niet de dapperste van het korps, maar kan haar mannetje staan. Ze is een grote dierenvriend en vegetariër.
Agent Robin Verhaegen (gespeeld door Henny Seroeyen)
Robin Verhaegen
Voormalig inspecteur en partner van Tom Vaneetvelde en eerder van Femke Van Acker. Hij is ex-militair en erg sportief. Verhaegen komt uit Limburg en vormt sinds seizoen 8 samen met Vaneetvelde het speciaal interventieteam. Hij houdt wel van wat actie.
Tom Vaneetvelde
Voormalig inspecteur en partner van Robin Verhaegen. Vaneetvelde werkte eerder bij op de spoedafdeling van een ziekenhuis, maar wilde bij de politie komen werken voor meer actie. Samen met Robin Verhaegen vormt hij sinds seizoen 8 het speciaal interventieteam. Hij is minder sportief dan Verhaegen, en een van zijn belangrijkste hobby's is bingewatchen.
Patrick Tilkens
Verzorgt het onthaal en was daarvoor wijkagent. Tilkens staat het vaakst aan het onthaal, maar heeft soms een interventie, alleen of met iemand anders. Toen Aziz Souliman een documentaire maakte over de politie, begeleidde Tilkens hem. Hij heeft veel ervaring die hem vaak uit de nood helpt. Hij is getrouwd.
Roger Berckmans
Commissaris, heeft een groot hart, maar kan weleens streng zijn. Hij komt enkel in actie als er grote interventies zijn of bij een briefing. Hij is getrouwd en reeds grootvader van een tweeling jongens.
Ines Saloua
Voormalig rechercheur en undercoveragente. Ze werkte meestal alleen. Ze wordt ingelijfd in het korps na een grootschalige drugsdeal. Ze werd gezien als verdachte in deze zaak en werd daardoor opgepakt door Koen Baetens en Tineke Schilebeeckx.
Velimir Maric
Voormalig inspecteur en partner van Floor Lommelen. Maric is van Servische afkomst.[bron?] Samen met Lommelen handelde hij de eenvoudigere zaken af. Hij werd vervangen door Obi Basu.
Emma Claes
Ze kwam als stagiaire bij het korps. Ze heeft criminologie gestudeerd en wil later graag bij de recherche te werken. Tijdens haar stage werd zij begeleid door Floor Lommelen en Koen Baetens. In seizoen 13 zal zij zich als volleerd inspecteur aan de slag gaan. Zij zal vooral op pad gaan met Vince en Koen.
Nour Jacobs
Ze kwam als stagiaire bij het korps. Zij kent de drugswereld een beetje. Zij hoopt later undercoveragente te worden. Tijdens haar stage werd zij begeleid door Floor Lommelen en Koen Baetens. In seizoen 13 zal zij zich als volleerd inspecteur aan de slag gaan. Zij zal vooral op pad gaan met Sami en Koen.
Vince Willems
Hij kwam als stagiaire bij het korps. Hij is gedreven en enthousiast. Zijn grootste droom is om bij de recherche te werken. Tijdens zijn stage werd hij begeleid door Floor Lommelen en Koen Baetens. In seizoen 13 zal hij als volleerd inspecteur aan de slag gaan. Hij zal vooral op pad gaan met Emma en Floor.
Sami Gunes
Hij kwam als stagiaire bij het korps. Hij heeft een fred als huisdier. Hij hoopt bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Hij kan beatboxen. Tijdens zijn stage werd hij begeleid door Floor Lommelen en Koen Baetens. In seizoen 13 zal hij als volleerd inspecteur aan de slag gaan. Hij zal op pad gaan met Floor en Nour.
Louise Mertens
Zij heeft stage gelopen bij een andere korps, maar kent Emma en Nour van de politieschool. Zij heeft goede verhalen gehoord over dit korps en solliciteerde meteen toen er een vacature vrijkwam. Zij zal voornamelijk met Koen op pad gaan, die heel nieuwsgierig is naar haar privéleven.

Gastpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Staf "Stafke" Van Hee
Dorpsbewoner die altijd een oogje in het zeil houdt. Vertolkt door Luc De Rick.[10]
Tom De Coster
Dorpspastoor die de parochie goed kent en dus geregeld de politie over de vloer krijgt of hen te hulp snelt. Hij is een kattenliefhebber. Vertolkt door Peter Schoenaerts.
Barry
De politiehond van het korps. Barry is de speurhond van inspecteur Koen Baetens.
Bénédicte Dupont
De burgemeester van de gemeente. Vertolkt door Sofie Weiss.
Benoit Bessemans
De wetsdokter die vaak samenwerkt met de recherche, maar soms ook met andere ploegen. Vertolkt door Erik Christiaens-Leysen.
Luc Van de Velde
De spoedarts die geregeld meerijdt met de ambulance. Vertolkt door Luc Van de Velde.
Tante Maria Van Opstal
De tante van inspecteurs Koen Baetens en Lotte Vissers. Net zoals Stafke Van Hee is ook zij een dorpsbewoonster die alles goed in de gaten houdt en de politie verwittigd voor alle verdachte handelingen of gebeurtenissen.
Liesbet Verlinden
De dierenarts is een vrouw die soms dieren moet verzorgen die in de serie gewond zijn geraakt. Vertolkt door Liesbet Fremault.[11]
Gonda
De poetsvrouw van het politiekantoor. Soms helpt ze met het oplossen van een zaak. Vertolkt door Greet Verhoeven.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Aantal
afleveringen
Uitgezonden
1 50 3 februari 2014 – 11 april 2014
2 70 25 augustus 2014 – 28 november 2014
3 45 30 maart 2015 – 11 september 2015
4 55 14 september 2015 – 27 november 2015
5 55 29 februari 2016 – 16 mei 2016
6 65 29 augustus 2016 – 25 november 2016
7 75 30 januari 2017 – 12 mei 2017
8 70 28 augustus 2017 – 1 december 2017
9 75 29 januari 2018 – 11 mei 2018
10 70 3 september 2018 – 8 maart 2019
11 40 11 maart 2019 – 3 mei 2019
12 65 2 september 2019 – 29 november 2019
13 44 24 februari 2020 – 24 april 2020

{{Episodelijstoverzicht

Seizoen = 14 Aantal = Begin = december 2021 Einde = 2022

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De serie haalt sinds de eerste uitzending dagelijks meer dan 300.000 kijkers. Hiermee is het een van de weinige vaste waarden in de kijkcijfer-top 20, naast de nieuwsbulletins en soaps. Ook de heruitzendingen van dit programma scoren evenwaardige kijkersaantallen. Veel kijkers blijven na afloop van De Buurtpolitie naar VTM kijken om het VTM Nieuws te volgen.[12][13] Hoewel De Buurtpolitie een politieserie is, is het programma ook heel succesvol bij kinderen. Wanneer de reeks op VTM uitgezonden wordt, dalen bijvoorbeeld de kijkcijfers bij de kinder- en jeugdzender Ketnet.[14]

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Zie De Buurtpolitie: De Grote Geldroof voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Buurtpolitie: De Grote Geldroof is een Belgische film gebaseerd op deze televisieserie. De film ging op 22 oktober 2016 in première.[15] De film werd gedraaid op amper acht dagen.

Zie De Buurtpolitie: De Tunnel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na het succes van de eerste film verscheen er op 7 februari 2018 een tweede film, met als titel De Buurtpolitie: De Tunnel. De film is opgenomen in elf dagen.

Zie De Buurtpolitie: Het Circus voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na het succes van de tweede film werd al vrij snel de derde film aangekondigd, met als titel De Buurtpolitie: Het Circus. De film draaide vanaf 23 oktober 2019 in de bioscopen en verscheen in maart 2020 op dvd.

Stripreeks[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Echte Verhalen: De Buurtpolitie (stripreeks) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er verschijnt sinds 2017 een stripreeks die gebaseerd is op deze televisieserie. De stripverhalen worden geschreven en getekend door Nix.

Specials[bewerken | brontekst bewerken]

VTM zond op 24 december 2017 een kerstspecial uit van De Buurtpolitie, getiteld Operatie Rudolf. De uitzending maakt geen deel uit van de reguliere serie en duurt ongeveer 54 minuten.

Op 1 december 2018 werd er ook een sinterklaasspecial uitgezonden, getiteld Operatie Mandarijn. Ook deze aflevering behoort niet tot de reguliere serie.

Op 21 maart 2019 werd er een alien special uitgezonden. In tegenstelling tot voorgaande specials is deze een reguliere aflevering (aflevering 8 van seizoen 11) en is deze dus ook maar ongeveer 25 minuten lang. Beide verhaallijnen hebben te maken met aliens.

De Buurtpolitie - Extra[bewerken | brontekst bewerken]

Op VTM Kids, voorheen vtmKzoom, wordt een extra kinderreeks uitgezonden, gebaseerd op De Buurtpolitie, waarin inspecteurs Floor Lommelen en Obi Basu of Koen Baetens en Tineke Schilebeeckx (later Baetens en Lotte Vissers) tijdens hun pauze herinneringen ophalen aan eerdere afleveringen. De andere personages komen er soms ook in voor. Dit doen ze in de kantine, buiten op een bankje of in hun auto. Ze geven hierbij commentaar en maken grapjes. Deze afleveringen zijn korter dan de normale en zijn geschikt voor kinderen van ongeveer vier tot veertien jaar.[16] Ook ging inspecteur Baetens in 2018 op bezoek bij de politieschool in dit programma.

Bordspel[bewerken | brontekst bewerken]

In het op de televisieserie gebaseerde bordspel moet de speler zo veel mogelijk politiedossiers proberen oplossen.

De Buurtpolitie Verkeerspark[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2021 opende in Plopsaland De Panne de pretparkattractie De Buurtpolitie Verkeerspark. Kinderen kunnen met diverse voertuigen een ritje maken, waarbij ze rekening moeten houden met de verschillende verkeersregels. De attractie stond voorheen in het thema van de muziekgroep K3.[17][18]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]