Echte Verhalen: De Buurtpolitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echte Verhalen: De Buurtpolitie
Alternatieve titel De Buurtpolitie
Genre Scripted reality
Speelduur ± 25 minuten
Hoofdrollen Zie: Rolverdeling
Intromuziek Promises of no man's land van Blaudzun (seizoen 1-6)
Onbekend (gecomponeerd voor de reeks) (seizoen 7-heden)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Gerelateerde series Echte Verhalen: De Kliniek
Productie
Productiebedrijf Zodiak Belgium
Uitzendingen
Start 3 februari 2014
Afleveringen 485
Seizoenen 9
Zender VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Echte Verhalen: De Buurtpolitie (vaak afgekort tot De Buurtpolitie) is een Belgische televisieserie die sinds 3 februari 2014 wordt uitgezonden op VTM. De scripted realityreeks is een productie van Zodiak Belgium en volgt een fictief Vlaams politiekorps in zijn werkzaamheden. De afleveringen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.

De muziek van de begingeneriek van seizoen 1 tot en met 6 is afkomstig van Blaudzun, met Promises of no man's land. De generiek sinds het zevende seizoen is gecomponeerd voor de reeks zelf; de artiest en titel zijn onbekend.

Opnamen[bewerken]

De opnamen van het eerste tot en met het derde seizoen vonden plaats in en rond Dilbeek. Door de verhuizing van het productiehuis moesten de opnamen van latere seizoenen plaatsvinden in een andere regio. Dat werden de gemeenten Kontich, Edegem en Lint.[1]

Uitzendingen en programmatie[bewerken]

VTM bevestigde in april 2014 dat er een tweede seizoen zou komen van Echte Verhalen: De Buurtpolitie.[2][3] Dat seizoen ging uiteindelijk op 25 augustus 2014 van start en telde 70 afleveringen.[4]

Het derde seizoen begon op 30 maart 2015, waarbij inspecteur Velimir Maric vervangen werd door inspecteur Obi Basu.[5] Het derde seizoen werd op 15 mei 2015 beëindigd. Op 31 augustus 2015 werd het derde seizoen hervat en aangevuld met tien nog niet uitgezonden afleveringen, om dan op 14 september te starten met het vierde seizoen. Tijdens het vierde seizoen verhuisde het korps naar een nieuw politiekantoor.

Op 27 november 2015 meldde VTM dat, vanwege het grote succes, in het voorjaar van 2016 een vijfde seizoen van Echte Verhalen: De Buurtpolitie werd uitgezonden.[6] Het seizoen startte op 29 februari 2016 en bevatte in totaal 55 afleveringen. Tijdens het seizoen wordt het korps uitgebreid met twee nieuwe inspecteurs die samen een team vormen, Femke Van Acker en Robin Verhaegen. In een van de afleveringen heeft Qmusic-presentator Maarten Vancoillie een gastrol.[7]

Het zesde seizoen liep van start 29 augustus tot 25 november 2016. Het politiekorps werd aangevuld met undercoveragente Ines Saloua (gespeeld door Rania Gaaloul).[8]

Het zevende seizoen ging van start op 30 januari 2017. Undercoveragente Ines Saloua speelt sinds dat seizoen niet meer mee.

Het achtste seizoen startte op 28 augustus 2017. Aan de vaste cast werden twee nieuwe personages toegevoegd: Aziz Souliman (die reeds in eerdere seizoenen een terugkerende gastrol had) en Tom Vaneetvelde.

Op 29 januari 2018 begon het negende seizoen. Sinds februari 2018 werkt Tineke Schilebeeckx halftijds en wordt ze vervangen door Lotte Vissers, de halfzus van Koen die ook al in enkele eerdere afleveringen te zien was. Vanaf seizoen 10 worden Koen en Lotte vaste parters en verlaat Tineke het korps.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Functie Seizoenen
Peelman, Andy Andy Peelman Koen Baetens Inspecteur 1-heden
Hummel, Nicoline Nicoline Hummel Tineke Schilebeeckx Hoofdinspecteur 1-heden
Frateur, Manoe Manoe Frateur Eric Buelens Rechercheur 1-heden
La Monaca, Ilse Ilse La Monaca Brigitte Broeckx Rechercheur 1-heden
De Groof, Charlotte Charlotte De Groof Lotte Vissers Hoofdinspecteur 9-heden
Kalifa Bals, Johan Johan Kalifa Bals Obi Basu Inspecteur 3-heden
De Croock, Souliman Souliman De Croock Aziz Souliman Inspecteur-stagiair 8-heden
Tavernier, Ianthe Ianthe Tavernier Floor Lommelen Inspecteur 1-heden
Peeters, Eric Eric Peeters Patrick Tilkens Onthaal 1-heden
Herremans, Willy Willy Herremans Roger Berckmans Commissaris 1-heden
Reynaert, Dorien Dorien Reynaert Femke Van Acker Inspecteur 5-heden
Seroeyen, Henny Henny Seroeyen Robin Verhaegen Inspecteur 5-heden
Ost, Tim Tim Ost Tom Vaneetvelde Inspecteur 8-heden
Gaaloul, Rania Rania Gaaloul Ines Saloua Rechercheur 6
Senders, Lars Lars Senders Velimir Maric Inspecteur 1-2

Personages[bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken]

Koen Baetens
Inspecteur en partner van Tineke en Lotte. In het begin van de reeks gedroeg Koen zich normaal en heldhaftig, en deed zijn werk graag met volle overtuiging. Naarmate de seizoenen wordt Koen eerder de clown van het politiekorps, die graag eten bietst, vreemde dingen meemaakt en vaak een brutale mond opzet. Hij toont interesse in jonge vrouwen en doet er alles aan om ze te helpen. Hoewel hij zich soms kinderachtig gedraagt, heeft Koen nog steeds het heldhaftige in zich. Zijn hond Barry is zijn trouwe kompaan. Hij heeft een tante Maria die hem graag betuttelt en een halfzus Lotte Vissers.
Tineke Schilebeeckx
Hoofdinspecteur en maatschappelijk assistente, alsook partner van Koen. Is de slimste en rustigste van het duo. Zij heeft wel eens discussies met Koen, maar ze vergeeft zijn streken. Sinds seizoen 9 werkt ze halftijds om psychologie te studeren.
Eric Buelens
Rechercheur en partner van Brigitte. In het begin deden ze al het politiewerk, maar werken na een paar seizoenen enkel aan moordzaken. Eric is erg gedreven, wat blijkt uit zijn verhoren.
Brigitte Broeckx
Rechercheur en partner van Eric. In het begin deden ze al het politiewerk, maar werken na een paar seizoenen enkel aan moordzaken. Brigitte is eerder rustig, maar kan niet tegen onrecht. Meestal is zij diegene die details van de moordzaak opmerkt. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen.
Lotte Vissers
Hoofdinspecteur en partner van Koen sinds seizoen 9. Lotte is de halfzus van Koen; ze hebben dezelfde moeder, maar verschillende vaders. Ze is ouder en maakt daar graag gebruik van. Ze zat al eerder bij de politie, maar ging in hun korps werken omdat dat dichter bij haar huis is.
Obi Basu
Inspecteur, voorheen partner van Floor, sinds seizoen 8 stagebegeleider van Aziz. Obi heeft een hart voor dieren en is een vriendelijke man, streng maar rechtvaardig. Meestal werkt hij aan de mindere strafbare zaken of zaken die goed eindigen voor beide partijen. Hij is sinds seizoen 8 de stagebegeleider van Aziz en vindt hem geschikt voor politiewerk, hoewel hij soms moeite heeft met zijn creatieve ideeën.
Aziz Souliman
Inspecteur-stagiair. In het begin van de reeks was Aziz een lastige kerel die vaak in de problemen kwam en een regelmatige bezoeker van het politiekantoor. Hij begon later zijn leven te beteren door zich te verdiepen in de kunst. Ook dit zorgde wel eens voor een bezoek van Koen en Tineke. Aziz heeft een goed hart en besloot om stage te doen bij de politie. Hij komt vaak met creatieve ideeën om de zaken op te lossen.
Floor Lommelen
Inspecteur en partner van Femke (vroeger van Obi en daarvoor van Velimir). Houdt van dieren en heeft als huisdier een pomeriaan. Zij heeft een vriend.
Femke Van Acker
Inspecteur en partner van Floor (vroeger van Robin). Ze is niet de meest dapperste van de groep, maar kan haar mannetje staan. Ze is een grote dierenvriend en vegetariër.
Robin Verhaegen
Inspecteur en partner van Tom (vroeger van Femke). Hij komt uit Limburg en vormt sinds seizoen 8 samen met Tom het interventieteam.
Tom Vaneetvelde
Inspecteur en partner van Robin. Werkte eerder bij op de spoedafdeling van een ziekenhuis, maar wilde bij de politie werken voor meer actie. Samen met Robin vormt hij sinds seizoen 8 het interventieteam.
Patrick Tilkens
Onthaal en wijkagent. Staat meestal aan het onthaal, maar heeft wel eens een interventie, alleen of met iemand anders. Hij heeft veel ervaring die hem vaak uit de nood helpt. Hij is getrouwd.
Roger Berckmans
Commissaris, heeft een groot hart, maar kan wel eens streng zijn. Hij komt enkel in actie als er grote interventies zijn of bij een briefing. Hij is getrouwd en reeds grootvader.
Ines Saloua
Recherche en undercoveragente.
Velimir Maric
Voormalig inspecteur en partner van Floor. Van Servische afkomst.[bron?]

Gastpersonages[bewerken]

Stafke Van Hees[bron?]
Dorpsbewoner die altijd een oogje in het zeil houdt. Vertolkt door Luc De Rick.
Tom Decoster
Dorpspastoor, die de parochie goed kent en dus geregeld de politie over de vloer krijgt of hen te hulp snelt. Vertolkt door Peter Schoenaerts.
Dominque D.[bron?]
De Burgemeester. Vertolkt door Sofie Weiss.

Afleveringen[bewerken]

Seizoen Aantal
afleveringen
Uitgezonden
1 50 3 februari 2014 – 11 april 2014
2 70 25 augustus 2014 – 28 november 2014
3 45 30 maart 2015 – 11 september 2015
4 55 14 september 2015 – 27 november 2015
5 55 29 februari 2016 – 16 mei 2016
6 65 29 augustus 2016 – 25 november 2016
7 75 30 januari 2017 – 12 mei 2017
8 70 28 augustus 2017 – 1 december 2017
9 onbekend 29 januari 2018

Ontvangst[bewerken]

De serie haalt sinds de eerste uitzending (begin februari 2014) iets meer dan 300.000 kijkers. Sinds maart 2014 waren de kijkcijfers gestegen naar meer dan 400.000.[9] Hoewel De Buurtpolitie een politieserie is en geen kinderprogramma, is het programma ook heel succesvol bij kinderen tussen de vier en veertien jaar. Wanneer de reeks op VTM uitgezonden wordt, dalen de kijkcijfers bij de kinder- en jeugdzender Ketnet.[10] In november 2015 haalde de serie ruim 500.000 kijkers per dag.[6] Veel kijkers blijven na afloop van De Buurtpolitie ook naar VTM kijken om het VTM Nieuws te volgen.[11][12]

Bewerkingen[bewerken]

Films[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Buurtpolitie: De Grote Geldroof voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Buurtpolitie: De Grote Geldroof is een Belgische film gebaseerd op deze televisieserie. De film ging op 22 oktober 2016 in première.[13]

1rightarrow blue.svg Zie De Buurtpolitie: De Tunnel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na het succes van de eerste film verscheen er op 7 februari 2018 een tweede film, met als titel De Tunnel.

Stripreeks[bewerken]

Op 30 november 2017 verscheen een stripalbum gebaseerd op deze televisieserie. Het album De roze olifant werd geschreven en getekend door Nix.[14][15][16]

Kerstspecial[bewerken]

VTM zond op 24 december 2017 een kerstspecial uit van De Buurtpolitie, getiteld Operatie Rudolf. De uitzending maakte geen deel uit van de reguliere serie en duurde ongeveer 54 minuten.

Externe links[bewerken]