Echte ballote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echte ballote
Белокудренник чёрный KR 01.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Tracheophyta (Vaatplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Orde:Lamiales
Familie:Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
Geslacht:Ballota
Soort:Ballota nigra
L., (1753)
Ondersoort
Ballota nigra subsp. nigra
Afbeeldingen Echte ballote op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echte ballote op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Echte ballote (Ballota nigra subsp. nigra) is een overblijvend kruid uit de lipbloemenfamilie. Het is een hemikryptofyt. De bloeitijd is van juni tot de herfst.

De echte ballote is de typische ondersoort van Ballota nigra, de wetenschappelijke naam is dus een autoniem. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1753 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De beide ondersoorten B. nigra subsp. nigra en B. nigra subsp. foetida onderscheiden zich door afwijkende vorm en formaat van de kelk, en het verschil in lengte van de naalden die op de kelktanden staan.

Ecologie en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Echte ballote staat op een open en warme, zonnige tot licht beschaduwde, humeuze tot humusarme, droge tot matig vochtige, kalkrijke en losse, vaak omgewerkte, matig voedselrijke tot voedselrijke bodem. Deze kan uit allerlei grondsoorten bestaan en verder staat ze ook op stenige pekken. De plant groeit op tal van standplaatsen, zolang er maar voldoende voedsel, stikstof en kalk aanwezig is. Deze ondersoort wordt vooral aangetroffen in het oostelijke deel van het Europese deel van haar areaal, waar Nederland buiten valt. Ten oosten van ons land zijn overgangsvormen aangetroffen waar beide ondersoorten van het geslacht samen voorkomen. In Nederland zijn, voor zover bekend, alleen echte ballote's gevonden. De plant is hier zeer zeldzaam en tot nu toe vooral in het zuidelijk deel van Nederland aangetroffen.