Echtenstein (flatgebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Echtenstein (Amsterdam))
Restant Echtenstein (juni 2022)

Echtenstein is een flatgebouw in Amsterdam-Zuidoost. Samen met het restant van Egeldonk is het de laatst overgebleven flat in de E-buurt. Naamgever van de flat is Echtenstein en indirect dus het dorp Echten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Echtenstein werd begin jaren 70 opgeleverd als een van de zes honingraatvormige flats in de E/G-buurt en was met een hotelnummering van 1-950 de grootste E-flat. Het bestond uit een klein noordelijk en een groot zuidelijk gedeelte die via een loopbrug met elkaar waren verbonden; Echtenstein-Zuid was gekoppeld aan Gerenstein-Noord en had in het overgangsblok twee liftportieken in plaats van een zoals bij dat van de bijna-identieke combiflat Florijn-Develstein; feitelijk was Echtenstein een omkering van Frissenstein. Andere grote verschillen met de F/D-buurt waren de lengte van de voorstukken (Noord groter, Zuid kleiner) en de gespiegelde indeling van een aantal flats.

In 1986 werd Echtenstein opgeknapt met o.a. een schilderbeurt en afgesloten toegangen.

Na de vliegramp van 4 oktober 1992 werd besloten om de Bijlmer ingrijpend te veranderen; dit hield in dat veel flats moesten wijken voor laagbouw. Echtenstein-Zuid bleef nog een combiflat vormen met het staartje van Gerenstein maar ging begin jaren 00 eveneens tegen de vlakte om plaats te maken voor vervangende woonruimte.

Van Echtenstein-Noord bleef alleen het voorstuk gespaard; eind jaren 00 werd het als enige E-flat gerenoveerd door Vanschagen Architecten waarbij men van de hotelnummering is afgestapt.