Ecopassage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ecoduct)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct over de A50 bij Woeste Hoeve

Een ecoduct, ecopassage, wildwissel, natuurbrug, dierenviaduct of wildviaduct is een kunstwerk waar wilde dieren een drukke verkeersweg kunnen kruisen.

Door een dichtbevolkt land lopen veel wegen met druk verkeer, iets wat veel dieren bij het oversteken met de dood moeten bekopen. Soms worden om veiligheidsredenen deze wegen met hekken afgerasterd, waardoor het leefgebied van veel dieren te klein wordt en soms het voortbestaan van diersoorten in gevaar komt.

Om dieren een veilige oversteek te laten maken worden er kunstwerken aangelegd, speciaal voor dieren.

Een ecoduct is een ongelijkvloerse wildwissel. In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct is breed en wordt met beplanting zo natuurlijk mogelijk ingericht om zo een ongestoorde wildpassage mogelijk te maken.

In een ecombiduct is de passage gecombineerd met een kleinwildtunnel. De tunnel is vooral effectief voor dieren die bijvoorbeeld licht- en geluidshinder ondervinden van weg- en spoorverkeer.

Naast het ecoduct bestaan ook de ecotunnel of ecopassage, die onder een barrière zoals een weg of spoorweg doorgaat, en het eco-aquaduct, dat een passage geeft aan waterdieren.

Waarschuwingsbord bij gelijkvloerse wildwissel

Er zijn ook gelijkvloerse wildwissels. Aan beide zijden van de weg is de afrastering over een afstand van enkele honderden meters onderbroken. Borden waarschuwen het verkeer voor overstekend wild. Soms is er een wildrooster om te verhinderen dat de dieren de weg gaan volgen.

Ecoducten in Vlaanderen[bewerken]

Ecoduct Kikbeek over de E314 in Opgrimbie
 • ecoduct De Warande is het eerste Vlaamse ecoduct en werd afgewerkt in 2005. Het verbindt het oostelijk met het westelijk gedeelte van het Meerdaalwoud en bevindt zich op de grens tussen Bierbeek en Oud-Heverlee over de Naamsesteenweg N25.[1] De kostprijs liep op tot 2 miljoen euro. In 2011 werd een tweede kleiner ecoduct over de N25 in het Meerdaalwoud voorzien.[2]
 • ecoduct Kikbeek in het Nationaal Park Hoge Kempen over de E314 in Opgrimbie (Maasmechelen). Dit in 2005 afgewerkte ecoduct kostte 4,6 miljoen euro. In de buurt zal er een "ecovallei" worden gemaakt, waar er dus een viaduct komt voor de E314.[3]
 • ecoduct De Munt over de E19 (Antwerpen-Breda) en de HSL ter hoogte van Loenhout (voltooid in het najaar 2011). Dit 60 meter brede ecoduct met een lengte van 100 meter zal 12 miljoen euro kosten, gefinancierd door Infrabel en de Vlaamse overheid.
 • De ecoduct Kempengrens op de Nederlands-Belgische grens bij Postel en de Kroonvense Heide over de E34 in samenwerking met de Nederlandse provincie Noord-Brabant werd in 2014 afgewerkt.[4]
 • over de E19 (Antwerpen-Breda) en de HSL ter hoogte van het Peerdsbos. Dit is niet echt een ecoduct maar wat men een bermbrug gedoopt heeft, namelijk een brug die aan de zijkant een brede rij struiken draagt waarin klein wild zich hopelijk beschut genoeg voelt om naar de overkant te kruipen.
 • ecoveloduct, eveneens in het Nationaal Park Hoge Kempen, een omgebouwde verkeersbrug op de enkel nog voor fietsers toegankelijke weg (deel van de N730) van As naar Wiemismeer, over de E314 in Zutendaal.
 • de ecoduct Groenendaal, in het Zoniënwoud over de Brusselse ring in Groenendaal, is in aanleg en zou eind 2017 afgewerkt zijn. De werken kosten 6,1 miljoen euro, inclusief een “ecoraster” langs de ring en de E411.[5][6]

Om de impact van de ecoducten te monitoren werd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid een studiebureau aangesteld. Met filmmateriaal, zandbedden, inktplaten en bodemvallen voor de kleinste passanten werd de inventaris opgebouwd. De Kikbeek wordt gebruikt door everzwijnen, vossen, hazen, reeën, hermelijnen en bunzingen, naast heel wat vleermuizen, reptielen, amfibieën en ongewervelden zoals de franjestaart, de watervleermuis, de gladde slang, de heidekikker en de rugstreeppad. Bij de Warande werden onder meer steenmarters, bosvleermuizen, reeën, vossen, everzwijnen, bunzingen, de hazelworm, de levendbarende hagedis en zelfs wasberen geregistreerd. Daarnaast werden ook zeldzame reptielen en insecten waargenomen, zoals de in Vlaanderen bedreigde lederloopkever.[1]

Ecoducten in Nederland[bewerken]

Nederland telt per 2015 66 ecoducten. Het aanleggen wordt gecoördineerd door het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het programma loopt van 2005 tot 2018 in het kader van de ecologische hoofdstructuur.

Rijkswegen[bewerken]

Ecoduct 'Harm van de Veen', over de A1
Bovenaanzicht Ecoduct Leusderheide, over de A28

Provinciale wegen[bewerken]

Ecoduct Treeker Wissel over de N227

Spoorwegen[bewerken]

 • Natuurbrug Zanderij Crailoo - Spoorlijn Hilversum-Amsterdam.
 • Ecoduct Mollebos - Spoorlijn Utrecht-Arnhem.
 • Ecoduct Rumelaar - Spoorlijn Utrecht-Arnhem.
 • Ecoduct Hulshorst - Spoorlijn Amersfoort-Zwolle - Ecoduct.
 • Ecopassage Twilhaar (voorheen Nijverdal) - Spoorlijn Haarle-Nijverdal - Grote ecopassage bij spoor en ecoduct over N35.
 • Natuurbrug Zwaluwenberg - Over het spoor ter hoogte van Hilversum-Zuid - Natuurbrug.
 • Ecoduct Op Hees - Spoorlijn Utrecht-Amersfoort - Natuurbrug.
 • De Vloedgraaf - Spoorlijn Sittard-Roermond - Grote faunapassage.
 • Natuurbrug Weerterbergen - Spoorlijn Eindhoven-Weert - Natuurbrug over spoor en rijksweg.
 • Faunapassage Kootwijkerzand - Spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, faunatunnel onder het spoor en natuurbrug over de A1 tussen Stroe en Kootwijk.

Eco-aquaduct[bewerken]

 • Op 22 oktober 2014 is tussen Rouveen en Zwartsluis in het Land van Vollenhove een eco-aquaduct geopend voor waterdieren zoals otters, slangen, kikkers en vissen. Het is de eerste passage van deze soort.

Externe links[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek ecoduct in het WikiWoordenboek op.