Ecoduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ecoduct over de A50 bij Woeste Hoeve

Een ecoduct, ecopassage, wildwissel, natuurbrug, dierenviaduct of wildviaduct is een viaduct waarbij (meestal) de bovenste laag gereserveerd is om dieren een weg te laten kruisen. In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht om zo een ongestoorde wildpassage mogelijk te maken.

In een ecombiduct is de passage gecombineerd met een kleinwildtunnel. De tunnel is vooral effectief voor dieren die bijvoorbeeld licht- en geluidshinder ondervinden van weg- en spoorverkeer.

Naast het ecoduct bestaan ook de ecotunnel of ecopassage, die onder een barrière zoals een weg of spoorweg doorgaat, en het eco-aquaduct, dat een passage geeft aan waterdieren.

Ecoducten in Vlaanderen[bewerken]

Ecoduct Kikbeek over de E314 in Opgrimbie
 • ecoduct De Warande is het eerste Vlaamse ecoduct en werd afgewerkt in 2005. Het verbindt het oostelijk met het westelijk gedeelte van het Meerdaalwoud en bevindt zich op de grens tussen Bierbeek en Oud-Heverlee over de Naamsesteenweg N25.[1] De kostprijs liep op tot 2 miljoen euro.
 • ecoduct Kikbeek in het Nationaal Park Hoge Kempen over de E314 in Opgrimbie (Maasmechelen). Dit in 2005 afgewerkte ecoduct kostte 4,6 miljoen euro. In de buurt zal er een "ecovallei" worden gemaakt, waar er dus een viaduct komt voor de E314.[2]
 • ecoduct De Munt over de E19 (Antwerpen-Breda) en de HSL ter hoogte van Loenhout (voltooid in het najaar 2011). Dit 60 meter brede ecoduct met een lengte van 100 meter zal 12 miljoen euro kosten, gefinancierd door Infrabel en de Vlaamse overheid.
 • De ecoduct Kempengrens op de Nederlands-Belgische grens bij Postel en de Kroonvense Heide over de E34 in samenwerking met de Nederlandse provincie Noord-Brabant werd in 2014 afgewerkt.[3]
 • over de E19 (Antwerpen-Breda) en de HSL ter hoogte van het Peerdsbos. Dit is niet echt een ecoduct maar wat men een bermbrug gedoopt heeft, namelijk een brug die aan de zijkant een brede rij struiken draagt waarin klein wild zich hopelijk beschut genoeg voelt om naar de overkant te kruipen.
 • ecoveloduct, eveneens in het Nationaal Park Hoge Kempen, een omgebouwde verkeersbrug op de enkel nog voor fietsers toegankelijke weg (deel van de N730) van As naar Wiemismeer, over de E314 in Zutendaal.

Om de impact van de ecoducten te monitoren werd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid een studiebureau aangesteld. Met filmmateriaal, zandbedden, inktplaten en bodemvallen voor de kleinste passanten werd de inventaris opgebouwd. De Kikbeek wordt gebruikt door everzwijnen, vossen, hazen, reeën, hermelijnen en bunzingen, naast heel wat vleermuizen, reptielen, amfibieën en ongewervelden zoals de franjestaart, de watervleermuis, de gladde slang, de heidekikker en de rugstreeppad. Bij de Warande werden onder meer steenmarters, bosvleermuizen, reeën, vossen, everzwijnen, bunzingen, de hazelworm, de levendbarende hagedis en zelfs wasberen geregistreerd. Daarnaast werden ook zeldzame reptielen en insecten waargenomen, zoals de in Vlaanderen bedreigde lederloopkever.[1]

In 2011 wordt een tweede kleiner ecoduct over de N25 in het Meerdaalwoud voorzien. Ecoducten in het Zoniënwoud over de Brusselse Ring worden gepland.[4]

Ecoducten in Nederland[bewerken]

Nederland telt per 2015 66 ecoducten. Het aanleggen wordt gecoördineerd door het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het programma loopt van 2005 tot 2018 in het kader van de ecologische hoofdstructuur.

Rijkswegen[bewerken]

Ecoduct 'Harm van de Veen', over de A1
Bovenaanzicht Ecoduct Leusderheide, over de A28

Provinciale wegen[bewerken]

Ecoduct over de Provinciale weg 227 Treeker Wissel

Spoorwegen[bewerken]

 • Natuurbrug Zanderij Crailoo - Spoorlijn Hilversum-Amsterdam.
 • Ecoduct Mollebos - Spoorlijn Utrecht-Arnhem.
 • Ecoduct Rumelaar - Spoorlijn Utrecht-Arnhem.
 • Ecoduct Hulshorst - Spoorlijn Amersfoort-Zwolle - Ecoduct.
 • Ecopassage Twilhaar (voorheen Nijverdal) - Spoorlijn Haarle-Nijverdal - Grote ecopassage bij spoor en ecoduct over N35.
 • Natuurbrug Zwaluwenberg - Over het spoor ter hoogte van Hilversum-Zuid - Natuurbrug.
 • Ecoduct Op Hees - Spoorlijn Utrecht-Amersfoort - Natuurbrug.
 • De Vloedgraaf - Spoorlijn Sittard-Roermond - Grote faunapassage.
 • Natuurbrug Weerterbergen - Spoorlijn Eindhoven-Weert - Natuurbrug over spoor en rijksweg.

Eco-aquaduct[bewerken]

 • Op 22 oktober 2014 is tussen Rouveen en Zwartsluis in het Land van Vollenhove een eco-aquaduct geopend voor waterdieren zoals otters, slangen, kikkers en vissen. Het is de eerste passage van deze soort.

Externe links[bewerken]