Economie van de Verenigde Arabische Emiraten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoge gebouwen in aanbouw in Dubai, met de Burj Dubai op de achtergrond

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een hooggeïndustrialiseerde economie, wat het land tot een van de meest ontwikkelde landen in de wereld maakt, gebaseerd op verschillende ontwikkelingsmeters zoals de HDI en BNP. Met $168 miljard in 2006, zijn de VAE tweede van alle Arabische golfstaten na Saoedi-Arabië, derde in het Midden-Oosten, en 38ste in de wereld (voor Maleisië).

Er zijn verschillende schattingen over de groei van het lands BNP, maar alle beschikbare statistieken geven aan dat de VAE een van de snelst groeiende economieën hebben in de wereld. Volgens een recent rapport door het ministerie van financiën en industrie, is het BNP in 2006 gestegen met 35% tot $175 miljard, vergeleken met $130 miljard in 2005.

Hoewel de VAE minder afhankelijk wordt van natuurlijke grondstoffen als bron van inkomen, spelen petroleum en aardgas nog steeds een grote rol in de economie, zeker in Abu Dhabi. Een grote constructieboom, een uitbreidende industrie, en een snel groeiende diensten sector helpen de VAE met het diversifiëren van hun economie. Over het hele land zijn er nu bouwprojecten bezig ter waarde van $350 miljard. Zo'n projecten bevatten de Burj Dubai, wat na afwerking het hoogste gebouw ter wereld zou worden, Al Maktoum International Airport, wat na afwerking de grootste luchthaven ooit gebouwd zal worden, en de drie Palmeilanden, de grootste kunstmatige eilanden ter wereld. Een ander project is de Dubai Mall, dat 's werelds grootste winkelcentrum zal worden.

Geschiedenis[bewerken]

Voorafgaand aan de eerste export van petroleum in 1962, werd de economie van de VAE gedomineerd door de parelproductie, visserij, landbouw, en veeteelt. Sinds de stijging van de olieprijzen in 1973, ging petroleum de economie domineren, en werd de grootste bron van inkomen en zorgde voor een goede investeringskansen. De VAE hebben enorme bewezen olievoorraden, geschat op 98,2 miljard vaten(16 km³) in 1998, met aardgasreserves geschat op 5.8 km³. Op het huidig productieniveau, zouden deze reserves nog meer dan 150 jaar meegaan.

Macro-economische trend[bewerken]

Dit is een kader van de trend van het BNP van de VAE tegen marktprijzen geschat door het IMF met getallen in miljoenen Dirhams.

Jaar BNP (in miljoenen AED) US Dollar Wissel Inflatie Index (2000=100)
1980 109,833 3.70 Dirhams 85
1985 100,400 3.67 Dirhams 57
1990 123,541 3.67 Dirhams 69
1995 157,144 3.67 Dirhams 89
2000 259,247 3.67 Dirhams 100
2005 491,265 3.67 Dirhams 121
2006 642,000 3.67 Dirhams --

In 2003, produceerde de VAE ongeveer 2,3 miljoen vaten (370000 m³) olie per dag, waarvan Abu Dhabi 85% produceerde en Dubai en Sharjah de rest. Schattingen beweren dat Dubai tegen het huidig productieniveau minder dan 10 jaar olie overheeft en Sharjah nog minder. Hoewel Sharjah nog resterende aardgasreserves bezit. Dubais kleine resterende aardgasreserves zijn voor gebruik door Dubai zelf, wat een van de grootste aluminiumsmelters ter wereld heeft.

Grote toename in import vond plaats in afgewerkte goederen, machinerie en transport materiaal, wat allemaal samen verantwoordelijk is voor 70% van de totale import van de VAE. Een andere belangrijke bron van inkomsten is de Abu Dhabi Investerings Autoriteit, dat alle investeringen van Abu Dhabi beheert, het rijkste emiraat. Het gaat om een totaal bedrag van $360 miljard in overzeese investeringen.

Meer dan 200 fabrieken staan geplaatst in het Jebel Ali complex in Dubai, dat bevat een diepwaterhaven en een vrijhandelszone voor productie en distributie waarin alle goederen voor herexport van een 100% belastingvermindering genieten. Het complex ondergaat momenteel een expansie, met stukken grond gereserveerd voor verschillende industriële sectoren. Een grote internationale luchthaven is ook gepland.

Behalve in de vrijhandelszone, is het verplicht in de VAE dat 51% van de bedrijfsaandelen in handen is van een Emirati. Dit is in het kader van de pogingen van de regering om de Emirati's in leiderschapsposities te zetten. Maar deze wet is in beschouwing genomen en wordt hoogstwaarschijnlijk ontkracht om het land in de regelgeving van de Wereldhandelsorganisatie te integreren.

Als lid van de GCC neemt de VAE deel in vele GCC-activiteiten dat zich bezighoudt met economische zaken. Deze bevatten het ontwikkelen van een algemene regelgeving op gebied van handel, investeringen, financiën, transport, telecommunicatie en andere technologische domeinen, o.a. beschermen van intellectuele bezitsrechten.

Diversificatie[bewerken]

Het emiraat van Dubai is recentelijk gestart met het zoeken naar andere bronnen van inkomsten. Hoogklassetoerisme en internationale financiën zijn de nieuwe sectoren die ontwikkeld worden. In het kader van deze initiatieven werd het Dubai International Financial Centre aangekondigd, wat 100% buitenlandse eigenaarschap biedt, zonder belasting. Een nieuwe beurs voor regionale bedrijven en andere initiatieven werd aangekondigd in het DIFC. Dubai heeft ook Internet en Media Vrij Zones ontwikkeld, met dezelfde voordelen als voor het DIFC. Velen van 's werelds grote bedrijven hebben hier een afdeling geopend. Recente liberalisatie in de vastgoedmarkt die buitenlanders toelating geeft om vastgoed te kopen en verkopen hebben tot een constructie-boom geleid en de vastgoedsector, met projecten als de drie Palmeilanden, The World, Dubai Marina, Jumeirah Lake Towers, enz., biedt villa's, hoge appartementgebouwen en kantoorruimte.

Investering[bewerken]

De beurskapitalisatie van de ingeschreven bedrijven in de VAE werd in 2005 door de Wereldbank geschat op $225.568 miljoen.

Verdere informatie[bewerken]

De VAE hebben een vrije economie met een hoog per capita inkomen en een aanzienlijk jaarlijks handelsoverschot. Ondanks grotendeels succesvolle pogingen tot diversificatie van de economie is 30% van het BNP nog steeds afkomstig van de olie en aardgas industrie en de rijkdommen van de economie schommelen mee met de olieprijzen. Sinds de ontdekking van olie in 1962, hebben de VAE een snelle transformatie ondergaan van een arm ontwikkelingsland naar een moderne staat met een hoge levensstandaard. De regering heeft uitgaven aan verbetering van de werkgelegenheid en infrastructuur verhoogd en is bezig met privatiseringen van de grote staatsbedrijven. Afhankelijkheid van immigranten als gastarbeiders en petroleum zijn aanzienlijke langetermijnuitdagingen voor de economie van de VAE.